Με βάση την συνέντευξη του Τραμπ στο περιοδικό Time, τρία βασικά σημεία μπορούν να επισημανθούν σχετικά με την Ουκρανία.
Το πρώτο είναι η άμεση κριτική της απόφασης να χτυπήσει η Ουκρανία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς την Ρωσία. Σε αυτό το θέμα ο Τραμπ ήταν ξεκάθαρα αρνητικός.
Δεύτερον, από αυτή την άποψη, η απόφαση για χτυπήματα «μεγάλης εμβέλειας» χαρακτηρίστηκε «ανόητη» από τον Τραμπ.
Τρίτον, η υπόσχεση «να μην εγκαταλείψει» την Ουκρανία. Είναι αλήθεια ότι αυτή η υπόσχεση δόθηκε στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Αλλά όταν ρωτήθηκε εάν θα μείωνε τη βοήθεια προς το Κίεβο εάν ο Ζελένσκι αρνηθεί το προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο, ο Τραμπ δεν απάντησε.
Ξεκαθάρισε όμως ότι έχει απάντηση σε αυτό το ερώτημα, αλλά προς το παρόν δεν θέλει να το εκφράσει δημόσια.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η άδεια για χτυπήματα με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ήταν ένα από τα κεντρικά σημεία του ανόητου «σχεδίου νίκης» του Ζελένσκι και έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι ζήτησε προσωπικά αυτήν την άδεια και, τελικά, την έλαβε.
Ο Τραμπ όχι μόνο επέκρινε αυτά τα χτυπήματα, αλλά χαρακτήρισε επίσης την απόφαση Μπάιντεν και Ζελένσκι «επικίνδυνη και ανόητη» (ο Τραμπ, παρεμπιπτόντως, ποτέ δεν έχει ποτέ επικρίνει ευθέως τον Πούτιν).
Στους πολιτικούς κύκλους, όλα αυτά θα εκληφθούν ως εκδήλωση δυσαρέσκειας για τον Ζελένσκι από την πλευρά του μελλοντικού προέδρου των ΗΠΑ.
Σχεδόν σαν «μαύρο σημάδι» και μήνυμα για παραίτηση.
Φυσικά, απέχει πολύ από το ενδεχόμενο ο Τραμπ και η κυβέρνησή του να αποφάσισαν πραγματικά να εργαστούν για την απομάκρυνση του Ζελένσκι από την εξουσία (αν και η επιλογή να επιχειρήσει κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί εάν αρνηθεί κατηγορηματικά να εφαρμόσει το «ειρηνευτικό σχέδιο» που θα προτείνει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ).
Πηγή: bankingnews.gr