Σρέντερ: Η συμφωνία για ξεμπλοκάρισμα των σιτηρών ανοίγει το δρόμο για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για το ξεμπλοκάρισμα των σιτηρών ίσως αποτελεί ευκαιρία για πιθανή κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δυο κρατών, σύμφωνα με τον Γερμανό πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Ο Σρέντερ είναι στενός σύμμαχος του Πούτιν, έχει επικρίνει τη ρωσική εισβολή αλλά δεν έχει καταδικάσει προσωπικά τον Πούτιν.

Συνεπώς, αυτά που λέει ίσως μεταφέρουν και μηνύματα του Ρώσου Προέδρου, δεδομένου ότι τον συνάντησε μάλιστα στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα.

Σε συνέντευξή του ο Σρέντερ τόνισε ότι η συμφωνία για ξεμπλοκάρισμα των ουκρανικών σιτηρών μπορεί σταδιακά να επεκταθεί και σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία.

Έκανε λόγο για μια πρώτη «επιτυχία» η οποία δείχνει ότι το Κρεμλίνο θέλει να διαπραγματευτεί.

Να υπενθυμίσουμε ότι Ουκρανία και Ρωσία μαζί είναι υπεύθυνες για το 1/3 των εξαγωγών σιτηρών παγκοσμίως και λόγω του πολέμου περίπου 22 εκ τόνοι σιτηρών είχαν μπλοκαριστεί στα ουκρανικά λιμάνια.

Βάσει της συμφωνίας, πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού θα συνοδεύουν τα πλοία που θα μεταφέρουν τα σιτηρά. Η Ρωσία δεν θα επιτεθεί στα πολεμικά πλοία ή σε οποιαδήποτε λιμενική υποδομή, ενώ η Τουρκία και ο ΟΗΕ θα επιθεωρούν τα φορτηγά πλοία για να βεβαιωθούν ότι δεν χρησιμοποιούνται για λαθρεμπόριο, όπως πχ όπλων.

Ο Γερμανός πρόσθεσε ότι μπορεί να υπάρξει μια κατάπαυση του πυρός τώρα και εκκρεμή ζητήματα όπως η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 μπορούν να επιλυθούν εν ευθέτω χρόνο, «όχι σε 100 χρόνια όπως είναι η περίπτωση του Χονγκ Κονγκ αλλά τα επόμενα 30 χρόνια».