Στη δίνη της ακυβερνησίας η Βουλγαρία

190

Με την κατάρρευση της κυβέρνησης του Κίριλ Πέτκοφ, η Βουλγαρία περιήλθε σε πολιτική περιδίνηση και οι εκλογές προβάλλουν ως μονόδρομος για την άρση του επικίνδυνου αδιεξόδου. Η χώρα πληρώνει το σύστημα της απλής αναλογικής και βεβαίως τον δικό της «Μπέπε Γκρίλο», λαϊκιστή Σλάβι Τριφόνοφ.

Αποσύροντας το κόμμα του «Υπάρχει τέτοιος λαός» από την τετρακομματική κυβέρνηση του φιλοευρωπαίου Πέτκοφ, ο Τριφόνοφ προκάλεσε την κατάρρευσή της και βύθισε τη χώρα στο πολιτικό χάος.

Εάν, όπως όλα δείχνουν, η λύση αναζητηθεί διά της προσφυγής στην κάλπη, η Βουλγαρία θα είναι η χώρα που μέσα σε 13 μήνες θα έχει κάνει τέσσερις φορές (!) βουλευτικές εκλογές, χωρίς να είναι βέβαιο ότι και πάλι θα βγει από την πολιτική κρίση που την ταλανίζει.

Το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής εμποδίζει τον σχηματισμό μονοκομματικών ισχυρών κυβερνήσεων, με αποτέλεσμα οι συνασπισμοί να είναι ευάλωτοι σε έξωθεν πιέσεις και παρεμβάσεις. Οι οποίες (μπορεί να) ασκούνται, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, που εν προκειμένω αναδεικνύεται σε de facto πολιτικό πόλο εξουσίας και θεωρείται φίλα προσκείμενος στη Ρωσία, έως επιχειρηματικά συμφέροντα ή και ξένους «δακτύλους» (Μόσχα), όπως κατήγγειλε με αφορμή την παραίτησή του ο απόφοιτος του Χάρβαρντ, πρωθυπουργός Πέτκοφ.

Η όλη πολιτική αναταραχή και κρίση στη Βουλγαρία, που εντάθηκε με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, έχει «άρωμα» Μακεδονικού και οσμή ρωσικού φυσικού αερίου. Ο Τριφόνοφ εστίασε την αποχώρηση του κόμματός του και των τεσσάρων υπουργών του, κίνηση που επέφερε την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού, στο γεγονός ότι, όπως είπε, ο πρωθυπουργός προέβη σε εθνικά επιζήμιες παραχωρήσεις στη Βόρεια Μακεδονία στις διαπραγματεύσεις της με την Ε.Ε.

Ομως ο Κίριλ Πέτκοφ έβαλε και άλλους στο «κάδρο» εκείνων που τον έριξαν. «Σήμερα είδαμε πώς ένα άτομο όπως ο κ. Τριφόνοφ, ένας τραμπούκος (σ.σ. αποκάλεσε έτσι τον πρώην πρωθυπουργό Μπορίσοφ), ένας άνθρωπος που χτίζει στάβλους στη θάλασσα (σ.σ. αναφέρεται στον ηγέτη του τουρκικού μειονοτικού κόμματος, Αχμετ Ντογκάν, και στην καταπάτηση παραλιακής έκτασης στη Μαύρη Θάλασσα όπου είχε χτίσει μια κακόγουστη έπαυλη) και η κ. Μιτροφάνοβα (σ.σ. πρέσβειρα της Ρωσίας στη Σόφια), η οποία ακόμη δεν μπορεί να πιστέψει ότι είπαμε “Οχι” στην Gazprom, αυτοί οι τέσσερις άνθρωποι ενώθηκαν, αλλά δεν κατάλαβαν ότι αυτός δεν ήταν ο τρόπος για να κερδίσουν τη Βουλγαρία, εμείς θα τους νικήσουμε μαζί!» δήλωσε μιλώντας ενώπιον χιλιάδων οπαδών του, που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Σόφιας για να διαδηλώσουν την υποστήριξή τους στο πρόσωπό του.

Σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα τρέφεται από ευρωπαϊκά κονδύλια και δυτικές επενδύσεις, η βουλγαρική Βουλή αποφάσισε προχθές να άρει το βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Βόρεια Μακεδονία και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανοίγοντας τον δρόμο για την άρση του αδιεξόδου στο ζήτημα και την έναρξη των συνομιλιών.

Η ιστορική απόφαση ελήφθη με 170 ψήφους υπέρ, 37 ψήφους κατά και 21 αποχές, και θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί από την απερχόμενη κυβέρνηση του Πέτκοφ. Υπενθυμίζεται πως η Βόρεια Μακεδονία και μαζί της και η Αλβανία είναι από το 2005 μπλοκαρισμένη στον προθάλαμο της Ε.Ε. Η Ελλάδα είχε αρχικά θέσει βέτο έως το 2018 και στη συνέχεια η Βουλγαρία μπλόκαρε τη διαδικασία το 2020 με φόντο μακροχρόνιες ιστορικές και πολιτιστικές διενέξεις. Ενδεικτική είναι η επίθεση που εξαπέλυσε ανήμερα τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα εναντίον της Σόφιας για το βέτο με βαρύτατους χαρακτηρισμούς όπως «ντροπή για τη Βουλγαρία» κ.ά. – αντικατοπτρίζει και το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη για τη στάση της Βουλγαρίας στην αέναη σύγκρουση επιρροής στα Βαλκάνια.

Η Βουλγαρία, η φτωχότερη χώρα της Ε.Ε., περνάει δύσκολες ώρες, σε μια περίοδο που η «φουρτούνα» μαίνεται στη γειτονιά της προκαλώντας ισχυρές αναταράξεις στο εσωτερικό της. Εξαιτίας της πολιτικής και κυβερνητικής κρίσης, δεν έχει καταρτιστεί ακόμη ούτε ο προϋπολογισμός του 2022(!) και αν, όπως όλα δείχνουν, γίνουν εκλογές το φθινόπωρο, η «παραλυσία» θα συνεχιστεί και δεν θα μπορέσει να ψηφιστεί ούτε προϋπολογισμός για το 2023.

Το χειρότερο: Οι πολίτες τρέμουν στην ιδέα ότι θα φτάσει ο χειμώνας, που στη Βουλγαρία είναι βαρύς, και θα ξεπαγιάσουν χωρίς φυσικό αέριο που τους το στέρησε η Gazprom εξαιτίας της άρνησης της κυβέρνησης Πέτκοφ να πληρώσει σε ρούβλια σύμφωνα με την οδηγία της Ε.Ε.

Ελληνική λύση

Τα βλέμματα τώρα είναι στραμμένα στην Ελλάδα, που καλείται να καλύψει την έλλειψη με αζερικό αέριο το οποίο από τον διερχόμενο TAP θα διοχετεύεται μέσω του διασυνδετηρίου IGB (Κομοτηνή) στο βουλγαρικό δίκτυο με ταυτόχρονη παροχή και ποσοτήτων υγροποιημένου από τη Ρεβυθούσα. Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι εργασίες για την περάτωση του ελληνοβουλγαρικού αγωγού οδεύουν προς το τέλος και υπολογίζεται ότι εντός του καλοκαιριού θα γίνουν τα εγκαίνια παρουσία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, εφόσον οι πολιτικές εξελίξεις στη Σόφια το επιτρέψουν.

Εκτός από φτωχή και πολιτικά ασταθής η Βουλγαρία είναι μια χώρα βαθιά διχασμένη σε φιλοδυτικούς και φιλορώσους, γεγονός που την τοποθετηθεί, μετά τη Σερβία, στη λίστα των χωρών με τη μεγαλύτερη επιρροή της Μόσχας. Είναι, όμως, ταυτόχρονα, και πολύτιμος γεωπολιτικός σύμμαχος της Ευρώπης και των ΗΠΑ, που τη βλέπουν ως προωθημένο προγεφύρωμα του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και ως υψίστης σημασίας ενεργειακό κόμβο.

Πηγή: kathimerini.gr