Συναγερμός για το Τσέρνομπιλ – Η Ουκρανία ζητά να αναπτυχθεί ειδική αποστολή του ΟΗΕ για τη φύλαξη του πυρηνικού εργοστασίου

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να κηρύξει σε ειδικό καθεστώς προστασίας το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

Η Ιρίνα Βέρεστσουκ υποστήριξε ότι πρέπει να σταλεί ειδική αποστολή του ΟΗΕ για να αναλάβει τη φύλαξη της περιοχής, κατά την εφημερίδα Ουκράινσκα Πράβντα.

Ουκρανία: Η αντιπρόεδρος της χώρας ζητά από τον ΟΗΕ να προστατεύσει το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ

«Σε ό,τι αφορά την πυρηνική ασφάλεια, οι ανεύθυνες και αντιεπαγγελματικές ενέργειες του στρατού της Ρωσίας εγείρουν σοβαρή απειλή όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για εκατοντάδες εκατομμύρια άλλους Ευρωπαίους», επιχειρηματολόγησε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης.

«Για αυτό καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει άμεσα μέτρα για την αποστρατιωτικοποίηση της ζώνης αποκλεισμού του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ και την ανάπτυξη ειδικής αποστολής» του Οργανισμού, επέμεινε.

Οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες

Η κυρία Βέρεστσουκ υποστήριξε ότι ο ρωσικός στρατός αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών στην περιοχή όπου βρίσκεται το μισοκατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο και ότι οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην περιοχή γύρω από το Τσερνόμπιλ μπορεί να έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες.

Η ίδια κατήγγειλε ότι η κατάσβεση των πυρκαγιών εμποδίζεται από τον ρωσικό στρατό και ραδιενεργά σωματίδια ενδέχεται να διασκορπιστούν στην ατμόσφαιρα εξαιτίας τους.

Το Σάββατο, το υπουργείο Περιβάλλοντος της Ουκρανίας έκανε λόγο για 31 φωτιές στην περιοχή όπου βρίσκεται το Τσερνόμπιλ.

Ουκρανία: Το Τσερνόμπιλ χρησιμοποιείται ως χώρος αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων

Ο αντιδραστήρας υπ’ αριθμόν 4 του πυρηνικού εργοστασίου Τσερνόμπιλ εξερράγη το 1986, προκαλώντας αυτήν που χαρακτηρίζεται η χειρότερη καταστροφή σε πολιτική πυρηνική εγκατάσταση στην ιστορία. Καλύφθηκε από δύο σαρκοφάγους. Η πρώτη κατασκευάστηκε από τους Σοβιετικούς και έχει υποστεί ζημιά. Η δεύτερη, πιο σύγχρονη, εγκαταστάθηκε το 2019. Οι υπόλοιποι τρεις αντιδραστήρες έκλεισαν προοδευτικά μετά την καταστροφή, ο τελευταίος το 2000. Στο εργοστάσιο συνεχίζουν και σήμερα να αποθηκεύονται ραδιενεργά απόβλητα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) χαρακτήρισε χθες την κατάσταση ασφαλείας στους ουκρανικούς πυρηνικούς σταθμούς αμετάβλητη.