Στρατιωτική συμμαχία «έκπληξη» Ελλάδας με Σαουδική Αραβία

Η περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών αμυντικών στρατιωτικών σχέσεων Ελλάδος – Σαουδικής Αραβίας, η δυνατότητα αξιοποιήσεως και ανταλλαγής εκπαιδευτικών διευκολύνσεων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών(που ήδη έχει ξεκινήσει), καθώς και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής συζητήθηκαν στις επαφές που είχε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στη Σαουδική Αραβία, όπου βρέθηκε έπειτα από σχετική επίσημη πρόσκληση του Σαουδάραβα ομολόγου του, στρατηγού Fayyad bin Hamed Al-Ruwaili, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη Ελληνος Αρχηγού στη χώρα αυτή.

Οι δύο Αρχηγοί συζήτησαν, επίσης, τη διεξαγωγή πολυεθνικών ασκήσεων με άλλες, τρίτες φίλες και σύμμαχες χώρες της περιοχής, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε στον εμπλουτισμό της διμερούς ασκήσεως «Falcon Eye», που πραγματοποιείται για δεύτερη φορά εντός διμήνου και για πρώτη στη Σαουδική Αραβία, με επίκεντρο τη μεγάλη αεροπορική βάση «Βασιλιάς Φεϊζάλ».

Στόχος η εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας 

Την αξία της σειράς της προαναφερθείσας ασκήσεως στην εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας και «… στην απαίτηση εκτελέσεως προωθημένων σεναρίων προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το εκπαιδευτικό όφελος και να επαυξηθεί η μαχητική ικανότητα των συμμετεχόντων και η διαλειτουργικότητα μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων» των δύο χωρών επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο στρατηγός Φλώρος, μιλώντας στη διάρκεια της «Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών» της ασκήσεως, που θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Ιουνίου και στην οποία συμμετέχουν 4 μαχητικά αεροσκάφη F-16C/D Block.50 της 341 Μοίρας της 111 Πτέρυγος Μάχης της Π.Α. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη επιχειρησιακή, πολυήμερη ανάπτυξη μαχητικών ελληνικής Μοίρας για εκπαίδευση σε περιβάλλον ερήμου, γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντικό στο εγγύς μέλλον και σε ελληνικές «υποχρεώσεις» στο πλαίσιο αποστολών της Ε.Ε. κ.λπ. Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι μία πυροβολαρχία Κατευθυνομένων Βλημάτων Patriot, επίσης της Π.Α., είναι δρομολογημένο να αναπτυχθεί στη Σ. Αραβία για την προστασία στρατηγικών εγκαταστάσεων πετρελαίου της φίλης χώρας.

Τέλος, ο Ελλην Αρχηγός, συνοδευόμενος από τον πρέσβη της Ελλάδος στο Ριάντ, Αλέξη Κωνσταντόπουλο, παρασημοφορήθηκε από τον Σαουδάραβα ομόλογό του με το Μετάλλιο του Βασιλέως Abdulaziz του Πρώτου, που αποτελεί την ύψιστη τιμητική διάκριση του σαουδαραβικού βασιλείου προς ξένους.