Συναγερμός στο αμερικανικό Πεντάγωνο: Φόβοι για ανάπτυξη νέων όπλων από Κίνα και Ρωσία που θα εκτοξεύονται από το διάστημα

Το αμερικανικό Πεντάγωνο πρόκειται να πραγματοποιήσει απόρρητες συναντήσεις την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν την αυξανόμενη απειλή που αντιμετωπίζει, καθώς η Ρωσία και η Κίνα αναπτύσσουν νέους τύπους διαστημικών όπλων. Η συνάντηση θα εξετάσει πώς τα όπλα από το διάστημα προς το έδαφος θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις στρατιωτικές ικανότητες των ΗΠΑ και πώς να τα αντιμετωπίσουν. Αυτή η συνάντηση πυροδοτήθηκε από γεωπολιτικά γεγονότα και τις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από τη Ρωσία και την Κίνα τον περασμένο χρόνο.

Στα τέλη του περασμένου έτους, η Ρωσία χρησιμοποίησε έναν αντιδορυφορικό πύραυλο για να ανατινάξει έναν από τους δικούς της δορυφόρους, με την ονομασία ASAT.

Από αυτή τη δοκιμή, χιλιάδες κομμάτια διαστημικών συντριμμιών πέταξαν προς τον διεθνή διαστημικό σταθμό, αναγκάζοντας τους αστροναύτες να εφαρμόσουν το ειδικό πρωτόκολλο προστασίας.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με αξιωματούχους άμυνας, το Πεκίνο έχει δοκιμάσει έναν νέο συνδυασμό ενός υπερηχητικού οχήματος ολίσθησης και ενός συστήματος κλασματικού τροχιακού βομβαρδισμού (FOBS).

Το FOBS είναι ένα σύστημα παράδοσης κεφαλής που χρησιμοποιεί μια χαμηλή τροχιά της γης προς τον προορισμό του.

Σύμφωνα με το DefenseNews, πρόκειται για μια απρόβλεπτη ικανότητα που μπορεί να παραμείνει σε τροχιά για όσο χρονικό διάστημα ορίσει ο χρήστης και στη συνέχεια να αποσυρθεί ως μέρος της διαδρομής πτήσης του.

Ο αρχηγός της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ, Ναύαρχος Τσαρλς Ρίτσαρντ, προειδοποίησε ότι η Κίνα δοκίμασε επιτυχώς το FOBS, κάτι το οποίο «δεν είχε ξαναδεί ποτέ». Νωρίτερα αυτό το μήνα, προειδοποίησε ότι ο στρατός πρέπει τώρα να επιδιώξει να επισκευάσει τα συστήματα πυραυλικής άμυνας και να αναπτύξει καλύτερες εκδόσεις που μπορούν να αντιμετωπίσουν απειλές που στοχεύουν τις ΗΠΑ.

Μεταξύ άλλων είπε: “Δεν είμαι καθόλου πεπεισμένος ότι έχουμε σκεφτεί πλήρως τις συνέπειες του τι σημαίνει αυτό το οπλικό σύστημα”.