Σύνοδος Υπουργών Αθλητισμού: Ομόφωνη έγκριση των ψηφισμάτων για θεσμικές αλλαγές

339

Ολοκληρώθηκε η 16η Σύνοδος των των Υπουργών Αθλητισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης με προεδρεύοντα τον Λευτέρη Αυγενάκη.

 

Με απόλυτη επιτυχία και την ομόφωνη έγκριση των δύο σημαντικότατων αθλητικών ψηφισμάτων, για την Αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Χάρτας Αθλητισμού και για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Αθλητισμό, ολοκληρώθηκε η ελληνική προεδρία, υπό τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, στην 4η και τελευταία συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, της 16ης Συνόδου των Υπουργών Αθλητισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τα δύο ομοφώνως εγκεκριμένα κείμενα, που συζητήθηκαν αναλυτικά στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσει ς (5 Νοεμβρίου 2020, 7 Δεκεμβρίου 2020 και 15 Ιανουαρίου 2021) της 16ης Συνόδου των Υπουργών Αθλητισμού, διαβιβάζονται πλέον στην Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.,

Τα συμπεράσματα αυτής της 16ης Συνόδου Υπουργών Αθλητισμού συνόψισαν, εκτός από τον κ. Αυγενάκη, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΣτΕ, Γκαμπριέλα Μπαταϊνί – Ντραγκόνι, η οποία είναι η ανώτερη εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης σε όλες τις υπουργικές διασκέψεις από το 2006 κι έπειτα, έχοντας διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στις διακρατικές συνεργασίες και στην αναβάθμιση του αθλητισμού, αλλά και ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής, Νιλς Νίγκαρντ.

«Μέσα από την ομόφωνη έγκριση των δύο ψηφισμάτων θα προκύψουν νέες και αποτελεσματικές εθνικές στρατηγικές, με τη συσπείρωση και την αρωγή όλων των δυνάμεων του αθλητικού κινήματος.

Παράλληλα, είμαι βέβαιος ότι πλέον ο καθένας Υπουργός, με τη δική του συμβολή, θα δημιουργήσει νέες προοπτικές και καινοτόμες πολιτικές, ώστε η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταστεί πυλώνας της αναθεωρημένης Ευρωπαϊκής Χάρτας Αθλητισμού» τόνισε ο κ. Αυγενάκης, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τους ομολόγους τους «για τη γόνιμη και πετυχημένη συνεργασία που είχαμε», αλλά και όλους όσοι εργάστηκαν τόσους μήνες για να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία η 16η Σύνοδος των Υπουργών Αθλητισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα πρόσφατα γεγονότα στη χώρα μας που συγκλόνισαν την αθλητική οικογένεια και την ελληνική κοινωνία και τα οποία άπτονται των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον Αθλητισμό, ζήτημα που πραγματευόταν η Σύνοδος των Υπουργών.

Μίλησε για τις καταγγελίες της κ. Μπεκατώρου, για την προτροπή «Σπάστε τη Σιωπή» και τη δέσμευση της Πολιτείας για αμέριστη στήριξη, για τον διάλογο («Συμπαίκτες στη Μεταρρύθμιση) που πραγματοποιήθηκε με τη βάση του αθλητισμού μας, τα ερασιτεχνικά σωματεία, για όσα ακολούθησαν σε άλλους χώρους κοινωνικής δραστηριότητας πέραν του αθλητισμού και υπογράμμισε τις πρωτοβουλίες που άμεσα θα υλοποιήσει το Υφυπουργείο Αθλητισμού σ’ αυτή την κατεύθυνση:

«Τις επόμενες μέρες ανακοινώνουμε, τόσο τις άμεσες ενέργειες που θα υλοποιήσουμε, όσο και τον προγραμματισμό μας για μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και την αντιμετώπιση φαινομένων αδιαφάνειας, κακοποίησης και παρενόχλησης.

Πέραν της αθλητικής μεταρρύθμισης, αναπτύσσουμε μια Καμπάνια, με τίτλο «Ο αθλητισμός στο Προσκήνιο» για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων στον αθλητισμό. Η καμπάνια που οργανώνουμε καλύπτει όλο το φάσμα της παθογένειας στον αθλητισμό σε σχέση με τα ατομικά δικαιώματα, τις ελευθερίες και τον σεβασμό της προσωπικότητας. Επίσης, θα καλύψει θέματα χρηστής διοίκησης με έμφαση στη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την ορθή διαχείριση».

Ολόκληρη η καταληκτική ομιλία του προεδρεύοντα στη 16η Σύνοδο των Υπουργών Αθλητισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης, Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη με τη σύνοψη και των δύο ψηφισμάτων:

«Σας ευχαριστώ θερμά για τη συμμετοχή σας και την ουσιαστική συνεισφορά σας στην ομαλή διεξαγωγή της Συνόδου, όλους αυτούς τους μήνες που η χώρα μου είχε την Προεδρία.

Δυστυχώς, λόγω της πανδημίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλες τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου, δεν κατέστη εφικτό να κάνουμε αυτή τη συνάντηση δια ζώσης στην Αθήνα!

Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, αποφασίσθηκε να μοιράσουμε τις εργασίες της Συνόδου σε μικρές διαδικτυακές συνεδρίες.

Θα επαναλάβω για ακόμα μια φορά ότι λυπάμαι ειλικρινά που στάθηκε αδύνατο να σας φιλοξενήσω στην Αθήνα, στην Ελλάδα. Στη χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις παγκόσμιες, πλέον, αξίες του Ολυμπισμού και του Ολυμπιακού ιδεώδους.

Ελπίζω να είμαστε όλοι υγιείς, να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την πανδημία και σύντομα να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας.
Είμαι χαρούμενος που στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας αυτούς τους μήνες, συζητήσαμε, επεξεργαστήκαμε και εγκρίναμε δύο κεντρικά θέματα:

* Την Αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Χάρτας Αθλητισμού και

* τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Αθλητισμό

Ξεκινήσαμε αυτή τη συζήτηση με την εναρκτήρια συνεδρία στις 5 Νοεμβρίου, συνεχίσαμε στις 7 Δεκεμβρίου και είχαμε τη Σύνοδο των Υπουργών (Στρογγυλή Τράπεζα) στις 15 Ιανουαρίου, όπου, με την ουσιαστική συμμετοχή των ομολόγων μου, οριστικοποιήθηκαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες των κειμένων των δύο Ψηφισμάτων.

Έχω τη χαρά και την τιμή, μέσα από την προεδρία της χώρας μου, να ανακοινώσω από αυτό εδώ το πάνελ, την έγκριση δύο κομβικών ψηφισμάτων για την ανάπτυξη του αθλητισμού και την εναρμόνισή του με τις απαιτήσεις της αθλητικής κοινότητας της επόμενης δεκαετίας.

Είμαι βέβαιος πως μέσα από την ομόφωνη έγκριση αυτών των δύο ψηφισμάτων και τη διαβίβασή τους στην Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα προκύψουν νέες και αποτελεσματικές εθνικές στρατηγικές, με τη συσπείρωση και την αρωγή όλων των δυνάμεων του αθλητικού κινήματος.

Παράλληλα, είμαι βέβαιος ότι πλέον ο καθένας από εσάς, με τη δική του συμβολή, θα δημιουργήσει νέες προοπτικές και καινοτόμες πολιτικές, ώστε η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταστεί πυλώνας της αναθεωρημένης Ευρωπαϊκής Χάρτας Αθλητισμού.

Ευχαριστώ ειλικρινά για την γόνιμη και πετυχημένη συνεργασία που είχαμε. Τα εγκριθέντα ψηφίσματα διαβιβάζονται στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα χρησιμεύσουν ως πολιτική καθοδήγηση, προκειμένου να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα σε αυτούς τους τομείς εργασίας.

Τα ψηφίσματα είναι αποτέλεσμα μιας πολύμηνης, κοπιώδους και εποικοδομητικής συνεργασίας με όλες τις αντιπροσωπείες. Δράττομαι της ευκαιρίας αυτής για να ευχαριστήσω εσάς, αλλά και τα στελέχη των Υπουργείων σας για την ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή σας όλη αυτή την περίοδο.

