Συνεργάτες Καραμανλή: “Είπε αυτονόητα πράγματα”

246

Συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή καλούν τον οποιονδήποτε να διαβάσει προσεκτικά, όπως αναφέρουν, το επίμαχο χθεσινό απόσπασμα της ομιλίας του πρώην πρωθυπουργού για να διαπιστώσουν ότι δεν περιείχε αιχμές εναντίον της κυβέρνησης, αλλά ότι είπε αυτονόητα πράγματα, ώστε σκιές και φήμες να μην δηλητηριάζουν τον δημόσιο βίο.

Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στο θέμα των παρακολουθήσεων, επιλέγοντας λέξεις και εκφράσεις με έντονο πολιτικό συμβολισμό, όπως οι «ιοβόλες σκιές για τη δημοκρατική ομαλότητα», ενώ υποστήριξε  ότι «η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου».

«Διαύγεια και διαφάνεια είναι άλλωστε θεμελιώδη ζητούμενα για σύννομο και ομαλό δημόσιο βίο», ανέφερε ο Κώστας Καραμανλής ξεκινώντας τη σχετική αποστροφή της ομιλίας του. «Ακόμη περισσότερο όταν προκύπτουν ζητήματα όπως αυτό της παρακολούθησης τηλεφώνου πολιτικού αρχηγού, δημοσιογράφου ή κάθε πολίτη», συνέχισε για να τονίσει: «Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ΄ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Άπλετο φως!».

Ο πρώην πρωθυπουργός,  συνέχισε λέγοντας: «Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο. Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοί και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοί και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου».

Επιστρέφοντας, εκ νέου στην ανάγκη διερεύνησης, ο πρώην πρωθυπουργός κατέληξε: «Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών».

Ολόκληρη η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού: