Spiegel: Σκληρό lockdown στη Γερμανία – Μέχρι και τα σούπερ μάρκετ μπορεί να κλείσουν

ε νέα αυστηρότερα μέτρα για την προστασία των πολιτών κατά της Covid-19 έχουν συμφωνήσει η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ με τον Βαυαρό πρωθυπουργό, Μάρκους Ζέντερ και τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών της χώρας, Όλαφ Σολτς.

Από την 1η Απριλίου, ακόμη και τα σούπερ μάρκετ θα μπορούσαν να βάλουν «λουκέτο», σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού «SPIEGEL».

Η ηγεσία της Γερμανίας προσανατολίζεται στο κλείσιμο όλων των καταστημάτων από την 1η Απριλίου έως τις 5 ή τις 6 Απριλίου.

Με βάση τα νέα μέτρα, οι αργίες του Πάσχα θα επεκταθούν από τρεις σε τουλάχιστον πέντε ημέρες, ξεκινώντας από την Μεγάλη Πέμπτη και τη Δευτέρα του Πάσχα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, το ισχύον lockdown στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης θα παραταθεί έως τις 18 Απριλίου.

Στόχος της Μέρκελ είναι να επιβάλει ένα δραστικό lockdown πέντε ημερών κατά τη διάρκεια του Πάσχα σε μια προσπάθεια να «φρενάρει» ένα κύμα μολύνσεων Covid-19.

Σύμφωνα με το επιδημιολογικό ινστιτούτο «Robert Koch Institute» (RKI), το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν στη χώρα 15.813 νέα κρούσματα και 248 νέοι θάνατοι.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης για την πασχαλινή περίοδο, όλα τα καταστήματα θα κλείσουν από την 1η Απριλίου και για πέντε ημέρες, δήλωσε προχθές η Μέρκελ, μετά από μία μαραθώνια τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες των 16 κρατιδίων της χώρας που διήρκεσε περισσότερες από 11 ώρες.

Οι πολίτες θα ενθαρρυνθούν να παραμείνουν στο σπίτι και οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις να περιορίζονται σε συγκεντρώσεις μόνο με άλλο ένα νοικοκυριό και το πολύ πέντε άτομα ενώ και θα απαγορευθούν οι δημόσιες συναθροίσεις.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν το μερικό κλείσιμο μη απαραίτητων καταστημάτων και το κλείσιμο ξενοδοχείων, εστιατορίων, γυμναστηρίων και πολιτιστικών χώρων.

Η Μέρκελ επανέλαβε επείγουσα έκκληση προς τους πολίτες να αποφεύγουν τα περιττά εσωτερικά και διεθνή ταξίδια. Η καγκελάριος και οι πρωθυπουργοί συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά στις 12 Απριλίου για να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν στο μερικό lockdown, το οποίο ισχύει ουσιαστικά για περίπου τέσσερις μήνες.

Επιπλέον, οι εκκλησίες στη διάρκεια του Πάσχα αναμένεται να παραμείνουν κλειστές , ένα μέτρο με το οποίο διαφωνεί έντονα ο Βαυαρός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, όπως επισημαίνουν τα γεμανικά ΜΜΕ.

Στις θρησκευτικές κοινότητες γίνεται παράκληση να κάνουν τις θείες λειτουργίες στο διαδίκτυο. Αυτή η παράκληση αφορά προπαντός τις λειτουργίες τις ημέρες του Πάσχα.

«Για πέντε συνεχόμενες ημέρες θα ισχύει η αρχή «μένουμε στο σπίτι»», αναφέρει το κείμενο των αποφάσεων.

Το θέμα των διακοπών στα κρατίδια δεν αναφέρεται στο τελικό κείμενο των αποφάσεων. Αντιθέτως, η Καγκελάριος και οι πρωθυπουργοί «παρακαλούν επειγόντως τους πολίτες να ελαττώσουν τις επόμενες εβδομάδες όλες τις επαφές στο ελάχιστο αναγκαίο και να αποφεύγουν τα μη αναγκαία ταξίδια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ειδικά το Πάσχα.

Σε αυτό το πλαίσιο επισημαίνεται, ότι ταξιδιώτες που έρχονται από χώρες κινδύνου, θα πρέπει να μείνουν για 10 ημέρες σε καραντίνα. Παρεμπιπτόντως, σε αυτή την κατηγορία κατατάσσεται και η Ελλάδα. Η διάρκεια της καραντίνας μπορεί περιοριστεί στις πέντε ημέρες με τεστ κορωνοϊού.

Από τις αεροπορικές εταιρείες αναμένεται να μην αυξήσουν τον αριθμό των πτήσεων τις ημέρες του Πάσχα και να κάνουν τεστ στα μέλη του πληρώματος και τους επιβάτες στις πτήσεις που έχουν προορισμό τη Γερμανία.

Εκτός αυτού ανακοινώνεται, ότι θα αλλάξει η σχετική νομοθεσία, έτσι ώστε μελλοντικά ο καθένας που θα εισέρχεται στη Γερμανία, θα υποχρεούται να κάνει προηγουμένως τεστ Covid.

Τέλος, οι επιχειρήσεις καλούνται να κάνουν δύο φορές την εβδομάδα τεστ στους εργαζόμενους τους.

Σε περίπτωση που δεν εφαρμόσουν το συγκεκριμένο μέτρο ως τις αρχές Απριλίου, τα κρατίδια και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα εξετάσουν την επιβολή του μέτρου δια της νομική οδού.