Σπανάκι, η σούπερ τροφή που θωρακίζει την υγεία

Από την άλλη, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνες C και E, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο, ενώ περιέχει και σημαντικά ποσά ασβεστίου και σιδήρου. Ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθεί πως το ασβέστιο και ο σίδηρος που περιέχονται στο σπανάκι εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά απορρόφησης, λόγω της παρουσίας συστατικών που περιορίζουν τη βιοδιαθεσιμότητά τους.

Στα διατροφικά πλεονεκτήματα του σπανακιού, συγκαταλέγεται και η υψηλή περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή και καροτενοειδή, που ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και προστατεύουν τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος και ορισμένες εκφυλιστικές ασθένειες του νευρικού συστήματος. Τέλος, το σπανάκι περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, συστατικά που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας των ματιών.