Σταμάτης Κραουνάκης: «Τον Αλέξη τον λατρεύω»

Ο Νίκος Χατζηνικολάου υποδέχτηκε χθες, Πέμπτη 10 Ιουνίου, τον Σταμάτη Κραουνάκη στο πλατό του «Ενώπιος Ενωπίω» για μια διαφορετική συνέντευξη περί μουσικής, έρωτα και πολιτικής.

Μιλώντας για πολιτική ο Σταμάτης Κραουνάκης δεν έκρυψε ποτέ την υποστήριξή του στον Αλέξη Τσίπρα. «Στον ΣΥΡΙΖΑ έκανα κριτική, τον Αλέξη τον λατρεύω», είπε αρχικά ο Σταμάτης Κραουνάκης, λίγο πριν δώσει πάσα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Νομίζω πως σήμερα ο Νίκος Χατζηνικολάου μου έχει βάλει δύσκολα γιατί πώς να χωρέσεις σε λίγα δευτερόλεπτα και λίγες λέξεις τον Σταμάτη Κραουνάκη. Ο Σταμάτης Κραουνάκης είναι ένας ευλογημένος δημιουργός. Γιατί δεν υπάρχει Έλληνας και Ελληνίδα που να μην αναγνωρίζει τις μελωδίες του, που να μην σιγοτραγουδήσει ή να μην έχει ονειρευτεί με τα τραγούδια του. Όπως και να το κάνουμε ο συνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης είναι κομμάτι της σύγχρονης Ελλάδας. Του σύγχρονου πολιτισμού μας. Τα έργα του έχουν αφήσει στίγμα από τη δεκαετία του ’80 και μετά.

Η δουλειά του με τη Λίνα Νικολακοπούλου, με σπουδαίους ερμηνευτές, την Βίκυ Μοσχολιού, τη Δήμητρα Γαλάνη, την Άλκηστις Πρωτοψάλτη, την Τάνια Τσανακλίδου, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τι να πρωτοθυμηθώ. Κάθε ένα από αυτά τα έργα ήταν και από μία κορυφή. Έστω και σε μία από αυτές τις κορυφές να είχε πατήσει οποιοσδήποτε άλλος Έλληνας δημιουργός, θα ένιωθε υπερπλήρης. Όμως νομίζω πως το κύριο χαρακτηριστικό του Σταμάτη είναι ότι δεν αισθάνεται ποτέ πλήρης. Και συνεχίζει με την ίδια δημιουργικότητα, με την ίδια ένταση, με το ίδιο πάθος κάθε του δουλειά. Είναι σα να διάγει μια διαρκή πνευματική εφηβεία. Κι ένα επίσης χαρακτηριστικό του Σταμάτη είναι ότι δίνει πάντοτε έδαφος, χώρο σε νέους καλλιτέχνες, γιατί και η δουλειά του διαπνέεται από μία φρεσκάδα, διαρκή φρεσκάδα θα έλεγα, επικαιρότητα και νεανικότητα.

Όπως η καινούργια του δουλειά, που είχα τη χαρά να χαρίσει και να ακούσω με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη ή λαϊκή οπερέτα «Εκκλησιάζουσες» που θαρρώ για δεύτερη χρονιά θα παρουσιαστεί το φετινό καλοκαίρι. Θέλω όμως να μείνω και σε ένα άλλο στοιχείο, που είναι χαρακτηριστικό του Σταμάτη. Όχι τόσο αυτό που τον χαρακτηρίζει ως συνθέτη, αλλά αυτό που τον χαρακτηρίζει ως ενεργό πολίτη, ως άνθρωπο που σκέφτεται. Ο Σταμάτης δεν είναι απλά ένας σπουδαίος καλλιτέχνης. Είναι ένας πολιτικοποιημένος καλλιτέχνης μ’ όλη την έννοια αυτού του όρου, που είναι σπάνιο στις μέρες μας. Μέσα απ’ αυτά τα κόκκινα γυαλιά του που τα άτιμα έχουν την τάση να εστιάζουν στην αδικία και την υποκρισία, κάθε φορά δεν διστάζει να αναδείξει όλα αυτά που τον κάνουν να θυμώνει.

Και αυτή η τόλμη του να αναδεικνύει την αδικία και την υποκρισία και να την καταγγέλλει πολλές φορές του έχει κοστίσει, αλλά είναι διαρκώς εκεί. Και ως συνθέτης και ως πολίτης ενεργός, δημιουργικός. Θέλω να ευχηθώ στον Σταμάτη Κραουνάκη να συνεχίσει να είναι πάντα ένας διαρκής έφηβος, πολιτικοποιημένος, φρέσκος πάντα και να συνεχίσει να φτιάχνει αριστουργήματα. Και θέλω να του υποσχεθώ ότι σύντομα θα έχω τη χαρά να τα πούμε κι από κοντά. Δεν θα του πω να δώσουμε ραντεβού στου Άδωνι… για καφέ γιατί αυτό θα παρεξηγηθεί στις μέρες μας, αλλά μπορώ να του υποσχεθώ πως θα τα πούμε από κοντά σε μία από τις καλοκαιρινές του παραστάσεις».

Τον αγαπώ τον Αλέξη
Μετά το τέλος της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, ο Σταμάτης Κραουνάκης, είπε: «Τον αγαπώ τον Αλέξη. Του έχω ιδιαίτερη αδυναμία. Είναι ένα πλάσμα τίμιο καθαρό. Στο συνέδριο σάρωσε. Ήταν έκπληξη, δεν το περίμενα ότι θα μιλήσει».