Στις έξι η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο – Τι αναμένεται να πει

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα ανέβει σε λίγες ώρες στο βήμα του Κογρκέσου, ενώπιων των μελών των δύο αμερικανικών νομοθετικών σωμάτων, της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, προκειμένου να απευθύνει μία ιστορική ομιλία.

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις αναμένεται να καταλάβουν σημαντική θέση και έκταση κατά την ομιλία του, καθώς όπως  τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος και στον Αμερικανό πρόεδρο, είναι σε «ιστορικό υψηλό», δίνοντας έμφαση στη στρατιωτική, ενεργειακή και οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, όπως αυτές αποτυπώθηκαν με την πρόσφατη ψήφιση επέκτασης της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στο ρόλο και στη συμβολή της Ελλάδας στη σταθερότητα και ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής  Μεσογείου και στο γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί ίσως τον πλέον αξιόπιστο εταίρο των ΗΠΑ στην περιοχή.

Στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, ήδη έχει καταγραφεί και η αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στις κλιμακούμενες προκλήσεις της Άγκυρας ενώ όπως ήδη έχουν προαναγγείλει κυβερνητικές πηγές , αναμένεται να τεθεί  και το αίτημα της Άγκυρας για αναβάθμιση των F-16. Αναμένεται δε, να καλέσει τους αμερικανούς νομοθέτες να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους τις παλινωδίες της Τουρκίας και την εμπρηστική στάση που διατηρεί σε φλέγοντα ζητήματα, πέραν των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως και αυτό της ένατξης στο ΝΑΤΟ της Φιλανδίας και της Σουηδίας.  Την ώρα που η Ελλάδα παραμένει παράγων σταθερότητας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τηρώντας από την πρώτη στιγμή μία υπεύθυνη στάση και στο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία.

Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραβρεθεί στη δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόζι  ενώ στις 2:10 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός  θα παρακαθήσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.​