Σταϊκούρας: Παράθυρο για μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα

Όλα είναι ανοιχτά για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα θα αποφασιστεί ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση το προσεχές διάστημα.

«Έχουμε πλήρη εικόνα του κόστους», διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επαναλαμβάνοντας πως «στον βαθμό που είναι εφικτό έχουμε στηρίξει τον κόσμο, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, και για όσο χρειάζεται θα το κάνουμε. Αλλά όσο μπορούμε».

Για τον ΕΝΦΙΑ τόνισε πως «ουσιαστικά ήδη μιλάμε για πρόσθετη παρέμβαση 350 εκατ. ευρώ», υπενθυμίζοντας ότι 5 εκατ. νοικοκυριά θα δουν μειώσεις, και ένα μεγάλο κομμάτι θα πληρώσει τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με πέρυσι.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι πρώτον, η κυβέρνηση εστιάζει στα δημοσιονομικά περιθώρια, δεύτερον, στόχος είναι η όποια παρέμβαση να πηγαίνει στον πολίτη και να μην χάνεται στην εφοδιαστική αλυσίδα και τρίτον να βοηθήσουμε κυρίως τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

«Η κυβέρνηση επέλεξε να ενισχύσει το εισόδημα του πολίτη με μόνιμο τρόπο»

«Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα. Η κυβέρνηση επέλεξε να ενισχύσει το εισόδημα του πολίτη με μόνιμο τρόπο. Παράλληλα, κάνουμε τις παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας, παράλληλα μειώνουμε φόρους σε μόνιμη βάση, εκτός από δυο παρεμβάσεις», προέταξε ο υπουργός Οικονομικών.

Και συμπλήρωσε: «Ταμειακά είμαστε ικανοποιητικά, αλλά ”το δίνω” εξαρτάται από τον δημοσιονομικό χώρο. Έχουμε 10 δισεκ. παραπάνω δαπάνες από έσοδα το 2021, δανειζόμαστε, και το κόστος δανεισμού αυξήθηκε πολύ πανευρωπαϊκά, είναι πρόκληση ευρωπαϊκή όχι μόνο ελληνική».

«Το τι δίνουμε εξαρτάται από τον δημοσιονομικό χώρο που έχουμε»

«Η χώρα δανείστηκε για να δώσει επιστρεπτέα και χαρίζουμε το 50% του δανεισμού μας προς την κοινωνία. Αλλά αυτό έχει δημοσιονομικό κόστος (…) Με βάση τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι ένα από τα στοιχεία που πρέπει να αξιολογηθεί. Πρέπει να συνεκτιμήσουμε τι θα κάνουμε με την επιστρεπτέα. Αλλά αν κάνουμε κάτι με την επιστρεπτέα, δε θα κάνουμε κάποια άλλη παρέμβαση. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα», προσέθεσε ο κ. Σταϊκούρας.

«Όλα είναι στο τραπέζι, όλα είναι ανοιχτά ανάλογα με το πώς πάει το πρόβλημα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες, είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε, αλλά θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο και την προτεραιοποίηση του πρωθυπουργού», ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών.