Στρεπτόκοκκος Α: ΕΟΔΥ- Τι είναι και πώς θα προφυλαχτούμε από τον ιό που σκότωσε 9 παιδιά στην Βρετανία

Οδηγίες και χρήσιμες πληροφορίες προς του πολίτες για τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α εξέδωσε ο ΕΟΔΥ, στο περιθώριο της έξαρσης που παρουσιάζει το παθογόνο βακτήριο στη Βρετανία και που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο μικρών παιδιών.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, μπορεί να προκληθεί σε ορισμένες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια ή και πιο σοβαρή.

Οπως αναφέρει ειδικότερα ο ΕΟΔΥ, ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι ένα κοινό βακτήριο.

Πολλοί από εμάς φέρουμε στο λαιμό και στο δέρμα μας το βακτήριο χωρίς να εμφανίζουμε συμπτώματα λοίμωξης (φορεία του παθογόνου).

Ωστόσο, το συγκεκριμένο παθογόνο μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια ή και πιο σοβαρή.

Οι σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με το GAS προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α(iGAS).

 

Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται όταν τα βακτήρια μεταφερθούν σε μέρη του σώματος όπου κανονικά δεν ανιχνεύονται, όπως στους πνεύμονες ή αλλού μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Παρότι οι μολύνσεις με iGAS εξακολουθούν να είναι ασυνήθιστες, παρατηρήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο αύξηση των κρουσμάτων πέρα από τα αναμενόμενα επίπεδα, με βάση τις καταγραφές πρo της πανδημίας COVID-19.Η αύξηση αφορά κυρίως σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών και δυστυχώς, καταγράφηκε μικρός αριθμός θανάτων.

Παρακάτω δίνονται οι βασικές πληροφορίες που αφορούν στο παθογόνο και τη μετάδοσή του, καθώς και τα μέτρα προφύλαξης για τον πληθυσμό.

Πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν τα βακτήρια χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης και παράλληλα να μπορούν να τα μεταδώσουν. Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.

Ποιες λοιμώξεις προκαλεί ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και την αναπνευστική οδό. Είναι υπεύθυνος για λοιμώξεις όπως αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά και μολυσματικό κηρίο μεταξύ άλλων.

Οι λοιμώξεις αυτές σπάνια είναι σοβαρές και τα συμπτώματα υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής

Τι είναι η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο ομάδας Α;

Οι πιο σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με το στρεπτόκοκκο της ομάδας Α προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α, (iGAS). Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο έχει ανοιχτά τραύματα που επιτρέπουν στα βακτήρια να εισέλθουν στον ιστό, από βλάβες στην αναπνευστική οδό μετά από ιογενές νόσημα ή σε άτομο που έχει μειωμένη ανοσία σε κάποια λοίμωξη λόγω υποκείμενου νοσήματος ή φαρμακευτικής αγωγής.

Τι συμβαίνει με την αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Διεξάγονται έρευνες μετά από αναφορές για αύξηση των λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α σε παιδιά τις τελευταίες εβδομάδες, οι οποίες έχουν προκαλέσει σοβαρή νόσηση. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κυκλοφορεί νέο στέλεχος του βακτηρίου. Η αύξηση πιθανότατα σχετίζεται με υψηλή κυκλοφορία του βακτηρίου στην κοινότητα. Δεν έχει έως τώρα αποσαφηνιστεί ο λόγος για τον οποίο παρατηρούνται υψηλότερα από τα συνηθισμένα ποσοστά αυτών των λοιμώξεων. Υπάρχει ένας πιθανός συνδυασμός παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου συγχρωτισμού σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και της αύξησης που παρατηρείται στις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς;

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους. Εάν το παιδί σας εμφανίζει αδιαθεσία, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν:

Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση
Το παιδί σας τρώει λιγότερο από το κανονικό
Το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης
Το μωρό σας είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη

 

Το παιδί σας φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο
Πώς μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωση των λοιμώξεων;

Η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι σημαντική για να σταματήσει η εξάπλωση του παθογόνου. Μαθαίνοντας στο παιδί σας πώς να πλένει σωστά τα χέρια του με σαπούνι και ζεστό νερό για 20 τουλάχιστον δευτερόλεπτα, να χρησιμοποιεί χαρτομάντιλο για τον βήχα και το φτάρνισμα και να μένει μακριά από τους άλλους όταν αισθάνεται αδιαθεσία, μειώνετε τον κίνδυνο μετάδοσης και νόσησης από λοιμώξεις.

Ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί τα δεδομένα του Ηνωμένου Βασιλείου και βρίσκεται σε εγρήγορση για την έγκαιρη ανίχνευση ανάλογων περιστατικών στη χώρα μας.

Συναγερμός στη Βρετανία
Στα εννέα αυξήθηκε ο αριθμός των παιδιών που έχουν χάσει τη ζωή του λόγω επιθετικής λοίμωξης από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α στο Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες εβδομάδες.

Πρόκειται για παιδιά ηλικίας από τεσσάρων έως 12 ετών, με τα περισσότερα περιστατικά να αφορούν σχολεία της Αγγλίας.

Το πρωί επιβεβαιώθηκε ο ένατος θάνατος, ενός κοριτσιού πέντε ετών σε νοσοκομείο του Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας.

Οι ανησυχίες άρχισαν να εγείρονται μετά από την έξαρση κρουσμάτων οστρακιάς σε σχολεία ανά τη χώρα. Η οστρακιά είναι μία από τις ήπιες ασθένειες που προξενεί ο στρεπτόκοκκος Α, αλλά αντιμετωπίζεται με αντιβίωση.

Σε λίγες περιπτώσεις, όπως αυτές των εννέα παιδιών που έχασαν τη ζωή τους, το βακτήριο διεισδύει στα αιμοφόρα αγγεία και προκαλεί πολύ σοβαρή λοίμωξη.

Η Υπηρεσία Προστασίας Υγείας Ηνωμένου Βασιλείου ανανέωσε τις οδηγίες προς γιατρούς και επιτρέπει την σπάνια προληπτική χορήγηση αντιβιοτικών φαρμάκων στους μαθητές σχολείων, όπου καταγράφονται κρούσματα οστρακιάς.

Η απόφαση, ωστόσο, λαμβάνεται από τις κατά τόπους υγειονομικές υπηρεσίες ανάλογα με την περίπτωση.

Ο καθηγητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, Άνταμ Φλιν δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι αν και δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο γιατί σημειώνεται τώρα αυτή η έξαρση του στρεπτόκοκκου Α, το πιθανότερο σενάριο είναι διότι υπήρχε περιορισμένη μετάδοση του βακτηρίου νωρίτερα μέσα στο έτος και περιορισμένες συναναστροφές των παιδιών το προηγούμενο διάστημα λόγω πανδημίας, με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό τους σύστημα να είναι πιο ευάλωτο.

Πρόσθεσε ότι τα παιδιά γίνονται πιο ευάλωτα και λόγω των υπολοίπων ιών που κυκλοφορούν αυτό το διάστημα, όπως η γρίπη.

Το θέμα της προληπτικής χορήγησης αντιβίωσης στα σχολεία συζητήθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή των Λόρδων. Όπως αναφέρθηκε, η Υπηρεσία Προστασίας Υγείας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα προσαρμόζει τις οδηγίες της ανάλογα με τις ανάγκες.

Την ίδια ώρα οι γονείς καλούνται να έχουν αυξημένη προσοχή για τα συμπτώματα της λοίμωξης από στρεπτόκοκκο, δηλαδή πονόλαιμο, πυρετό, εξανθήματα.