Στην Οικονομική Εισαγγελία ο φάκελος για τη Βασιλική Θάνου

Ο οικονομικός εισαγγελέας θα αποφασίσει τελικά αν θα ανασυρθεί η δικογραφία με τις καταγγελίες του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου κατά της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου και προσωρινής πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Σκιαδαρέσης, που είχε χρεωθεί τη μελέτη της υπόθεσης μετά τη δημοσιοποίηση αποκαλυπτικού ηχητικού ντοκουμέντου, έστειλε τον φάκελο στην Οικονομική Εισαγγελία ως μόνη αρμόδια για να εξετάσει την περαιτέρω πορεία της υπόθεσης. Η αποκάλυψη του ηχητικού πριν από λίγες ημέρες (iefimerida.gr), όπου ακούγεται ο επιχειρηματίας (απεβίωσε το 2016 λίγους μήνες μετά τις καταγγελίες του κατά της Βασιλικής Θάνου) να συνομιλεί για παροχή ανταλλαγμάτων στην τότε πανίσχυρη πρόεδρο του Αρείου Πάγου προκειμένου να διευθετηθεί ποινική του υπόθεση, έθεσε τις εισαγγελικές αρχές ενώπιον νέων εξελίξεων.

Γι’ αυτό ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας έδωσε εντολή να εξεταστεί η πιθανότητα ανάσυρσης της υπόθεσης, αν κριθεί πως το ηχητικό είναι νέο στοιχείο και, επιπλέον, εφόσον ελεγχθεί η γνησιότητά του.

Σε κάθε περίπτωση, αν η έρευνα ανοίξει εκ νέου, θα γίνει από μηδενική βάση, καθώς το 2016, όταν έγιναν οι σχετικές καταγγελίες Βγενόπουλου κατά Θάνου, η έρευνα που οδήγησε στο αρχείο τα καταγγελλόμενα, υπήρξε σύντομη και όχι ουσιαστική.

Ωστόσο, το κρίσιμο τώρα είναι αν η νέα έρευνα, σε περίπτωση ανάσυρσης της σχετικής δικογραφίας, στραφεί προς το αδίκημα της δωροληψίας που είναι κακούργημα και δεν έχει παραγραφεί, γιατί αλλιώς η όποια διερεύνηση θα κινηθεί σε θέματα άνευ ουσίας. Και ο κίνδυνος αυτός ελλοχεύει αν η διερεύνηση γίνει μόνον για το αδίκημα της παράβασης περί μεσαζόντων που είναι πλημμέλημα και ως εκ τούτου έχει παραγραφεί. Η όποια απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας αναμένεται προσεχώς.

Πάντως, η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, εναντίον της οποίας στρέφονται οι καταγγελίες Βγενόπουλου, με δήλωσή της έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη με την υπόθεση χαρακτηρίζοντάς την «μυθεύματα», ενώ ανάλογη αρνητική απάντηση έχει δώσει και ο γιος της, δικηγόρος για τον οποίον γίνεται λόγος στο αποκαλυπτικό ηχητικό που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.