Στα ύψη τα κρούσματα στη Βρετανία – Έφτασαν τα 50.000

Απότομη αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα κορωνοϊού στη Βρετανία, ενώ έχει εντοπιστεί η νέα μετάλλαξη «Δέλτα+» στη χώρα και ο υπουργός Υγείας,  Σατζίντ Χαβίντ, απευθύνει δραματική προειδοποίηση για εκτόξευση των ημερήσιων μολύνσεων στα 100.000 κατά τους χειμερινούς μήνες.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν στη Βρετανία 50.000 μολύνσεις για πρώτη φορά από τον Ιούλιο, ενώ αναμένεται, σύμφωνα με πηγές, το τέταρτο κύμα πανδημίας να θέσει και πάλι επί τάπητος την αναγκαία χρήση μάσκας.

Με βάση τα όσα παρουσίασε το υπουργείο Υγείας της Γηραιάς Αλβιόνας, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 15% την τελευταία εβδομάδα. Άνοδο κατά 30% παρατηρείται και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ και οι θάνατοι βρίσκονται ψηλά, καθώς το τελευταίο 24ωρο να καταμετρήθηκαν 115 νεκροί.

Η διασπορά της νόσου Covid αποτυπώνεται στους χάρτες, όπου φαίνεται οι λοιμώξεις να έχουν αυξηθεί στα τέσσερα πέμπτα των περιοχών της Αγγλίας και για τη διασπορά αυτή να ευθύνεται το νέο στέλεχος Δέλτα.

Εφιαλτική πρόβλεψη από τον Βρετανό υπουργό Υγείας: Μπορεί τον χειμώνα να μετράμε ακόμη και 100.000 ημερήσια κρούσματα

Σε μια δραματική πρόβλεψη προχώρησε, την Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Σατζίντ Χαβίντ, ενόψει επέλασης του χειμώνα.

Με τα κρούσματα και τους θανάτους στη Βρετανία να κινούνται, τις τελευταίες ημέρες, σε υψηλό εξαμήνου και τη νέα μετάλλαξη Δέλτα Plus να έχει κάνει την εμφάνισή της στη Γηραιά Αλβιόνα, ο Χαβίντ έκανε λόγο για μια απειλή που θέλει τις ημερήσιες μολύνσεις, κατά τους χειμερινούς μήνες, να εκτοξεύονται στις 100.000.

Ωστόσο, μιλώντας για το plan B, που θα ενισχύσει τη μάχη κατά της πανδημίας, ο Βρετανός υπουργός Υγείας τόνισε ότι έχουν συναφθεί δύο συμφωνίες για νέες θεραπείες, που αν λάβουν τις απαραίτητες εγκρίσεις, τότε θα ξεκινήσουν να χορηγούνται σε άτομα που θεωρούνται πιο ευάλωτα απέναντι στη λοίμωξη.

Οι συμφωνίες αφορούν από τη μια την εξασφάλιση 480.000 θεραπειών του φαρμάκου Molnupiravir, το οποίο παράγεται από τη Merck και σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές που έχουν γίνει, αποδεικνύεται πως μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου για ενήλικες με ήπια ή μέτρια συμπτώματα κατά 50%.

Παράλληλα, ο Τζαβίντ διεμήνυσε πως υπογράφηκε συμφωνία για θεραπεία με το φάρμακο PF -07321332/ritonavir, που παράγεται από την Pfizer, και για το οποίο συνεχίζονται ακόμα οι κλινικές δοκιμές.

Τόνισε ακόμη ότι περίπου τέσσερα εκατομμύρια Βρετανοί έχουν λάβει την ενισχυτική δόση.

Όσον αφορά στη νέα μετάλλαξη Δέλτα, είπε ότι εξαπλώνεται, τόνισε όμως ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να πιστοποιούν ότι θέτει νέα απειλή.

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανία συνέστησε στους πολίτες, για την αποφυγή νόσησης από την Covid-19, να συναντώνται όσο το δυνατόν περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους, να ανοίγουν τα παράθυρα όταν βρίσκονται με άλλους σε εσωτερικούς χώρους και να φορούν μάσκα σε πολυπληθείς εκδηλώσεις.