Συναγερμός για ενδεχόμενη νέα απόπειρα εισόδου μεταναστών στον Έβρο

Σενάρια για αντιμετώπιση απόπειρας μαζικής εισόδου μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα επεξεργάζονται το τελευταίο διάστημα Αστυνομία και Λιμενικό. Και αυτό διότι όσο η ένταση σε ρητορικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών παραμένει, αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο οι Αρχές της Τουρκίας να υποκινήσουν μια μαζική μετακίνηση μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, σε μια επανάληψη όσων συνέβησαν την άνοιξη του 2020.

Στον Εβρο οι αστυνομικές αρχές έχουν επικαιροποιήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης που είχαν καταρτίσει ήδη από πέρυσι, και το οποίο προβλέπει τρία επίπεδα αντίδρασης ανάλογα με τη μεταναστευτική πίεση κατά μήκος της συνοριογραμμής. Στο πρώτο επίπεδο, στην αστυνόμευση των συνόρων μετέχουν ένστολοι που ήδη υπηρετούν στα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης κατά μήκος της οριογραμμής. Αυτό συμβαίνει την περίοδο που διανύουμε, οπότε και καταγράφεται αύξηση σε ποσοστό 20% της μεταναστευτικής πίεσης συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Στο δεύτερο επίπεδο, ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών του Εβρου με ενστόλους από τους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης, ενώ σε περίπτωση γενικευμένης κρίσης προβλέπεται να ενεργοποιηθούν αστυνομικοί από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.

Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι το σχέδιο είναι ονομαστικοποιημένο, κάτι που σημαίνει ότι κάθε αστυνομικός γνωρίζει ακριβώς ποια είναι η αποστολή του σε περίπτωση επιδείνωσης της έντασης στα σύνορα.

Πηγή: kathimerini.gr