Στο στόχαστρο Τραμπ η φοροαποφυγή των κολοσσών

323

Τέλος στην πρακτική των επιχειρηματικών κολοσσών που «παρκάρουν» τρισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού επιχειρεί να βάλει η φορολογική μεταρρύθμιση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ.

 

Τα κέρδη που «παρκάρουν» οι αμερικανικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό ανέρχονται σύμφωνα με το Bloomberg στα 3,1 τρις δολάρια

Αμερικανικοί κολοσσοί όπως η Apple, η Microsoft, η Cisco και η General Electric κατέχουν τεράστια χρηματικά αποθέματα στο εξωτερικό, «προστατεύοντας» έτσι τα κέρδη τους από τις εγχώριες φορολογικές αρχές. Με νέους φορολογικούς νόμους η κυβέρνηση Τραμπ προτίθεται να βάλει τέλος σε αυτή την τακτική προκειμένου να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και να συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ειδικοί εκτιμούν ωστόσο ότι το φιλόδοξο σχέδιο θα συναντήσει πολλά και διαφορετικά εμπόδια.

Τα μεγέθη είναι πραγματικά δυσθεώρητα. Τα κέρδη που «παρκάρουν» οι αμερικανικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό ανέρχονται σύμφωνα με το Bloomberg στα 3,1 τρις δολάρια. Το ποσό είναι μεγαλύτερο ακόμη και από το ΑΕΠ της Γαλλίας ή της Μεγάλης Βρετανίας. Εδώ και χρόνια η αμερικανική πολιτική επιχειρεί να «επαναπατρίσει» αυτά τα κεφάλαια. Οι μάνατζερ των επιχειρήσεων ωστόσο προέβαλλαν πάντα ως αντεπιχείρημα την υψηλή αμερικανική φορολογία, που κατά τους ίδιους συνιστά τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη και κερδοφορία τους.

Τι προβλέπει η νέα νομοθεσία

Το 2015 ο επικεφαλής της Apple Τιμ Κουκ είπε ότι «πολύ ευχαρίστως» θα μετέφερε την τεράστια περιουσία της επιχείρησής του στις ΗΠΑ, εντούτοις αυτό θα ήταν πολύ ακριβό. Στη μεταφορά χρημάτων από το εξωτερικό στις ΗΠΑ επιβαλλόταν μέχρι πρότινος 35% φόρος επιχειρήσεων. Γι΄ αυτό και οι μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις προτιμούσαν να «παρκάρουν» τα χρήματά τους σε άλλες χώρες, κατά προτίμηση σε φορολογικούς παραδείσους, όπου πληρώνουν ελάχιστους ή και μηδαμινούς φόρους.

Μέχρι στιγμής αυτό ήταν εύκολο καθότι οι φορολογικές αρχές των ΗΠΑ έστελναν «ραβασάκια» μόνον όταν οι επιχειρήσεις «επαναπάτριζαν» κεφάλαιά τους. Αυτό αλλάζει όμως τώρα με τη νέα νομοθεσία, με την οποία ο γενικός φόρος επιχειρήσεων μειώνεται από το 35% στο 21%. Κεφάλαια τα οποία κατέχουν οι επιχειρήσεις ήδη στο εξωτερικό θα φορολογηθούν άπαξ με έκτακτο φόρο μεταξύ 8% και 15,5%. Μελλοντικά κέρδη στο εξωτερικό θα φορολογούνται στο εξής με 10%. Η είδηση του νέου έκτακτου φόρου οδήγησε ήδη πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις στο να προχωρήσουν σε επί τα χείρω διόρθωση των προβλέψεων για την κερδοφορία τους.

Αμελητέα η επιβάρυνση

Θα επιβαρύνει όμως όντως σε τόσο μεγάλο βαθμό η φορολογική μεταρρύθμιση τις αμερικανικές επιχειρήσεις; Όχι, απαντά ο Τζέιμς Χένρι από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Όπως εξηγεί, στον έκτακτο φόρο για την περιουσία των επιχειρήσεων στο εξωτερικό έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη τα συμφέροντα των ομίλων. Με μια προσεκτικότερη ματιά, σύμφωνα με τον ίδιο, γίνεται αμέσως εμφανές ότι τα ποσά είναι συνήθως αμελητέα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις προβλέπονται δόσεις που μπορούν να αποπληρωθούν μέχρι και το 2025. Αντιθέτως, πολλοί υποστηρίζουν ότι η ρύθμιση είναι ιδιαίτερη φιλική προς τις επιχειρήσεις και πως μάλλον επιβραβεύει αντί να τιμωρεί την τακτική των κολοσσών να κρύβουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους. Ακόμη και οι ίδιες οι επιχειρήσεις εκτιμούν ότι μακροπρόθεσμα θα ωφεληθούν από τη μεταρρύθμιση.

Πολλοί αναλυτές πάντως συγκλίνουν στο ότι η μεταρρύθμιση δεν πρόκειται να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στην πολιτική των μεγάλων επιχειρήσεων. Η νέα νομοθεσία, όπως λένε, δεν διασφαλίζει ότι οι επιχειρήσεις θα σταματήσουν να «παρκάρουν» το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων τους εκτός ΗΠΑ. Οι ειδικοί εκτιμούν επίσης ότι η μεταρρύθμιση δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην ανάπτυξη. Ανάλυση της Moody´s συμπεραίνει ότι δεν θα υπάρξουν αξιοσημείωτες μεταβολές.

DW