Συναγερμός στην ΕΛΑΣ για τους Ρομά: Οργανώνουν πορεία διαμαρτυρίας

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι αστυνομικές Αρχές ανά την επικράτεια, καθώς παρά τις παραινέσεις των ηγετών των Ρομά να μην προβούν σε εξεγέρσεις εφόσον δεν προφυλακιστεί ο αστυνομικός που πυροβόλησε και σκότωσε τον 16χρονο Κώστα Φραγκούλη σε καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις. Οι Ρομά όλο το προηγούμενο διάστημα, «έβραζαν» και ζητούσαν Δικαιοσύνη, κατά τους οποίους θα αποδιδόταν, αν κι εφόσον προφυλακιζόταν ο 34χρονος αστυνομικός.

Πώς αντέδρασε η πλευρά του αστυνομικού

«Από εδώ και πέρα μας περιμένει δύσκολο νομικό έργο», είπε ο Σωτήριος Τερζούδης, συνήγορος υπεράσπισης του αστυνομικού που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά, αλλά και νομικός σύμβουλος της Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, αμέσως μετά την ανακοίνωση του βουλεύματος του Δικαστικού Συμβουλίου. Ο κ. Τερζούδης γνωστοποίησε την πρώτη αντίδραση του εντολέα του λέγοντας πως «έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη», ξεκαθαρίζοντας ακόμη ότι η απόφαση του Δικαστηρίου έγινε δεκτή από τον αστυνομικό «με ανακούφιση», σημειώνοντας πως «την περίμενε με αγωνία». Είπε ακόμη πως ο εντολέας του «εκφράζει και πάλι την οδύνη του για τον χαμό του άτυχου νεαρού».

Οι Τσιγγάνοι οργανώνουν πορεία διαμαρτυρίας

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιας Ρομά Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Σαμπάνης, η οικογένεια έχει σκοπό να προσφύγει κατά της απόφασης της δικαιοσύνης, να ορίσει ακόμα έναν δικηγόρο για την υπόθεση, ενώ ετοιμάζουν μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας η οποία θα γίνει είτε αύριο, είτε μεθαύριο στη Θεσσαλονίκη.
Απογοητευμένη από την απόφαση του Συμβουλίου η οικογένεια του 16χρονου Ρομά

«Σήμερα μάθαμε από την επιτροπή ότι ο αστυνομικός αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Οι γονείς στεναχωρηθηκαν πολύ με την απόφαση που πήρε η επιτροπή και ο μπαμπάς θα κινηθεί νομικά για να γίνει ένσταση στην απόφαση και η υπόθεση να φτάσει στο Άρειο Πάγο», ανέφερε ο κ. Σαμπάνης. «Είναι πολύ στεναχωρημένοι, έχουν χάσει το παιδί τους. Η δικαιοσύνη έκρινε ότι ο αστυνομικός δε μπορεί να φύγει από την Ελλάδα γιατί έχει κατοικία. Και εμείς έχουμε κατοικία αλλά αν το είχαμε κάνει αυτό θα ήμασταν ήδη πίσω από τα κάγκελα. Έπρεπε σήμερα η δικαιοσύνη να κρίνει σωστά. Είναι μία αδικία για τον 16χρονο, για την ψυχούλα του», συμπλήρωσε.
Δήλωση προέδρου Ρομά

Όπως είπε στη συνέχεια, «οι γονείς και όλη η Ελλάδα αντιδρούν. Ευελπιστούμε και κάνουμε έκκληση σε όλη την Ελλάδα να είναι ήρεμα τα πνεύματα», ενώ τόνισε ότι θα γίνει μία μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας προς το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και προς το ΥΜΑΘ, η οποία θα είναι ειρηνική και δε θα σημειωθούν επεισόδια. «Να στείλουμε ένα μήνυμα προς το κράτος, προς την δικαιοσύνη, ότι κρίνει άδικα», είπε.

Ο κ. Σαμπάνης έκανε γνωστό ότι η οικογένεια έχει επικοινωνήσει ήδη με έναν γνωστό δικηγόρο της Αθήνας προκειμένου να αναλάβει την υπόθεση.