State Department: Η Ρωσία ξόδεψε 300 εκατ. δολάρια για να επηρεάσει παγκοσμίως την πολιτική σκηνή

234

Κρυφά κονδύλια κατευθυνόμενα από τη Μόσχα, ύψους 300 εκατ. δολαρίων, έχουν διοχετευτεί σε περισσότερες από 12 χώρες από το 2014 και έπειτα, με σκοπό να επηρεαστούν πολιτικοί και άλλοι αξιωματούχοι.

Ένα τηλεγράφημα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι αυτό που αποκαλύπτει την προσπάθεια της Ρωσίας να ενισχύσει πολιτικούς και κόμματα φίλα προσκείμενους στη Μόσχα καταβάλλοντας μεγάλα χρηματικά ποσά. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, υπήρξε νέα αξιολόγηση από τις μυστικές υπηρεσίες στην οποία – μεταξύ άλλων – είχε επιβεβαιωθεί η πρόθεση της Ρωσίας για έναρξη πολέμου με την Ουκρανία. Είναι η ίδια αξιολόγηση στην οποία αναφερόταν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε κάνει εκτενείς εκστρατείες έτσι ώστε να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2016 και το 2020.

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος αρνήθηκε να πει πόσα χρήματα πιστεύεται ότι ξόδεψε η Ρωσία στην Ουκρανία, όπου ο πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy και οι κορυφαίοι αναπληρωτές του κατηγορούν εδώ και καιρό τον Πούτιν για ανάμιξη στην εσωτερική πολιτική. Ο αξιωματούχος σημείωσε ισχυρισμούς για ρωσική επιρροή στις πρόσφατες εκλογές στην Αλβανία, τη Βοσνία και το Μαυροβούνιο, αλλά και σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που έχουν αντιμετωπίσει ιστορικές πιέσεις από τη Μόσχα, όπως αναφέρει το ABC News.

Ο Πούτιν ξόδευε τεράστια ποσά «σε μια προσπάθεια να χειραγωγήσει τις δημοκρατίες εκ των έσω», είπε ο αξιωματούχος.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις χαρακτήρισε τη μυστική χρηματοδότηση της Ρωσίας «επίθεση στην κυριαρχία».

«Είναι μια προσπάθεια να εξαλειφθεί η ικανότητα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο να επιλέγουν τις κυβερνήσεις που θεωρούν καταλληλότερες για να τους εκπροσωπούν, να εκπροσωπούν τα συμφέροντά τους και να εκπροσωπούν τις αξίες τους», είπε.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε το ασυνήθιστο βήμα δημοσιοποιώντας ένα διπλωματικό τηλεγράφημα που εστάλη τη Δευτέρα σε πολλές πρεσβείες και προξενεία των ΗΠΑ στο εξωτερικό, πολλά από αυτά στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Νότια Ασία, εκθέτοντας τις ανησυχίες.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών ήταν πεπεισμένοι πως η Ρωσία σχεδίαζε να μεταφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια επιπλέον, έτσι ώστε να χρηματοδοτήσει συμπαθή κόμματα και πολιτικούς σε όλο τον κόσμο.

Ο Τζος Ρούντολφ, συνεργάτης της Συμμαχίας για τη Διασφάλιση της Δημοκρατίας του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ που ερευνά τη ρωσική και την κινεζική οικονομική επιρροή, συνέκρινε την απόφαση του Λευκού Οίκου να δημοσιοποιήσει τα νέα ευρήματα με τον αποχαρακτηρισμό των ρωσικών σχεδίων και προθέσεων στον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Αυτό ήταν πολύ λογικό γιατί έκανε τους Ουκρανούς έτοιμους για τη δική τους άμυνα και βοήθησε να συσπειρώσουν τους Ευρωπαίους, να οικοδομήσουν έναν διεθνή συνασπισμό», είπε ο Ρούντολφ. «Αυτό (σ.σ. το νέο τηλεγράφημα) μπορεί να έχει όλα αυτά τα ίδια πλεονεκτήματα, αλλά και να καταστρέψει την ίδια τη λειτουργία. Εάν ο στόχος είναι οι ψηφοφόροι, τότε αυτό που πρέπει κυρίως να κάνετε είναι να προσεγγίσετε αυτούς τους ψηφοφόρους και να τους ενημερώσετε τι τους συμβαίνει».