Συνταγή: Κόκορας με γλυκό τραχανά

374

Ένα υπέροχο πιάτο.

 

Υλικά για 6 άτομα

100 ml έ.π. ελαιόλαδο
1 µικρό κόκορα (περίπου 1.800 γρ.) ξεκοκαλισµένο, κομμένο μικρά σε κοµµατάκια
1 λευκό κρεµµύδι ψιλοκοµµένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκοµµένη
1 ποτ. του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
250 γρ. χυµό ντοµάτας
500 γρ. τραχανά γλυκό
ζωµό από τα κόκκαλα του κόκορα
60 γρ. φρέσκο βούτυρο, σε κυβάκια
120 γρ. φέτα, σε µικρά κοµµάτια
1 πρέζα πάπρικα γλυκιά
ανθό αλατιού, πιπέρι µαύρο φρεσκοτριµµένο

Για τον ζωμό

τα κόκαλα του κόκορα
1 φύλλο δάφνης
2 γαρίφαλα
1 κλωνάρι θυµάρι φρέσκο
1 σκελίδα σκόρδο
1 πράσο, µόνο το λευκό µέρος
10 κόκκους µαύρου πιπεριού

Εκτέλεση

Ζωμός: Βάζουµε τα κόκκαλα του κόκορα σε µια µεγάλη κατσαρόλα µαζί µε µπόλικο νερό. Μόλις πάρουν βράση, ξαφρίζουµε µε τρυπητή κουτάλα για να βγει καθαρός ο ζωµός. Προσθέτουµε τη δάφνη, τα γαρίφαλα, το θυµάρι, το σκόρδο, το πράσο και τους κόκκους του πιπεριού. Χαµηλώνουµε τη φωτιά και αφήνουµε τον ζωµό να βράσει για 1 ώρα και 30΄.

Στο µεταξύ, σε µια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και σοτάρουµε τα κοµµάτια του κόκορα από όλες τις πλευρές. Αφού ροδίσουν, προσθέτουµε το κρεµµύδι και το σκόρδο και σοτάρουµε µέχρι να µαλακώσουν. Σβήνουµε µε το κρασί. Μετά από 4΄-5΄ προσθέτουµε την ντοµάτα και βράζουµε για 10΄. Κατόπιν, ρίχνουµε µέσα τον τραχανά, αλατοπιπερώνουµε και ανακατεύουµε µε σπάτουλα. Ρίχνουµε 2 φλιτζάνια ζωµό, ανακατεύοντας τον τραχανά ανά διαστήµατα. Συνεχίζουµε να προσθέτουµε λίγο-λίγο τον ζωµό, µέχρι να βράσει ο τραχανάς.

Αποσύρουµε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουµε το φρέσκο βούτυρο και τη φέτα, ανακατεύοντας ελαφρά για να δέσει το φαγητό. Σερβίρουµε αµέσως σε ζεστά πιάτα πασπαλίζοντας µε λίγη πάπρικα.

 

Συνταγή από τον Σωτήρη Ευαγγέλου