Σταφύλι γλυκό του κουταλιού

Υλικά:

  • 1 κιλό σταφύλι (σουλτανίνα)
  • 1/2 κιλό ζάχαρη
  • 1 φλ. νερό
  • 1 κλωνάρι αρμπαρόριζα
  • χυμό από 1/2 λεμόνι
  • 200 γραμ. αμύγδαλο καβουρντισμένο

Εκτέλεση:

Για το γλυκό σταφύλι, πλένουμε πρώτα καλά το σταφύλι και το στραγγίζουμε.

Το βουτάμε σε μπολ με νερό και δυο τρεις φορές αλλάζουμε νερό να καθαρίσει καλά.

Προσέχουμε να μην τραυματίσουμε τις ρόγες σταφυλιού. Δεν πιέζουμε και δεν ζουλάμε για να μην χάσουμε τον πολύτιμο χυμό και το σχήμα τους.

Αφήνουμε να στραγγίσει καλά και το βάζουμε σε καθαρή πετσέτα.

Βγάζουμε τις ρόγες από το τσαμπί προσεκτικά.

Βάζουμε το σταφύλι σε κατσαρόλα με χοντρή βάση και το αφήνουμε πάνω σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να πιει τα υγρά του, περίπου 6΄-7΄.

Όταν σωθούν τελείως τα υγρά του σταφυλιού, τότε προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό.

Μόλις αρχίσει να βράζει το γλυκό σταφύλι, στην επιφάνεια ενδέχεται να σχηματιστεί αφρός. Ξαφρίζουμε την επιφάνεια όποτε είναι αναγκαίο και το αφήνουμε να δέσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 45΄.

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει μέσα στην κατσαρόλα χωρίς να το σκεπάσουμε. Αν θέλετε βάλτε μια πετσέτα για σκέπασμα.

Μπορείτε σε αυτή τη φάση να αφήστε το γλυκό και να το τελειώσετε την επόμενη ημέρα.

Όλα τα γλυκά κουταλιού γίνονται πολύ καλύτερα αν τα αφήσετε να σταθούν μια νύχτα στο σιρόπι τους και τα τελειώσετε την επόμενη ημέρα.

Αφού κρυώσει το γλυκό τελείως, το ξαναβάζουμε στη φωτιά για το τελικό δέσιμο.

Αφήνουμε να πάρει βράση μέχρι να δέσει σωστά το σιρόπι. Όταν το σιρόπι φτάσει στην πυκνότητα που θέλουμε, τότε προσθέτουμε την αρμπαρόριζα, το χυμό λεμονιού και τα αμύγδαλα.

Αφήνουμε να βράσει το γλυκό για 1΄.

Αφήστε το γλυκό σταφύλι να σταθεί και να κρυώσει καλά, μέσα στην κατσαρόλα και ανακινήστε αρκετές φορές την κατσαρόλα από τα χερούλια ώστε να ποτίσει καλά με σιρόπι η κάθε ρόγα σταφυλιού.

Το σταφύλι όσο μένει στην κατσαρόλα και κρυώνει, θα δείτε ότι αλλάζει χρώμα, γίνεται ροζ το σιρόπι κι ελαφρύ ροζ το σταφύλι.

Για τα καβουρδισμένα αμύγδαλα

Αραδιάζουμε τα αμύγδαλα σε ταψάκι και ψήνουμε για 10΄ στους 200 βαθμούς C μέχρι να ροδίσουν.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μισά αμύγδαλα καβουρδισμένα και τα μισά ωμά και ξεφλουδισμένα πάντα.

Πηγή: Argiro.gr