Στέλιος Πέτσας: «Με τα νέα μέτρα ουσιαστικά καταργήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής»

Καλεσμένος στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA« ήταν ο Στέλιος Πέτσας, ο οποίος αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, τονίζοντας πως στοχεύουν στον μετριασμό της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.

«Η Ελλάδα αρχίζει να σταθεροποιείται χάρη στις επιδοτήσεις της κυβέρνησης στο ρεύμα. Αρκεί το νέο πακέτο να το νιώσει στην τσέπη του ο κάθε πολίτης, προκειμένου να ελαφρυνθεί ένα μεγάλο βάρος. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όσο χρειαστεί, βάζοντας τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού στο τραπέζι», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Όπως τόνισε ο ίδιος, με τα νέα μέτρα ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής καταργείται. «Έρχεται μία αναδρομική εφαρμογή από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάιο να μειώσει τους λογαριασμούς που πλήρωσαν τα νοικοκυριά, που φτάνει μέχρι και τα 600 ευρώ», δήλωσε, ωστόσο υπογράμμισε πως καθοριστικός παράγοντας είναι ο συντονισμός της Ευρωπής πάνω στο ζήτημα της ενέργειας.

Οι τιμές των καυσίμων έχουν φτάσει στα ύψη, με την βενζίνη να έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο. Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην επιδότηση καυσίμων από την κυβέρνηση, εξηγώντας πως στόχος ήταν να ανακουφιστούν οι οικονομικά ευάλωτοι πολίτες.

«Η κυβέρνηση επέλεξε αύτή την επιλογή, γιατί ήθελε να είναι πιο στοχευμένη και να μην είναι οριζόντια. Με αυτό τον τρόπο ευνοούνται περισσότερο οι πιο ευάλωτοι και όσοι είναι στη βάση της εισοδηματικής πυραμίδας. Ήταν πολιτική επιλογή που αποδίδει χάρη στη συμμετοχή όλων και ελπίζουμε μέσα στο επόμενο διάστημα να δούμε αποκλιμάκωση στις τιμές».

«Μετά την πανδημία ο κόσμος έχει ανάγκη να βγει, να κυκλοφορήσει και γι’ αυτό συντηρείται προς τα πάνω η κίνηση στους δρόμους και η κατανάλωση, πράγμα που συμπιέζει το εισόδημα των νοικοκυριών. Αυτό θέλει κάποιο χρόνο να ισορροπήσει. Ελπίζω να δούμε πιο γρήγορα την αποκλιμάκωση των τιμών στην Αγγλία», είπε.

Ο ίδιος δήλωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης, τονίζοντας πως η κυβέρνηση έχει βραχυπρόθεσμα μία ασπίδα προστασίας.

Ο Στέλιος Πέτσας καθησύχασε πως η Ελλάδα έχει ενεργειακή επάρκεια προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της χώρας, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.