Στην Τουρκία η βάση εφοδιασμού του ISIS

465
ISIS

Το ISIS μπόρεσε να δημιουργήσει ένα μεγάλο οπλοστάσιο εκρηκτικών, όπλων και αεροσκαφών μέσω μιας εξελιγμένης διαδικασίας προμηθειών που είδε τις “κόκκινες σημαίες” να αγνοούνται από τις κυβερνήσεις και τους προμηθευτές, δήλωσε μια ομάδα παρακολούθησης την Τρίτη.

Η Conflict Armament Research δήλωσε σε μια μελέτη ότι το ISIS μπόρεσε να δημιουργήσει μια αποθήκη υλικού για ένα πρόγραμμα παραγωγής όπλων στο Ιράκ και τη Συρία από το 2015-2019 μέσω ατόμων και εταιρειών στη νότια Τουρκία και αλλού.

Το ISIS εκδιώχθηκε πέρυσι από τα πρώην οχυρά του στο Ιράκ και τη Συρία, όπου ήθελε να οικοδομήσει ένα εξτρεμιστικό αποκαλούμενο χαλιφάτο – αλλά οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι η τεχνογνωσία και οι συνδέσεις στο δίκτυο εφοδιασμού του δεν έχουν εκλείψει.

Το ISIS “προμηθεύτηκε βασικά εμπορεύματα μέσω ομάδων συνδεδεμένων οικογενειακών εταιρειών και μεμονωμένων ατόμων που βρίσκονται κοντά σε βασικές συνοριακές διαβάσεις στην επικράτεια του Ισλαμικού Κράτους”, δήλωσε η CAR, προσθέτοντας ότι αυτές οι ομάδες επικεντρώθηκαν στις πόλεις Σιβερέκ και Ακτσακαλέ στη νότια Τουρκία, από όπου έγινε και η τελευταία εισβολή των φιλοτουρκικών μονάδων προς τη Συρία.

Η CAR τόνισε ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι αυτές οι εταιρείες “εν γνώση τους συνεργάτες” στις προσπάθειες προμηθειών του ISIS ή ένοχοι για κάποιο αδίκημα, χωρίς να αποκλείεται κιόλας βέβαια κάτι τέτοιο.

“Ωστόσο, ενήργησαν ως βασικά σημεία σύνδεσης στις αλυσίδες εφοδιασμού που προμήθευαν τις δυνάμεις των τζιχαντιστών”, ανέφερεη έκθεση προσθέτοντας ότι αυτές οι αλυσίδες έχουν τη βάση τους στο ευρύτερο περιβάλλον δύο οικογενειών στην περιοχή, ανέφερε η έκθεση.

Ανέφερε ότι οι αγορές εκρηκτικών υλών, μηχανισμών και ηλεκτρονικών ειδών, μέσω αυτού του δικτύου, είχαν ασυνήθιστα χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να έχουν εγείρει υποψίες.

Οι εταιρείες πραγματοποίησαν μεγάλες αγορές προϊόντων που ήταν “ασυμβίβαστες” με τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, ανέφερε η έκθεση, επισημαίνοντας πώς ένα μικρό κατάστημα κινητής τηλεφωνίας αγόρασε έξι τόνους πάστα αλουμινίου από έναν μεγάλο διανομέα χημικών.

Ο Μάικ Λιούις, συνεργάτης και εις εκ των συντακτών της έκθεσης, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν πόσο “εκπληκτικά εύθραυστο” ήταν το δίκτυο προμηθειών, βασιζόμενο σε έναν μικρό αριθμό βασικών ατόμων και επιχειρήσεων.

“Με ισχυρότερη δέουσα επιμέλεια, μεγάλο μέρος αυτού του εμπορίου ενδέχεται να είχε διαταραχθεί”, είπε.

Ο Ναμίρ Σαμπίμπι, επικεφαλής των επιχειρήσεωντης CAR στο Ιράκ, προειδοποίησε ότι αν και οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους δεν μπορούν πλέον να κατέχουν έδαφος, οι εναπομείναντες θύλακες έχουν γίνει όλο και πιο ενεργοί τον τελευταίο χρόνο.

“Η αποτροπή των προσπαθειών προμήθειας, με το να εντοπιστούν οι ανακολουθίες και οι ‘κόκκινες σημαίες’ που αναφέρονται λεπτομερώς σε αυτήν την έκθεση παραμένουν σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση της ανασύνταξης της τρομοκρατικής ομάδας”, είπε.

Η έκθεση ανέφερε ότι συνολικά περισσότερες από 50 εταιρείες, σε περισσότερες από 20 χώρες, παρήγαγαν ή διένειμαν αγαθά που οι δυνάμεις του ISIS χρησιμοποίησαν στη συνέχεια για να κατασκευάσουν IED, drone και αυτοσχέδια οπλικά συστήματα.

Πέραν όμως των βασικών χωρών που είναι η Συρία και η Τουρκία, χώρες από τις οποίες αποκτήθηκαν υλικά περιελάμβαναν τη Βρετανία, τη Δανία και την Ισπανία.

“Τα αγαθά κινήθηκαν εξαιρετικά γρήγορα μέσα από τις αλυσίδες εφοδιασμού των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους”, σχολίασε η έκθεση.

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι από τουλάχιστον το 2015, οι τεχνικοί του ISIS προσπάθησαν επίσης να κατασκευάσουν εξελιγμένα drones που τροφοδοτούνται από κινητήρες “pulsejet” αγοράζοντας τεχνικά σχέδια.

Ο Σαμ Χέλερ, ανεξάρτητος αναλυτής και σύμβουλος της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων (ICG), δήλωσε ότι ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε από το ISIS στα τέλη του περασμένου έτους δείχνει ότι ο εξοπλισμός του έδειχνε ότι είχε πρόσβαση σε σχετικά λίγους πόρους.

“Τόσο μεγαλύτερο μέρος φαίνεται φθηνό και σχετικά εύκολα διαθέσιμο, κάτι που είναι το κλειδί για τη βιωσιμότητα του συγκεκριμένου τύπου πολέμου των τζιχαντιστών”, είπε.