Στις 18 Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει στο Ειδικό Δικαστήριο η δίκη για τον Νίκο Παππά και τον Χρήστο Καλογρίτσα

219

Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει τελικά στο Ειδικό Δικαστήριο η δίκη με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Επικρατείας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα.

Ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος, αναφορικά με τους χειρισμούς του στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών το 2016, προκειμένου να μπορέσει να λάβει σε αυτόν μέρος η εταιρεία συμφερόντων Καλογρίτσα με απώτερο στόχο να δημιουργηθεί ένα κανάλι που θα ήταν φίλα προσκείμενο στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Θα πρέπει να τονιστεί πάντως πως η κατηγορία εις βάρος του κ. Παππά είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα. Αντιστοίχως για πλημμέλημα κατηγορείται και ο επιχειρηματίας κ. Καλογρίτσας με την κατηγορία της συνέργειας σε παράβαση καθήκοντος. Το παραπεμπτικό βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου που εκδόθηκε το καλοκαίρι, υιοθέτησε το σκεπτικό της σχετικής πρότασης που είχε προηγηθεί από την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, η οποία είχε επισημάνει μεταξύ άλλων ότι ο πρώην υπουργός είχε λειτουργήσει με γνώμονα το προσωπικό του συμφέρον και τα συμφέροντα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ και όχι με βάσει τις αρχές του υγιούς ανταγωνισμού και της πολυφωνίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Ο βουλευτής δηλώνει εξαρχής αθώος, ενώ ο επιχειρηματίας έχει τονίσει πως «γνώριζα ότι θα καταστώ κατηγορούμενος εξαιτίας των όσων αποκάλυψα. Το έκανα για να αποκαταστήσω το όνομα και την υπόληψή μου».

Θυμίζουμε ότι τον Ιούλιο 2020 ο κ. Καλογρίτσας κατέθεσε μήνυση εναντίον της λιβανέζικης εταιρείας CCC – CONSOLIDATED CONTRACTORS GROUP SAL, επισημαίνοντας ότι η εν λόγω επιχείρηση προχώρησε μαζί του σε εικονική συμφωνία ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να συμμετέχει ο ίδιος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Παράλληλα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση και ιδίως ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς επόπτευαν την εικονική αυτή συναλλαγή και πως ο υπουργός ήταν εκείνος που τον έπεισε να λάβει τα χρήματα για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό, προκειμένου να δημιουργηθεί κανάλι φιλικά προσκείμενο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο εισαγγελέας Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου σχημάτισε με βάση τη μήνυση δικογραφία εναντίον του Νίκου Παππά, την οποία απέστειλε στη Βουλή, καθώς «προκύπτουν στοιχεία τυχόν τέλεσης αξιόποινων πράξεων φερομένων ως τελεσθέντων κατά την περίοδο που ο συγκεκριμένος είχε την ιδιότητα του υπουργού».

Στις 30 Μαρτίου 2021 εγκρίθηκε η σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με την υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών και ο Νίκος Παππάς ήταν κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος και δωροληψία. Η προανακριτική επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της τις 30 Ιουνίου. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ διέκριναν παράβαση καθήκοντος, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης οποιασδήποτε εγκληματικής πράξης, ενώ το ΚΚΕ αν και διέκρινε επίσης πολιτικές ευθύνες, δεν τις έκρινε επαρκείς για να τεκμηριωθεί παραβίαση καθήκοντος.

Το ΜέΡΑ 25 και η Ελληνική Λύση απείχαν. Η Βουλή υπερψήφισε στις 14 Ιουλίου 2021 την παραπομπή του Νίκου Παππά σε Ειδικό Δικαστήριο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος με 178 ναι, 86 όχι και 12 παρών.