Α. Ενδεικτικά, σχετικά με το πρώτο ψήφισμα, αναφέρεται ότι οι Υπουργοί πρέπει να υποδεχτούν την πρόοδο στην αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Χάρτας Αθλητισμού και να τονίσουν ότι το αναθεωρημένο κείμενο πρέπει να:

* Αναγνωρίσει τα κοινά χαρακτηριστικά ενός ευρωπαϊκού αθλητικού πλαισίου και της οργάνωσής του σε αξίες όπως ηθική, δίκαιο παιχνίδι, σεβασμός, αλληλεγγύη, ακεραιότητα, εθελοντισμός, ανθρώπινα δικαιώματα, καινοτομία και βιωσιμότητα.

* Τονίζει ότι οι δημόσιες αρχές, το αθλητικό κίνημα, καθώς και οι εταιρικοί και οι επαγγελματικοί τομείς πρέπει να συμμορφώνονται με τις ισχύουσες αρχές χρηστής διακυβέρνησης.

* Αναγνωρίσει την οικονομική διάσταση του αθλητισμού και τον ρόλο που διαδραματίζουν οι εταιρικοί και επαγγελματικοί τομείς στον αθλητισμό.

* Αναγνωρίσει ότι η ανάπτυξη αθλητικών πολιτικών θα πρέπει να προωθήσει την ανάπτυξη δικτύων μεταξύ όλων των αρμόδιων δημόσιων αρχών, όπως οι αρχές που είναι υπεύθυνες για τον αθλητισμό, την εκπαίδευση, την υγεία, τις κοινωνικές υπηρεσίες, τη χωροταξία, την καινοτομία, την ψηφιοποίηση, τον πολιτισμό και άλλες υπηρεσίες αναψυχής, μεταφορές, δικαιοσύνη, επιβολή του νόμου, περιβαλλοντική και αναπτυξιακή βοήθεια, αλλά και οι τοπικές και περιφερειακές αρχές.

* Διευκολύνει την πρόσβαση στα αθλήματα για όλα τα στρώματα της κοινωνίας, μεταξύ άλλων μέσω επενδύσεων σε υποδομές για την άσκηση της σωματικής δραστηριότητας σε επίπεδο βάσης, τόσο εντός, όσο και εκτός σχολικού περιβάλλοντος.

Επιπλέον, οι Υπουργοί πρέπει να:

* Ενθαρρύνουν τα κράτη μέλη να αναπτύξουν εθνικές αθλητικές στρατηγικές, βασισμένες στην Ευρωπαϊκή Χάρτα Αθλητισμού και σε συνεργασία με το αθλητικό κίνημα και άλλους σχετικούς ενδιαφερόμενους.

* Ενθαρρύνουν τα κράτη μέλη να ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές και εμπειρίες που προκύπτουν από την εφαρμογή των εθνικών αθλητικών στρατηγικών που αντικατοπτρίζουν τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Χάρτας Αθλητισμού.

Β. Σχετικά με το δεύτερο ψήφισμα, αναφέρεται ενδεικτικά ότι οι Υπουργοί πρέπει να ενθαρρύνουν τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του Συμβουλίου της Ευρώπης για να αγκαλιάσουν την περαιτέρω ενίσχυση της προστασίας και της προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον τομέα του αθλητισμού, ιδίως σε σχέση με την:

* Προώθηση της εφαρμογής των προτύπων που περιέχονται στις διάφορες συμβάσεις του από όλους τους αθλητικούς φορείς.

* Ενθάρρυνση της χρήσης μηχανισμών παρακολούθησης για την ανάδειξη θεμάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των παραβιάσεών τους, και την εκπόνηση δράσης στον τομέα του αθλητισμού.

* Προώθηση της σύστασης T-DO σχετικά με τις αρχές της δίκαιης δίκης στην πειθαρχική διαδικασία κατά του ντόπινγκ.

* Ανάπτυξη διαλόγου και συνεργασίας με διεθνείς οργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δίνουν προσοχή στις αθλητικές δραστηριότητες.

* Συνέχιση της ανάπτυξης εταιρικών σχέσεων με μη κρατικούς φορείς για την ενσωμάτωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις πολιτικές και τις λειτουργίες τους.

* Συνέχιση και προώθηση της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση ως κινητήρια δύναμη προς την κατεύθυνση των κοινών στόχων και αξιών.

* Συνέχιση της ανάπτυξης προτύπων και εργαλείων για την προστασία των καταγγελλόντων, με την προσοχή ότι μπορούν να εφαρμοστούν αποτελεσματικά στον τομέα του αθλητισμού.

