Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επρόκειτο να πραγματοποιήσουν σύνοδο κορυφής στην Πιονγκγιάνγκ σήμερα Τετάρτη 19 Ιουνίου για να συζητήσουν τρόπους αναβάθμισης των διμερών τους δεσμών σε νέο επίπεδο, εν μέσω ανησυχιών για εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας.
Ο Πούτιν έφτασε στη Βόρεια Κορέα νωρίς το πρωί της Τετάρτης στο πρώτο του ταξίδι στην απομονωμένη χώρα εδώ και 24 χρόνια, καθώς η Ρωσία, υπό τις διεθνείς κυρώσεις για τον πόλεμο με την Ουκρανία, ενισχύει τη στρατιωτική και άλλη συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα.
Κατά την άφιξή τους, ο Πούτιν και ο Κιμ αντάλλαξαν εγκάρδιο εναγκαλιασμό στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Πιονγκγιάνγκ.
Μια επίσημη τελετή υποδοχής έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι, ακολουθούμενη από τη σύνοδο κορυφής, σύμφωνα με δημοσιεύματα από την Ρωσία. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS έγραψε την Τρίτη (18/6) ότι ο Πούτιν διέταξε την υπογραφή μιας συνολικής συνθήκης στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τη Βόρεια Κορέα.
Ήταν το πρώτο ταξίδι του Πούτιν στη Βόρεια Κορέα από τον Ιούλιο του 2000, όταν συναντήθηκε με τον τότε ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ιλ, τον εκλιπόντα πατέρα του σημερινού ηγέτη. Ήρθε επίσης εννέα μήνες αφότου ο Κιμ ταξίδεψε στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους για μια σύνοδο κορυφής με τον Πούτιν.
Από τότε, τα δύο έθνη ενισχύουν τους στρατιωτικούς δεσμούς, με τον Βορρά να κατηγορείται ότι προμηθεύει τη Ρωσία με πυρομαχικά για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία με αντάλλαγμα βοήθεια σε τρόφιμα και ύποπτη τεχνολογική βοήθεια για το διαστημικό της πρόγραμμα.
Οι ειδικοί είπαν ότι το ταξίδι του Πούτιν πιθανότατα θα ανοίξει το δρόμο για τις δύο χώρες να εμβαθύνουν τη στρατιωτική συνεργασία πέρα από τις συναλλαγές όπλων, ενώ θα εδραιώσει την αλληλεγγύη τους εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αναλυτές είπαν ότι ο Κιμ και ο Πούτιν αναμένεται να υιοθετήσουν μια κοινή δήλωση που καλεί και τις δύο πλευρές να ανεβάσουν το επίπεδο στρατιωτικής, ασφάλειας και οικονομικής συνεργασίας, αλλά είδαν μικρή πιθανότητα να συνάψουν μια συνθήκη παρόμοια με μια στρατιωτική συμμαχία.
Η Βόρεια Κορέα και η πρώην Σοβιετική Ένωση υπέγραψαν μια συνθήκη φιλίας και αμοιβαίας βοήθειας το 1961. Η συνθήκη περιλάμβανε μια διάταξη για τη λεγόμενη αυτόματη στρατιωτική επέμβαση, σύμφωνα με την οποία εάν η μία πλευρά δεχτεί ένοπλη επίθεση, η άλλη παρέχει στρατιωτικά στρατεύματα και άλλη βοήθεια άμεσα.
Η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία υπέγραψαν μια νέα συνθήκη διμερών σχέσεων το 2000, αλλά δεν περιείχε τέτοια διάταξη καθώς επικεντρωνόταν στη συνεργασία στην οικονομία, την επιστήμη και τον πολιτισμό.
Οι ειδικοί είπαν ότι η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία αναμένεται να τονίσουν τη συνεργασία στον οικονομικό τομέα, καθώς οποιεσδήποτε συμφωνίες όπλων και στρατιωτική συνεργασία παραβιάζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ) που απαγορεύουν τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ.
Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από την Rodong Sinmun, την κύρια εφημερίδα της Β. Κορέας, ο Πούτιν δεσμεύτηκε να δημιουργήσει εναλλακτικά συστήματα για το εμπόριο και τους εποικισμούς με την ποιο απομονωμένη χώρα του κόσμου που δεν θα ελέγχονται από τη Δύση και θα αντισταθούν από κοινού σε “παράνομους και μονομερείς περιορισμούς” σε μια προφανή αναφορά σε διεθνείς κυρώσεις.
Οι ειδικοί ανέφεραν ότι η Ρωσία αναμένεται να βοηθήσει το πρόγραμμα διαστημικής ανάπτυξης της Βόρειας Κορέας με αντάλλαγμα τις προμήθειες όπλων της Πιονγκγιάνγκ, αλλά δεν είναι πιθανό να δωθεί ευαίσθητη τεχνολογία όπλων στην Πιονγκγιάνγκ.
Στα τέλη Μαΐου, η προσπάθεια της Βόρειας Κορέας να εκτοξεύσει έναν στρατιωτικό κατασκοπευτικό δορυφόρο κατέληξε σε αποτυχία καθώς ο πύραυλος που μεταφέρει δορυφόρο εξερράγη αμέσως μετά την απογείωση. Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, η Βόρεια Κορέα τοποθέτησε με επιτυχία έναν κατασκοπευτικό δορυφόρο σε τροχιά και έχει σχέδιο να εκτοξεύσει άλλους τρεις τέτοιους δορυφόρους το 2024.
Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν και το θέμα της αποστολής εργατών της Βόρειας Κορέας στη σύνοδο κορυφής, είπαν οι ειδικοί. Ο Βορράς έχει μια απελπιστική ανάγκη να κερδίσει ξένο νόμισμα λόγω των διεθνών κυρώσεων, ενώ η Ρωσία αντιμετωπίζει έλλειψη εργατικού δυναμικού εν μέσω του πολέμου της με την Ουκρανία.
Με πληροφορίες από Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (KCNA) και Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων TASS