Στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ στη Λέσβο ο Πάπας Φραγκίσκος

548

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Λέσβο έφτασε το πρωί της Κυριακής ο Πάπας Φραγκίσκος.

Πάπας Φραγκίσκος: «Οποίος σας φοβάται δεν σας έχει κοιτάξει τα μάτια».

«Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές βρίσκομαι και πάλι εδώ για να σας συναντήσω. Είμαι εδώ για να πω από καρδιάς ότι είμαι δίπλα σας», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Πάπας Φραγκίσκος.

Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έκανε λόγο για «μάτια γεμάτα φόβο και προσμονή μάτια που είδαν βία και φτώχεια. Μάτια από ποταμούς δακρύων» και πρόσθεσε: «Οποίος σας φοβάται δεν σας έχει κοιτάξει τα μάτια».

Πρόβλημα του κόσμου η μετανάστευση

«Η μετανάστευση είναι ένα πρόβλημα του κόσμου μια ανθρωπιστική κρίση που αφορά όλους μας».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πανδημία που όπως είπε μας έκανε να καταλάβουμε ότι όλοι βρισκόμαστε στο ίδιο πλοίο: «Η πανδημία μας έκανε να νιώσουμε όλοι ότι είμαστε στο ίδιο πλοίο. Καταλάβαμε ότι τα προβλήματα θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται από κοινού».

Πρόσθεσε ακόμη: «Διακυβεύονται άνθρωποι, ανθρώπινες ζωές διακυβεύεται το μέλλον όλων. Όταν απορρίπτονται οι φτωχοί απορρίπτεται η ειρήνη. Είναι αυταπάτη να νομίζουμε ότι αρκεί να διασώσουμε τον εαυτό μας. Το μέλλον θα μας φέρνει περισσότερο κοντά τον έναν με τον άλλο. Ας μη στέφουμε τις πλάτες στη πραγματικότητα. Ας σταματήσει η μετάθεση ευθυνών».

Έκανα αναφορά στους εθνικισμούς στην εσωστρέφεια : «Τα πρόσωπα σας και τα μάτια σας μας ζητούν να μη στραφούμε από την άλλη μεριά να μην απαρνηθούμε την ανθρωπιά που μας συνδέει. Τούτη την Κυριακή παρακαλώ τον θεό να μας αφυπνίσει από τη λησμονιά του πάσχοντα να μας ανακουφίσει από τον ατομικισμό που αποκλείει τον διπλανό».

Αναφέρθηκε στην επίσκεψή του 2016 και είπε: «Περάσαν πέντε χρόνια από την επίσκεψη που έκανα εδώ μετά από όλο αυτό τον καιρό διαπιστώνω ότι ανά τον κόσμο ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει. Ευχαριστώ από καρδιάς τον τοπικό πληθυσμό για τις πολλές θυσίες που έκανε. Και τοπικές αρχές. Ευχαριστώ γι α όλα όσα κάνατε.

Ενώ μίλησε και για τον τρόπο που χειρίζεται η Ευρώπη το μεταναστευτικό: «Πρέπει με πικρία να παραδεχτούμε ότι αυτή η χώρα βρίσκεται σε δυσκολία και στην Ευρώπη υπάρχουν αυτοί που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σαν μην τους αφορά. Είναι τραγικό. Ο σεβασμός των ανθρώπων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να διαφυλάξετε και η αξιοπρέπεια του καθενός να τίθεται πάνω από όλα».

Μίλησε για τα τείχη και τους φράχτες που υψώνονται και είπε: «Είναι θλιβερό να ακούς τη δέσμευση κοινών πόρων για να χτιστούν τείχη. Ζούμε στην εποχή των συρματοπλεγμάτων. Δεν βελτιώνουν τη συμβίωση υψώνοντας φράχτες. Είναι εύκολο να παρασύρει κάνεις τη κοινή γνώμη σπέρνοντας τον φόβο για τον άλλο. Πρέπει να ξεπεράσουμε την γκετοποίηση και προχωρήσουμε στην ένταξη».

«Ας κοιτάξουμε τα πρόσωπα των νεκρών παιδιών ας βρούμε το θάρρος να ντραπούμε», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος και είπε: «Η μεσόγειος ένα μεγάλο νεκροταφείο χωρίς ταφόπλακες. Ας μην επιτρέψουμε αυτή η θάλασσα να μετατραπεί σε θάλασσα λήθης. Ας αφήσουμε αυτό το ναυάγιο του πολιτισμού. Η πίστη απαιτεί συμπόνια και ευσπλαχνία. Αυτό είναι ύφος του θεού. Και τρυφερότητα»

Τον Πάπα Φραγκίσκο καλωσόρισε εκ μέρους των προσφύγων και μεταναστών ένας πρόσφυγας από τη Δημοκρατία του Κονγκό που έφτασε στη χώρα μας στις 11 Νοεμβρίου του 2020.

«Ο Θεος να σας το αποδώσει εκατό φορές», είπε για την προσφορά του Πάπα Φραγκίσκου στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Όπως είπε ο ίδιος: «Μέσω της εκκλησίας μπόρεσα να ανταπεξέλθω σε όλες τις δυσκολίες. Αναζητώ ένα μέρος, ένα σίγουρο καταφύγιο, ειρήνη, επιβίωση για εμένα και την οικογένειά μου και την μόρφωση των παιδιών μου.

Σακελλαροπούλου: Η  Ελλάδα σήκωσε δυσανάλογο βάρος

«Αγιότατε με μεγάλη χαρά και συγκίνηση σας καλωσορίζω σήμερα στη Λέσβο. Επισκέπτεστε ένα τόπο που ταυτίστηκε με το δράμα των προσφύγων. Η κατάσταση σήμερα είναι εμφανώς βελτιωμέν», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου καλωσορίζοντας στη Λέσβο τον Πάπα Φραγκίσκο.

«Οι κάτοικοι της Λέσβου έδειξαν κατανόηση και αλληεγγυη. Οι εικόνες των γιαγιάδων από τη Σκάλα Συκαμνιάς έκαναν τον γύρω του κόσμου. Η Ελλάδα σήκωσε δυσανάλογο βάρος.

Χρέος μας είναι να μην επιτρέπουμε την εργαλειοποίηση τους.

Η παρουσία εδώ δηλώνει την πιο άμεση στήριξη στους ανέστιους, στους διωκόμενους στους κατατρεγμένους».

«Αγιότατε από το 2016 μέχρι και σήμερα έχουν αλλάξει πολλά στην Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Βρισκόμαστε σήμερα στο χώρο της προσωρινής δομής μετά την καταστροφή της Μόριας. Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα ευελπιστούμε η παρουσία όπως σηματοδοτήσει αυτή την αλλαγή προς όφελος των κάτοικων των νησιών. Ήρθε η ώρα να κάνει και Ευρώπη το ίδιο».