Στουρνάρας: Απαιτείται μεγαλύτερη δημοσιονομική στήριξη στην ΕΕ

435

Τι αναφέρει στην Handelsblatt για τις οικονομικές εξελίξεις στη μετα-πανδημική εποχή.

 

Μεγαλύτερη κρατική στήριξη στην οικονομία συστήνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας καθώς όπως εκτιμά η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη θα είναι συγκρατημένη.

Στην ΕΕ θα πρέπει να αναληφθεί ακόμη πιο τολμηρή δημοσιονομική δράση έως ότου επιτευχθεί ανθεκτική ανάκαμψη που θα επιτρέψει την επάνοδο σε υγιείς μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές θέσεις, υποστηρίζει σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Handelsblatt.

Oπως αναφέρει ο ίδιος, η αντίδραση της δημοσιονομικής πολιτικής στις ΗΠΑ είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στην ΕΕ -μέχρι στιγμής υπερδιπλάσια ως ποσοστό του ΑΕΠ- παρόλο που η αμερικανική οικονομία κατέγραψε μικρότερη ύφεση το 2020 από ό,τι η οικονομία της ΕΕ. Δεύτερον, η βραδύτερη διάθεση εμβολίων και η παράταση των περιοριστικών μέτρων στην ΕΕ, σε συνδυασμό με τη μικρότερη δημοσιονομική επέκταση, αναμένεται να οδηγήσει σε πιο συγκρατημένη ανάκαμψη από ό,τι στις ΗΠΑ.

Ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι μετά το τέλος της πανδημίας πολλές χώρες της ΕΕ θα έχουν επίπεδα χρέους τα οποία ιστορικώς παρατηρούνται μόνο σε περίοδο πολέμου. Παρά ταύτα επισημαίνει ότι η κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να παραμείνει υποστηρικτική για όσο καιρό χρειαστεί. «Τυχόν πρόωρη αυστηροποίησή της μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις για τις συνθήκες χρηματοδότησης, δημιουργώντας κινδύνους για την ανάκαμψη. Μόνο όταν ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι αρκετά ισχυρός ενδείκνυται να επανέλθει η πολιτική στον στόχο τής μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής βιωσιμότητας» αναφέρει.

Ο ίδιος υποστηρίζει ακόμη ότι είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού πλαισίου. «Ένα παράδειγμα είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Την επαύριο της πανδημίας, οι δημοσιονομικοί κανόνες θα πρέπει να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τις επιπτώσεις που θα έχει υποστεί κάθε χώρα από την πανδημία και ανάλογα με την υποκείμενη δημοσιονομική της κατάσταση».

Τέλος, όπως επισημαίνει, είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να επικεντρωθούν στην ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων ως επιταχυντή της ανάπτυξης και να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν τα θεμελιώδη μεγέθη των οικονομιών. Τα αναπτυξιακά μέτρα θα συμβάλουν στην καταγραφή ρυθμών ανάπτυξης σταθερά υψηλότερων από το πραγματικό επιτόκιο, ώστε η διαφορά ρυθμού ανάπτυξης-επιτοκίου (snowball effect) να επηρεάζει ευνοϊκά τη δυναμική του χρέους. «Το ευρωπαϊκό μέσο ανάκαμψης Next Generation EU (NGEU) παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για τη στήριξη των επενδύσεων και την επίτευξη διατηρήσιμης ανάκαμψης, ιδίως στις χώρες που έχουν πληγεί σφοδρότερα από την κρίση. Οι εκταμιεύσεις μέσω του NGEU πρέπει να επιταχυνθούν».