* Αναγνώριση του ρόλου του αθλητισμού στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ιδίως όσον αφορά τον δυσανάλογο αρνητικό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στα ανθρώπινα δικαιώματα των ευπαθών ομάδων.

Επιπλέον οι Υπουργοί πρέπει να:

* Προωθήσουν τον αθλητισμό και τα πολλά κοινωνικά και ατομικά του οφέλη για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της κοινωνίας στις παγκόσμιες κρίσεις.

* Καταστήσουν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πυλώνα της αναθεωρημένης Ευρωπαϊκής Χάρτας Αθλητισμού.

Κυρίες και Κύριοι,
αισθάνομαι την ανάγκη να σας αναφέρω ότι τον μήνα αυτό που μεσολάβησε από την τελευταία μας συνεδρία, στη χώρα μου έχουν διαδραματιστεί ραγδαίες εξελίξεις, οι οποίες άπτονται της θεματολογίας της Συνόδου μας, σε ό,τι αφορά το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η αρχή έγινε από την εκδήλωση του προγράμματος Start to Talk, στο οποίο είμαστε εταίροι, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιανουαρίου. Μια εκ των προσκεκλημένων-ομιλητριών της εκδήλωσης, η Ολυμπιονίκης Ιστιοπλοΐας, Σοφία Μπεκατώρου, έσπασε τη σιωπή της και κατήγγειλε δημόσια ότι σε νεαρή ηλικία, όταν έκανε πρωταθλητισμό, είχε υπάρξει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από παράγοντα της Ομοσπονδίας της!

Oι σοκαριστικές αυτές αποκαλύψεις έφεραν με τη σειρά τους ένα πρωτοφανές ντόμινο εξελίξεων που συγκλόνισαν όχι μόνο την αθλητική μας οικογένεια, αλλά πολύ περισσότερο την ελληνική κοινωνία.

Η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας οδηγήθηκε σε παραίτηση στον απόηχο των καταγγελιών, ενώ ήδη βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας, προκειμένου να επουλώσουμε τις πληγές που δημιουργήθηκαν για το κύρος του αθλήματος που μας έχει χαρίσει αμέτρητες στιγμές εθνικής υπερηφάνειας.

Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι η αξιέπαινη κίνηση της Ολυμπιονίκη μας έδωσε το έναυσμα ώστε να σπάσουν τη σιωπή τους κι άλλοι αθλητές, αλλά και να επεκταθεί το θάρρος του λόγου και στο καλλιτεχνικό και στο εργασιακό περιβάλλον και να αναχθεί σε κορυφαίο ζήτημα της εθνικής μας ατζέντας.

Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον αθλητισμό αποτελεί ένα πεδίο που χωρά ειλικρινή και βαθύ διάλογο και γενναίες πρωτοβουλίες, προκειμένου να υπάρξουν δραστικά αποτελέσματα υπέρ της ουσιαστικής προστασίας τους.

Εμείς ήδη έχουμε δουλέψει σκληρά, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία μας, να στηρίξουμε ενεργά τους αθλητές μας, να τους κάνουμε να αισθανθούν ότι δεν είναι μόνοι και να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές πλαίσιο, στο οποίο θα αισθάνεται ο οποιοσδήποτε ασφαλής να μιλήσει ανοιχτά.

Αναπτύξαμε την πρωτοβουλία «Συμπαίκτες στη Μεταρρύθμιση», όπου διεξάγουμε μαραθώνιες συζητήσεις με τη βάση του ελληνικού αθλητισμού. Μέχρι στιγμής, έχουμε πραγματοποιήσει πέντε πολύωρες τηλεδιασκέψεις με τους εκπροσώπους των ερασιτεχνικών σωματείων από κάθε γωνιά της χώρας μας και συνεχίζουμε.

Προσκάλεσα σε αυτό το διάλογο περισσότερους από 5.000 εκπροσώπους των αθλητικών ερασιτεχνικών σωματείων που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, πάνω από 800 Ολυμπιονίκες, Παγκόσμιους Πρωταθλητές, Παραολυμπιονίκες και διακεκριμένους αθλητές, εκπροσώπους αθλητικών φορέων, τα μέλη και τους φορείς (ΕΟΕ, ΕΠΕ, ΕΟΚΑΝ, Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, σύνδεσμοι αθλητών, τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού) που απαρτίζουν το πρωτοποριακό πρόγραμμα του Υφυπουργείου Αθλητισμού «Ζήσε Αθλητικά», τους επικεφαλής των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων απ’ όλη την Ελλάδα, τους Συλλόγους Εργαζομένων στη ΓΓΑ και στις αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά.

