Σύνοδος για το Κλίμα: Η «κατάρα της τηλεδιάσκεψης» χτύπησε Γαλλία και Ρωσία

Διπλωματική αμηχανία προκάλεσε η τεχνολογία.

 

Τεχνικά προβλήματα, κακός ήχος ή και κλειστά μικρόφωνα έπληξαν τη Σύνοδο για το Κλίμα, με πολλούς να μιλούν για «κατάρα της τηλεδιάσκεψης» που έπληξε μέχρι και τους Εμανουέλ Μακρόν και Βλαντίμιρ Πούτιν, με αποτέλεσμα να επικρατήσει διπλωματική αμηχανία.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου, με διοργανωτή τις ΗΠΑ, το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν «κόπηκε» στον αέρα, ενώ δόθηκε ο λόγος στον Ρώσο πρόεδρο, που εμφανίστηκε προς στιγμήν να σαστίζει από αυτή τη διπλωματική γκάφα.

Ο Μακρόν μιλούσε για τη σημασία του αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ωστόσο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τον ευχαρίστησε απότομα, μην έχοντας αντιληφθεί ότι δεν έχει ολοκληρώσει. Αμέσως, ο Αμερικανός υπουργός έδωσε τον λόγο στον Πούτιν, που θα μιλούσε ζωντανά.

Η στιγμή ήταν αμήχανη, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος δεν ήταν σίγουρος ότι ήρθε η σειρά του, ωστόσο ξεκίνησε την ομιλία του.

Ο Μπλίνκεν, μετά τη διπλωματική γκάφα, έβαλε εκ νέου το βίντεο του Μακρόν,
κάνοντας λόγο για «τεχνικές δυσκολίες», ενώ είπε ότι ήθελε «να δώσει τον λόγο» στον Γάλλο πρόεδρο.Δεν έχει διευκρινιστεί ποιο ήταν το πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Αμερικανός υπουργός.

Η «κατάρα της τηλεδιάσκεψης» δεν έπληξε μόνο τους δύο προέδρους. Στην αρχή, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, που ξεκίνησε τις εργασίες δεν ακουγόταν καλά. Λίγο αργότερα, όταν πήρε τον λόγο ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον, το μικρόφωνό του ήταν κλειστό και οι πρώτες δηλώσεις του δεν ακούστηκαν.