Συνελήφθη 53χρονος Σύριος που έφτιαχνε πλαστά διαβατήρια – Είχε πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο

137
Αστυνομία

Ένας 53χρονος από τη Συρία συνελήφθη έπειτα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση του τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, στην περιοχή των Πατησίων, κατηγορούμενος για πλαστογραφία και κατοχή ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, ο 53χρονος, τουλάχιστον από το 2020, δραστηριοποιούνταν στην κατάρτιση και εμπορία πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων που προορίζονταν για την παράνομη διακίνηση μεταναστών ή τη παράνομη νομιμοποίηση τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το σκοπό αυτό λειτουργούσε ένα πλήρες εργαστήριο κατάρτισης πλαστών εγγράφων, έχοντας ειδίκευση σε έντυπα χορήγησης αιτούντος πολιτικού ασύλου Ελλάδας και δελτία ταυτότητας ιταλικών αρχών.

Όπως επισημαίνεται από την ΕΛΑΣ, από την εμπορία των εγγράφων εκτιμάται πως αποκόμιζε χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 300 έως και 800 ευρώ ανά έγγραφο, ανάλογα με το είδος και τη χώρα προέλευσης του εγγράφου.

Ο 53χρονος εντοπίστηκε στην περιοχή των Πατησίων και κατόπιν έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν:

– 290 δελτία ταυτότητας, εκ των οποίων τα 286 Ιταλικών Αρχών,

– πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο κατάρτισης πλαστών εγγράφων (ηλεκτρονικός υπολογιστής, 2 πλαστικοποιητές, 2 εκτυπωτές, μεταλλική μήτρα με ανάγλυφο εντύπωμα ιταλικών αρχών και πλήθος γραφικής ύλης),

– άδεια ικανότητας οδήγησης ιταλικών αρχών,

– 2 δελτία αιτούντος πολιτικού ασύλου ελληνικών αρχών και

– 2 κινητά τηλέφωνα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.