Σταϊκούρας: Δεν υπάρχει σκέψη για μείωση μισθών

«Δεν υπάρχει τέτοια σκέψη» διαβεβαίωσε για το ενδεχόμενο μείωσης μισθών ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον Alpha 98,9. «Έχουμε κάνει τα κουμάντα μας, με νοικοκυροσύνη, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε κοντά στην κοινωνία για ότι και όσο χρειαστεί. Ακόμα κι αν έχουμε επέκταση της κρίσης, εμείς θα είμαστε εδώ» τόνισε.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας εκτίμησε ότι «θα είναι μια δύσκολη χρονιά φέτος και οι πρώτοι μήνες του 2021». «Θα έχουμε βαθιά ύφεση και διόγκωση της ανεργίας. Εκτιμώ ότι θα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Θα είναι μια ύφεση της τάξεως του 10,5% το 2020, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιοποιήθηκαν, θα μπορούσαν να πάνε και σε εκτίμηση για χαμηλότερη ύφεση » δήλωσε.

Ειδικά για την ανεργία ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «σίγουρα υπάρχει αύξηση της ανεργίας φέτος» και μείωση της ανεργίας του χρόνου.

«Η εικόνα που βλέπουμε σήμερα και τη βλέπουμε και στην Ευρώπη ως συγκριτικά μεγέθη, παρατηρούμε ότι η Ελλάδα εμφανίζει τη δεύτερη μικρότερη μείωση απασχόλησης, μέσα στην υγειονομική κρίση. Γιατί συνδέσαμε όλα τα εργαλεία με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Δώσαμε την 4η επιστρεπτέα, είναι για διατήρηση θέσεων μέχρι τον Μάρτιο, η 5η επιστρεπτέα είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2021, οπότε και προσδοκούμε ότι θα επανέλθουμε στην κανονικότητα και έτσι θα βελτιωθούν τα διαθέσιμα εισοδήματα των πολιτών. Δεν εμφανίζω ούτε ωραιοποιώ, ούτε θριαμβολογώ.

Θα είναι μια δύσκολη χρονιά φέτος και οι πρώτοι μήνες του 2021. Θα έχουμε βαθιά ύφεση και διόγκωση της ανεργίας. Εκτιμώ ότι θα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Θα είναι μια ύφεση της τάξεως του 10,5% το 2020, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιοποιήθηκαν, θα μπορούσαν να πάνε και σε εκτίμηση για χαμηλότερη ύφεση.

Αυτά τα στοιχεία όμως δεν ενσωματώνουν τις όποιες επιλογές γίνουν το επόμενο 15μερο από την κυβέρνηση, οπότε κρατάω μια επιφύλαξη. Σίγουρα υπάρχει αύξηση της ανεργίας φέτος, Μείωση της ανεργίας του χρόνου, θα είναι η 2η μεγαλύτερη μείωση της απασχόλησης στην ΕΕ, και θα προσέγγιση το επίπεδο απασχόλησης του 2019. Το 2021 θα καλύψουμε τη μισή απώλεια του 2021 σχετικά με την ύφεση» δήλωσε συγκεκριμένα.

Για το θέμα των παρατάσεων ή τις 120 δόσεις ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός το άφησε ανοιχτό γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε στους επόμενους μήνες τι θα γίνει. Άλλο η διαγραφή, άλλο περισσότερες δόσεις και άλλο παράταση. Σήμερα, έχουμε πει ότι οι οφειλές την περίοδο του covid μεταφέρονται για μετά τον Απρίλιο του 2021. Σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 με χαμηλό επιτόκιο. Αυτή είναι η ημερομηνία που έχουμε θέση σύμφωνα με τα δεδομένα. Δεν μπορώ να τοποθετηθώ για τον μήνα Απρίλιο κα μετά. Οι υποχρεώσεις από τον Σεπτέμβριο, τελικά πήγαν για μετά τον Απρίλιο. Επίσης, δόσεις που χάθηκαν σε ρυθμισμένο όφελος, έχουν πάει στο τέλος της ρυθμιζόμενης περιόδου. Μετά από κάποια χρόνια δηλαδή. Ακόμα, οι οφειλές για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο μετατίθενται. Στα δάνεια υπήρχε απόφαση μέχρι τον Μάρτιο με την προϋπόθεση ότι κάποιος εξαντλεί το εννιάμηνο των ρυθμίσεων με την τράπεζα. Το σχέδιο ΓΕΦΥΡΑ για πρώτη φορά επιβραβεύει τη συνέπεια. Καλύπτουμε το μεγαλύτερο κομμάτι της δόσης του πολίτη. Σκοπός μας είναι να διευκολύνουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για την επόμενη μέρα. Τι θα γίνει μετά από ένα τρίμηνο θα το δούμε».