Η συμμετοχή ήταν πρωτοφανής. Ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας. Έχουν συμμετάσχει στις πέντε συνεδριάσεις πάνω από 4.000 στελέχη της αθλητικής μας οικογένειας. Έχουν ξεπεράσει τους 1.000 όσοι ζήτησαν να λάβουν τον λόγο για να τοποθετηθούν! Στις πέντε τηλεδιασκέψεις, μέχρι τώρα, έχουν μιλήσει περισσότερα από 400 στελέχη και συνεχίζουμε.

Επιπλέον, έχουμε ήδη παραλάβει περισσότερα από 1800 υπομνήματα με σημαντικές προτάσεις και ενδιαφέρουσες ιδέες, τις οποίες ήδη επεξεργαζόμαστε και μελετάμε προσεκτικά, ενώ έχουμε ήδη περισσότερα από 1.000 μηνύματα στο chat.

Τις επόμενες μέρες ανακοινώνουμε, τόσο τις άμεσες ενέργειες που θα υλοποιήσουμε, όσο και τον προγραμματισμό μας για μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και την αντιμετώπιση φαινομένων αδιαφάνειας, κακοποίησης και παρενόχλησης.

Πέραν της αθλητικής μεταρρύθμισης, αναπτύσσουμε μια Καμπάνια, με τίτλο «Ο Αθλητισμός στο Προσκήνιο» για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων στον αθλητισμό.

Η καμπάνια που οργανώνουμε καλύπτει όλο το φάσμα της παθογένειας στον αθλητισμό σε σχέση με τα ατομικά δικαιώματα, τις ελευθερίες και τον σεβασμό της προσωπικότητας. Επίσης, θα καλύψει θέματα χρηστής διοίκησης με έμφαση στη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την ορθή διαχείριση.

Στόχος της καμπάνιας είναι να ευαισθητοποιήσει, να ενεργοποιήσει, να ενημερώσει, να προστατεύσει και να εκπαιδεύσει τους πολίτες και, ιδίως τη νέα γενιά για θέματα κακοποίησης, αθλητικής βίας, ρατσισμού, διακρίσεων και καταχρήσεων.

Κυρίες και κύριοι,
ήρθε η ώρα να δώσουμε τέλος σε συμπεριφορές και πρακτικές στις οποίες είτε ατομικά, είτε συλλογικά δείχναμε έστω και σιωπηρά ανοχή. Η ανθρώπινη αξία, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αξίες αδιαπραγμάτευτες.
Μέσα από την έγκριση των ψηφισμάτων επιτύχαμε να διαμορφώσουμε δυο σύγχρονα και καινοτόμα κείμενα, που διέπουν τον πυρήνα του αθλητικού ιδεώδους και που εμπνέουν τα κράτη-μέλη στη διαμόρφωση δημιουργικών πολιτικών στον αθλητισμό.

Θα ήθελα ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω θερμά:
* Το Διοικητικό Συμβούλιο της «Διευρυμένης Μερικής Σύμβασης για τον Αθλητισμό» (EPAS), το Προεδρείο του και τη Συμβουλευτική Επιτροπή του για τη σκληρή δουλειά που κατέβαλαν στην προετοιμασία των δύο θεμάτων αυτής της Συνόδου,

* τους ομιλητές, τους συντονιστές και τα πάνελ που συνέβαλαν για να συγκροτήσουν συνεδρίες ενδιαφέρουσες και εποικοδομητικές,

* όλους όσοι συμμετείχαν ή παρακολούθησαν διαδικτυακά. Από τις κυβερνητικές αρχές και τις διακυβερνητικές οργανώσεις μέχρι τους απλούς πολίτες,

* τη Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης και τις ομάδες της στον τομέα του αθλητισμού, ιδίως τη γραμματεία του EPAS, καθώς και τις ομάδες της στις υπηρεσίες τεχνικής βοήθειας, διερμηνείας και διαχείρισης εκδηλώσεων. Σας ευχαριστώ θερμά για την παραγωγική μας συνεργασία»!