Στην Κωνσταντινούπολη «έδεσε» το τουρκικό γεωτρύπανο Κανουνί

341

Στο λιμάνι Χαϊντάρ Πασά, στην ανατολική όχθη της Κωνσταντινούπολης, «έδεσε» το τουρκικό γεωτρύπανο Κανουνί (Kanuni), που μετά τις αναγκαίες εργασίες συντήρησης και τον ανεφοδιασμό του, θα κινηθεί προς τη Μαύρη Θάλασσα, προκειμένου να συνδράμει στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός A HABER μετέδωσε σχετικά πλάνα, από την έλευση του Κανουνί, στο λιμάνι του Χαϊντάρ Πασά, προαστίου της Κωνσταντινούπολης, που μέρος της αποτελεί στρατιωτική ζώνη.

Το Κανουνί, που θεωρείται «κορωνίδα» των τριών πλωτών γεωτρύπανων που διαθέτει η Τουρκία, απέπλευσε την περασμένη Τετάρτη από το λιμάνι της πόλης Τασουτζού στον κόλπο της Μερσίνας και μέσω Αιγαίου Πελάγους, κατευθύνθηκε Β.Α. προς Κωνσταντινούπολη. Το γεωτρύπανο κινήθηκε σ’ όλη του τη διαδρομή στα διεθνή ύδατα και παρακολουθούνταν διακριτικά από πλοία του ελληνικού στόλου.

2

Αντί για Ανατολική Μεσόγειο Μαύρη Θάλασσα

Πριν από ένα μήνα ο Tούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, είχε γνωστοποιήσει την αποστολή του Κανουνί στη Μαύρη Θάλασσα, προκειμένου να λειτουργήσει υποστηρικτικά στις εργασίες του πλωτού γεωτρύπανου Φατίχ, που ήδη βρίσκεται στην περιοχή, που υπολογίζεται πως υπάρχουν κοιτάσματα 320 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, τα «στοιχεία υποδεικνύουν πως θα βρεθεί περισσότερο φυσικό αέριο καθώς οι γεωτρήσεις συνεχίζονται βαθύτερα κάτω από τον βυθό».

Λόγω τεχνικών δυνατοτήτων η δραστηριότητα του Κανουνί στην Μαύρη Θάλασσα κρίνεται αναγκαία, στην προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να έχει γρηγορότερα απτά αποτελέσματα από τις γεωτρήσεις.

gewtrupano

Το περασμένο Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μετέβη στο Φατίχ, όπου με μία νέα φιέστα, όπου ανακοίνωσε νέες πληροφορίες για κοιτάσματα που φέρονται να έχουν βρεθεί στη Μαύρη Θάλασσα.

Να σημειωθεί πως τον περασμένο Μάϊο ο Ντονμέζ είχε ανακοινώσει πως έως τον Σεπτέμβριο το Κανούνι, θα ξεκινούσε γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στη θαλάσσια περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Κάτι βέβαια που δεν συνέβη.

«Κορωνίδα» των πλωτών γεωτρύπανων της Τουρκίας

Το Κανουνί είναι το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο που απέκτησε την περασμένο Μάρτιο η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ), μετά από δημοπρασία στη Βρετανία, έναντι 37,5 εκ. δολαρίων. Η προηγούμενη ονομασία του γεωτρητικού σκάφους ήταν Sertao και χρησιμοποιούνταν έως το 2015 από την Petrobras, κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βραζιλίας.

4

Η αρχική αξία του πλωτού γεωτρύπανου υπολογίζονταν στα 120 εκατ. δολάρια. Ωστόσο, το σκάφος είχε παραμείνει επί δυο σχεδόν χρόνια στο Port Talbot της Ουαλίας, χωρίς να έχει βρει αγοραστή και οι υπεύθυνοι θέλησαν να το βγάλουν σε δημοπρασία για να το … ξεφορτωθούν, μ’ αποτέλεσμα η Τουρκία να τ’ αγοράσει σε τιμή ευκαιρίας.

Το Κανουνί έχει μήκος 227 μέτρα, πλάτος 42 και βύθισμα 12 μέτρων, μπορεί να φτάσει μέχρι τα 11.400 μέτρα βάθος και να τρυπήσει σε 3.000 μέτρα, την ώρα που η αντίστοιχη ικανότητα των Φατίχ και Γιαβούζ είναι περίπου 12.000 μέτρα.

Τα πλωτά γεωτρύπανα αποκτήθηκαν από την Τουρκία τα τελευταία χρόνια, μετά την άρνηση διεθνών εταιρειών να συμμετάσχουν στις παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ. Αποτελούν «αιχμή του δόρατος» της νέο-οθωμανικής θεωρίας της «Γαλάζιας Πατρίδας» που με αυθαίρετο και πειρατικό τρόπο, επιχειρεί να οικειοποιηθεί θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαίες και οι ονομασίες που επέλεξαν για τα πλοία αυτά, επισημαίνοντας τον στόχο ν’ αναβιώσουν λίγη από τη δόξα του οθωμανικού παρελθόντος καταπατώντας κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.