Συνάντηση προέδρων δικηγορικών συλλόγων με τον Μ. Βορίδη

Βορίδης

Τι συζητήθηκε.

 

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά τις συναλλαγές και την επικοινωνία με δημόσιες υπηρεσίες κατά την άσκηση των καθηκόντων τους εξέθεσαν οι εκπρόσωποι των δικηγορικών συλλόγων στη συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η συντονιστική επιτροπή της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων, επί τάπητος τέθηκε το ζήτημα ότι
«σε πολλές υπηρεσίες παρατηρείται πλήρης και σε άλλες μερική αδυναμία επικοινωνίας (τηλεφωνική ή ηλεκτρονική) των συναλλασσομένων με αυτές (πολιτών, δικηγόρων και λοιπών επαγγελματιών) καθώς επίσης και μεγάλη καθυστέρηση στον ορισμό ραντεβού».

Ιδιαίτερη μνεία έγινε για το Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών και για τις υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αλλοδαπών και Μετανάστευσης.

Επίσης, ο Υπουργός ενημερώθηκε για την παραβίαση, όπως καταγγέλλουν οι δικηγόροι, από κάποιες Δημόσιες Υπηρεσίες του Ν. 4194/2013 (Κώδικας Δικηγόρων), αλλά και των σχετικών εγκυκλίων του Υπουργείου Εσωτερικών που έχουν εκδοθεί διαχρονικά αναφορικά με την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση των δικηγόρων, στις Δημόσιες Υπηρεσίες.

Περαιτέρω τέθηκε το ζήτημα των προσλήψεων δικηγόρων στο δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ. Η αντιπροσωπεία ζήτησε να θεσπιστεί γενικό και ενιαίο πλαίσιο ως προς το περιεχόμενο των προκηρύξεων των θέσεων, ώστε να αποφεύγονται «φωτογραφικές προκηρύξεις» και έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάγκη επιτάχυνσης των σχετικών διαδικασιών αξιολόγησης και πρόσληψης και της θέσπισης ενιαίας μοριοδότησης, τηρουμένης πάντα της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας.

Τέλος, έθεσε το ζήτημα των κωλυμάτων των εμμίσθων δικηγόρων των ΟΤΑ ως προς τη συμμετοχή τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ολομέλειας «ο Υπουργός ανέφερε ότι οι δικηγόροι, κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους, πρέπει να έχουν προτεραιότητα στις δημόσιες υπηρεσίες, σύμφωνα με τις ισχύουσες εγκυκλίους και ζήτησε τη συνεργασία των Δικηγορικών Συλλόγων για την επίλυση των ζητημάτων, που τέθηκαν, με την άμεση ενημέρωση του Υπουργείου ως προς τυχόν περιστατικά καταχρηστικών συμπεριφορών και αδικαιολογήτων καθυστερήσεων. Μάλιστα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, θα επισκεφθεί  προς τούτο ο ίδιος, την επόμενη βδομάδα το Ειδικό Ληξιαρχείο μαζί με εκπροσώπους του δικηγορικού σώματος».