Στη Βουλή αύριο η αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη με αιχμή τα θέματα ακρίβειας

209

Ένα άτυπο debate με τον Κ. Μητσοτάκη για την ακρίβεια θα έχει αύριο στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε στον πρωθυπουργό.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί μέσα σ’ ένα ιδιαίτερα φορτισμένο πολιτικό περιβάλλον με την εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές να ρίχνει αυλαία διαπιστώνοντας σύμφωνα με το πόρισμα της πλειοψηφίας της ΝΔ ότι όλα έγιναν νομότυπα και την αξιωματική αντιπολίτευση να σφυροκοπά την κυβέρνηση για τα fake news των υπουργών της γύρω από τις ποινές των βιασμών αλλά και για την καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση των ονομάτων τουλάχιστων δέκα παιδοβιαστών που ήδη έχουν ταυτοποιηθεί κατά την ανακριτική διαδικασία.

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου ο κ. Μητσοτάκης σύρεται απολογούμενος στη Βουλή για το θέμα της ακρίβειας όπως άλλωστε καταδεικνύουν και τα στοιχεία τόσο της Eurostat όσο και της ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα ήταν η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη για το α’ εξάμηνο του 2022 στο κόστος προμήθειας ρεύματος, δηλαδή χωρίς φόρους, επιδοτήσεις και εισφορές.

Ακόμη όμως κι αν συνυπολογιστούν φόροι, λοιπές χρεώσεις και επιδοτήσεις η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η χειρότερη θέση στους μη οικιακούς καταναλωτές, κάτι που λειτουργεί εις βάρος της οικονομίας και στη 10η θέση στο τελικό κόστος ρεύματος για τα νοικοκυριά. Επίσης, για τον μήνα Σεπτέμβριο, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση στις χώρες της ευρωζώνης στον ενεργειακό πληθωρισμό με 53,3%, δηλαδή πολύ πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (40,8).

Και αυτό οφείλεται στην επιλογή του ίδιου του κ. Μητσοτάκη να γίνει η ΔΕΗ πρωταγωνίστρια στην αισχροκέρδεια “κι έναν χρόνο τώρα να μην λαμβάνει κανένα μέτρο για την αντιμετώπισή της” όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Σημειώνοντας επίσης πως η δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής κατέδειξε πως μόνο τον μήνα Σεπτέμβριο υπήρξαν 450 εκατομμύρια υπερκέρδη για τους παρόχους.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραμένει κατά την Κουμουνδούρου αδρανής ο πληθωρισμός έχει εκτιναχτεί στο 12%. Και όχι μόνο αυτό. Όπως επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας στην αγορά δεν γίνεται σχεδόν κανένας έλεγχος τιμών “και αυτό είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής”. Κατά την άποψή του ζήτημα πολιτικής επιλογής είναι και η διατήρηση υψηλού συντελεστή φορολόγησης σε βασικά προϊόντα κατανάλωσης, όπως και στα καύσιμα. Στην πράξη, τονίζει, πως αυτό δίνει τη δυνατότητα να λεηλατείται πρωτίστως η μεσαία τάξη αλλά και τα χαμηλά στρώματα, που πλήττονται κατά κύριο λόγο από τους έμμεσους φόρους, ώστε να δίδεται η δυνατότητα διαθέσιμων πόρων για επιδοτήσεις που στην πραγματικότητα πηγαίνουν στις τσέπες των παραγωγών ενέργειας.

Στην Ελλάδα τα ασθενέστερα νοικοκυριά ξοδεύουν το 80% του εισοδήματος σε ενοίκιο και τρόφιμα, ήδη από το 2021 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Το 71% των εργαζόμενων έχει αναγκαστεί να μειώσει την κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, ενώ η Ελλάδα είναι μία από τις τέσσερις χώρες στην Ευρώπη στην οποία το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας αυξάνεται και οι ανισότητες διευρύνονται.