Στην αξιοποίηση των εγχώριων υδρογονανθράκων στρέφεται η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

292

Στο σχέδιο των υδρογονανθράκων εστιάζει η κυβέρνηση μετά τη γενικότερη στροφή της Ευρώπης σε νέες πηγές φυσικού αερίου που ενεργοποίησε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η κρίση στην Ουκρανία και η εσπευσμένη ανάγκη απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο. Αυτό που σε πρώτη φάση εξετάστηκε στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) και των ΕΛΠΕ, είναι το κατά πόσον μπορεί να υπάρξει ένα εφικτό και ρεαλιστικό σχέδιο δράσης για την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων σε θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και στην Κρήτη που έχουν ήδη παραχωρηθεί σε πετρελαϊκές εταιρείες.

Στόχος μέσα από αυτή την επανεκκίνηση του προγράμματος αξιοποίησης των εγχώριων υδρογονανθράκων είναι να υπάρξει για πρώτη φορά μια πραγματική εικόνα σχετικά με την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις δύο περιοχές που παραμένουν ανεξερεύνητες και σύμφωνα με την ΕΔΕΥ εμφανίζουν αξιόλογους στόχους. Στο πλαίσιο των κατευθύνσεων που δόθηκαν στη σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου, η ΕΔΕΥ αναμένεται να παρουσιάσει στον πρωθυπουργό μέσα στην εβδομάδα τις κεντρικές κατευθύνσεις του σχεδίου δράσης που έχει αναλάβει να καταρτίσει. Βασικός πυλώνας, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η επίσπευση του χρόνου για τις απαιτούμενες αδειοδοτικές διαδικασίες των σεισμικών ερευνών και τις ερευνητικές γεωτρήσεις μέχρι και την άντληση.

Η προσπάθεια, δηλαδή, είναι «η ελληνική πραγματικότητα να συναντήσει τους αντικειμενικούς χρόνους αυτών των διαδικασιών», η οποία θα κρίνει και το στοίχημα, αφού θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι δεν ανατρέπεται η βασική στρατηγική της Ευρώπης για την ενεργειακή μετάβαση και άρα ο χρόνος ζωής του ενεργειακού μείγματος θα είναι περιορισμένος. Εκτίμηση της ΕΔΕΥ είναι ότι υπάρχει χρόνος για την ανάπτυξη της βιομηχανίας φυσικού αερίου της Ελλάδας, ιδίως αν λάβουμε υπόψη μας ότι χρειάστηκαν λιγότερο από 2,5 χρόνια για την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος Ζορ της Αιγύπτου μετά την ολοκλήρωση των σχετικών ερευνών.

Πιο μετριοπαθή στάση φαίνεται να κρατούν τα ΕΛΠΕ, τα οποία εκτιμούν ότι απαιτούνται τουλάχιστον πέντε χρόνια για την πλήρη ανάπτυξη των κοιτασμάτων. Τα ΕΛΠΕ έχουν αποχωρήσει από τις χερσαίες περιοχές που τους είχαν παραχωρηθεί και το ενδιαφέρον τους έχει επικεντρωθεί στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης. Τον περασμένο μήνα, μάλιστα, ολοκλήρωσαν τις σεισμικές έρευνες στο «μπλοκ 10» στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και στο μπλοκ βορειοδυτικά του Ιονίου.

Δεν διαβλέπουν προς το παρόν ουσιαστικές αλλαγές και αναμένουν τη συνολική αντιμετώπιση της κυβέρνησης κυρίως ως προς τα αδειοδοτικά για να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους στις περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. όπου συμμετέχουν από κοινού με την Total και την ExxonMobil.

Oι δύο πολυεθνικές, που έχουν εντάξει στη στρατηγική τους την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και αναπτύσσουν ήδη δραστηριότητα στην ΑΟΖ της Κύπρου, φέρονται να αναμένουν ένα πιο ηχηρό «σήμα» από την κυβέρνηση για να προχωρήσουν στο πρόγραμμα σεισμικών ερευνών, το οποίο έχει πάρει μέχρι τώρα δύο αναβολές λόγω και της εκκρεμούς εκδίκασης της αίτησης ακύρωσης της απόφασης έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατέθεσαν στο ΣτΕ περιβαλλοντικές οργανώσεις. Το ενδιαφέρον των δύο πολυεθνικών για την Κρήτη δεν φαίνεται να έχει ατονίσει, ενώ πληροφορίες θέλουν και άλλες πετρελαϊκές να έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες.

Η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση καλείται να λάβει άμεσα αποφάσεις καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα, με τους υπερμάχους των υδρογονανθράκων να τονίζουν ότι η αξιοποίησή τους είναι μονόδρομος υπό τις νέες συνθήκες. Ηδη, χώρες όπως η Ιταλία, η Δανία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν την επανεκκίνηση της παραγωγής κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Πηγή: kathimerini.gr