Στο μικροσκόπιο των Γερμανών η μεγαλύτερη τουρκική τράπεζα – Σε ειδική εποπτεία για ενδεχόμενο ξέπλυμα χρήματος

Η Γερμανία θέτει τη μεγαλύτερη κρατική τράπεζα της Τουρκίας υπό ειδική εποπτεία

Η χρηματοοικονομική εποπτική αρχή της Γερμανίας διόρισε έναν ειδικό εκπρόσωπο στη μονάδα της μεγαλύτερης κρατικής τράπεζας της Τουρκίας με έδρα τη Φρανκφούρτη για να διασφαλίσει ότι τηρεί τους κανόνες κατά του ξεπλύματος χρήματος και άλλους νόμους.

Η BaFin είπε ότι διόρισε το στέλεχος της Ziraat Bank International AG αφού η εταιρεία δεν υπάκουσε σε εντολή για να διασφαλίσει τη συμμόρφωσή της με τον γερμανικό νόμο περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

«Το ίδρυμα παραβίασε τις απαιτήσεις για σωστή επιχειρηματική οργάνωση», δήλωσε η BaFin σε δήλωση την Τρίτη. «Η διασφάλιση της σωστής επιχειρηματικής οργάνωσης περιλαμβάνει επίσης τη διαρκή συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει η τράπεζα βάσει του νόμου περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η Ziraat Bank, η μητρική εταιρεία της μονάδας, ελέγχεται από το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Τουρκίας, του οποίου προεδρεύει ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πέρυσι, η BaFin ξεκίνησε συνομιλίες με τη Ziraat Bank αφού προέκυψαν ανησυχίες σχετικά με ορισμένες συναλλαγές δανείων και «ανισορροπίες» στον ισολογισμό της εταιρείας, ανέφερε το Reuters στα τέλη Ιουλίου επικαλούμενο άγνωστες πηγές. Η BaFin απέρριψε επίσης τον διορισμό από τη Ziraat Bank ως νέου γενικού διευθυντή στη Φρανκφούρτη επειδή το άτομο δεν πληρούσε ορισμένες προϋποθέσεις, ανέφερε το Reuters.

Η Ziraat Bank International AG δραστηριοποιείται σε επτά πόλεις συμπεριλαμβανομένου του Βερολίνου.

Η Ziraat Bank απέκτησε τραπεζική άδεια στη Γερμανία το 1998. Ίδρυσε τη Ziraat Bank International AG το 2001. Η θυγατρική ειδικεύεται στη χρηματοδότηση εταιρικών και λιανικών πελατών με βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα δάνεια, παρέχοντας αποταμιευτικά προϊόντα, εκκαθάριση και διεθνείς μεταφορές χρημάτων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του.

Τα δάνεια της Ziraat Bank αυξήθηκαν κατά σχεδόν 30 τοις εκατό σε 778 δισεκατομμύρια λίρες (53,1 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2021. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 20 τοις εκατό σε 6,3 δισεκατομμύρια λίρες.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας χρησιμοποίησε τις κρατικές τράπεζες για να δανείσει φτηνά σε ορισμένες επιχειρήσεις και για να βοηθήσει την κεντρική τράπεζα να υπερασπιστεί την κακή λίρα, η οποία έχασε το 44% της αξίας της πέρυσι.

Τον Φεβρουάριο, το επενδυτικό ταμείο αύξησε το κεφάλαιο της Ziraat Bank κατά 21,8 δισεκατομμύρια λίρες. Το ταμείο δαπάνησε επίσης περίπου 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 και το 2020 σε δύο άλλους γύρους ενίσχυσης κεφαλαίων για κρατικούς δανειστές.

Η Halkbank, μια άλλη κρατική τράπεζα που λειτουργεί υπό το περιουσιακό ταμείο της Τουρκίας, αντιμετωπίζει δίκη στις Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούμενη ότι βοήθησε το Ιράν να αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Δικαστήριο του Μανχάταν φυλάκισε έναν αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας για τις ίδιες κατηγορίες. Ο τραπεζίτης, Hakan Atilla, αφέθηκε ελεύθερος τον Ιούλιο του 2019 και επέστρεψε στην Τουρκία για να υπηρετήσει ως επικεφαλής του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης για σχεδόν δύο χρόνια.