Συμμετρικά και αναλογικά αντίποινα το δόγμα του αμερικανικού Πενταγώνου

Πεντάγωνο ΗΠΑ

Γράφει ο Δημήτρης Ε. Θωμάς.

 

Η κυβέρνηση Μπάϊντεν επιχειρεί να αποκρούσει την κριτική στην απόφαση της να πραγματοποιήσει αεροπορικά πλήγματα εναντίον παραστρατιωτικών ομάδων που συνδέονται με το Ιράν, στην ανατολική Συρία, χαρακτηρίζοντας τα ως αναλογική απάντηση και αντίποινα στις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών και συμμαχικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου είπε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις υπό την καθοδήγηση του Προέδρου Μπάϊντεν εξετέλεσαν αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά στόχων και εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούσαν Ιρανοί παραστρατιωτικοί στην ανατολική Συρία.

Ήταν η πρώτη στρατιωτική δράση που εξουσιοδότησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, και είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή συνοριακών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούσαν Ιρανοί στη Συρία, αλλά και στο θάνατο αρκετών Ιρανών και άλλων. Τις τελευταίες ημέρες ομάδες Σιιτών ανέλαβαν με ανακοινώσεις τους την ευθύνη για τις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών και συμμαχικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Στην Ιρμπίλ πυραυλική επίθεση κόστισε τη ζωή σε πολίτη που εργαζόταν ως εργολάβος ιδιωτικών εταιρειών στην περιοχή. Οι επιθέσεις τον τελευταίων εβδομάδων αποτελούν δοκιμασία για την κυβέρνηση Μπάϊντεν που επιθυμεί να επανακαθορίσει την πολιτική της στη Μέση Ανατολή μετά την ταραχώδη περίοδο της Προεδρίας Τραμπ.

Γερουσιαστές από την αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού κόμματος επισημαίνουν ότι ο Πρόεδρος έπρεπε να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου, πριν προχωρήσει η αεροπορική επίθεση. Η καθηγήτρια Μέρι Ο Κόνελ του Πανεπιστημίου Νότρε Νταμ χαρακτηρίζει την επίθεση κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν δικαίωμα να επιτεθούν στα έδαφος της Συρίας ως αντίποινα σε πλήγματα που έλαβαν χώρα κατά αμερικανικών στόχων στο έδαφος του Ιράκ. Ο Ρίτσαρντ Χάας, Πρόεδρος του Council of Foreign Relations όμως, ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποκύψει σε εκβιασμούς και στρατιωτικές επιθέσεις όταν προκαλείται, και ότι δεν θα διστάσει να απαντήσει στρατιωτικά, ακόμη και αν δηλώνει πρόθυμη να συμβάλλει στην επανένταξη του Ιράν στο πλαίσιο της συμφωνίας ελέγχου του πυρηνικού του προγράμματος από ξένες δυνάμεις.

Η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί τη μείωση της έντασης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όμως δεν θέλει να εμφανιστεί και υποχωρητική έναντι της Ισλαμικής Δημοκρατίας και του καθεστώτος της Τεχεράνης. Η Ουάσινγκτων κατηγορεί το Ιράν ότι σταθερά διεξάγει επιθέσεις εναντίον των 2.500 Αμερικανών στρατιωτικών που εδρεύουν στη Βαγδάτη και το Ιράκ. Επίσης εκτιμά ότι οι Ιρανοί με τις επιθέσεις στην Ιρμπίλ θέλησαν να διαπιστώσουν ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση Μπάϊντεν, στο δρόμο προς την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Οι Αμερικανοί στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο Ιράν ότι θα προστατεύσουν με κάθε μέσο το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό. Η Μόσχα καταδίκασε το αμερικανικό πλήγμα, ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε για την επίθεση τέσσερα με πέντε λεπτά πριν εκτελεσθεί.

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο κατονόμασε τις φίλα προσκείμενες οργανώσεις στο Ιράν, ως Καϊτ Ιμπ Χιζμπολάζ και Καϊτ Ιμπ Σαγίμπ Αλ Σουχάντα, τις οποίες χαρακτηρίζει οργανώσεις – βιτρίνα, που έχουν στόχο να αποτρέψουν την αποκάλυψη της ταυτότητας των πραγματικών δραστών της επίθεσης. Ο Φίλιπ Σμιθ, αναλυτής του Ινστιτούτου Πολιτικής για την Εγγύς Ανατολή επισημαίνει ότι αυτοί που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις υποστηρίζονται ξεκάθαρα από το Ιράν και από δυνάμεις πιστές στην Τεχεράνη. Η κυβέρνηση Μπάϊντεν εκτίμησε ότι ήταν προτιμότερο να πληγούν Σιιτικές δυνάμεις αντός Συρίας αντί για το Ιράκ, με στόχο να μην υπάρξει έξαρση του εθνικισμού στο Ιράκ, και να προστατευθεί ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μουσταφά Αλ Καντίμι, από ιρανικά αντίποινα.

Το νέο αμερικανικό χτύπημα ακολουθεί την επίθεση που εξουσιοδότησε ο τότε Πρόεδρος Τραμπ, που εξόντωσε τον Ιρανό στρατιωτικό ηγέτη Σουλεϊμάν Κασεμί, ως αντίποινα στη δολοφονία Αμερικανού επιχειρηματία στο Ιράκ. Εκείνη η επίθεση στη Βαγδάτη που κόστισε τη ζωή και σε Ιρακινό στρατιωτικό σε μεγάλες θέσεις, προκάλεσε μαζικά αντίποινα εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων και επικρίθηκε ως επιχείρηση που προκάλεσε την ενίσχυση της υποστήριξης πολλών Ιρακινών σε φιλο – ιρανικές οργανώσεις.