Στις 12:30 το κρίσιμο τετ-α-τετ Μητσοτάκη με αγρότες: Το ολλανδικό μοντέλο και οι «κόκκινες γραμμές»

272

Στις 12:30, ο Πρωθυπουργός θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου την επιτροπή των Θεσσαλών αγροτών, προκειμένου να συζητήσουν για τα αιτήματά τους, αλλά τα θέματα αποκατάστασης στον Θεσσαλικό κάμπο.

Το σχέδιο της ομάδας Ολλανδών εμπειρογνωμόνων της HVA International προς την κυβέρνηση για την προστασία του θεσσαλικού κάμπου από μελλοντικές πλημμύρες, αλλά και το θέμα των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς θα βρεθούν στο τραπέζι της σημερινής (11/03, 12:30) κρίσιμης συνάντησης μεταξύ του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και αντιπροσωπείας των Θεσσαλών αγροτών, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η βασική «κόκκινη γραμμή» των αγροτών αφορά τις άμεσες αποζημιώσεις μετά το «σφυροκόπημα» της κακοκαιρίας Daniel, επαναφέροντας παράλληλα το αίτημα για λήψη άμεσων μέτρων αναπλήρωσης του εισοδήματος για το 2024, μείωση του κόστους παραγωγής, μη εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αλλά και έργα αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλίας.

Η δεκαπενταμελής επιτροπή των Θεσσαλών αγροτών αποτελείται από τους: Σωκράτη Αλειφτήρα, Σωτήρη Αντωνίου, Δημήτρη Γαλάνη, Σωτήρη Γιαννακό, Γιάννη Καλογιαντσίδη, Γιάννη Κουκούτση, Αριστείδη Κωστόπουλο, Ρίζο Μαρούδα, Χρήστο Πάντζιο, Θανάση Πρασσά, Γαρύφαλλο Σβερονόπουλο, Γιάννη Σδράλη, Παύλο Σπυρόπουλο, Στέλιο Τσικριτσή και Γιάννη Τσιούτρα.

Τι έφταιξε για τις φυσικές καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel

Στο πόρισμα, η κακοκαιρία Daniel χαρακτηρίσθηκε ως «μεσογειακός κυκλώνας». «Ήταν πιθανότατα η σοβαρότερη καταιγίδα που έχει πλήξει ποτέ την Ευρώπη και η Θεσσαλία κατακλύστηκε περίπου από 3,7 δισ. κυβικά μέτρα βροχής», όπως επισημάνθηκε.

Ωστόσο, πέρα από το ανεπανάληπτο μέγεθος της κακοκαιρίας, οι Ολλανδοί έχουν καταλήξει σε πέντε αίτια της πλημμυρικής καταστροφής που «χτύπησε» την ευρύτερη περιοχή.

Αρχικά, όπως διαπιστώθηκε από τις αυτοψίες τους, τα ρέματα και οι χείμαρροι είχαν καλυφθεί προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η καλλιεργήσιμη επιφάνεια όμορων κτημάτων. Ακόμη, πολυάριθμες εκμεταλλεύσεις και οικιστικές περιοχές χτίστηκαν κατά τις προηγούμενες δεκαετίες πάνω στη ροή ποταμών και χειμάρρων.

Δεύτερον, τα αναχώματα της περιοχής εξαρχής δεν είχαν κατασκευασθεί καλά εξαρχής και είχαν ελλιπή συντήρηση. Τρίτον, οι εμπειρογνώμονες εστίασαν και στη λίμνη Κάρλα, όπου συγκεντρώθηκαν τόνοι υδάτων, με αποτέλεσμα να απαιτούνται πλέον από ενάμισι έως δύο έτη ώστε το νερό να απομακρυνθεί, όπως σημειώθηκε στην αναφορά.

Τέταρτον, οι υποδομές αποχέτευσης σε πολλές κατοικημένες περιοχές ήταν ελλιπείς και κακοσυντηρημένες, με τσιμεντωμένα φρεάτια και κανάλια κλειστά λόγω βλάστησης. Πέμπτον, οι Ολλανδοί διέκριναν την πολυαρμοδιότητα, μία διαχρονική παθογένεια του ελληνικού κρατικού μηχανισμού, που συναντάται και σε άλλες περιπτώσεις διαχείρισης κρίσεων.

Πηγή: Newsbomb.gr