Σύνοδος Κορυφής: Η ΕΕ «τελειώνει» τη Λευκορωσία

492

Τι φέρνουν οι τελευταίες εξελίξεις.

 

Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσουν σήμερα να αποφεύγουν οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας ενώ αναμένεται ότι θα συμφωνήσουν να απαγορεύσουν στους λευκορωσικούς αερομεταφορείς να χρησιμοποιούν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και τον εναέριο χώρο της ΕΕ, σύμφωνα με ένα προσχέδιο απόφασης.

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αυτό το προσχέδιο, μετέδωσε ότι οι «27» θα συμφωνήσουν επίσης να επιβάλουν κυρώσεις στο Μινσκ ενώ θα ζητήσουν από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να ερευνήσει επειγόντως την εξαναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της εταιρείας Ryanair στο Μινσκ, την Κυριακή.

Για «γεγονός άνευ προηγουμένου» έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

«Το αεροσκάφος της Ryanair αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ» ανέφερε ο Λιθουανός Πρόεδρος, και προσέθεσε ότι ο λόγος που συνέβη αυτό ήταν επειδή στην πτήση της Ryanair επέβαινε «ο ακτιβιστής της αντιπολίτευσης και η φωνή της αντιπολίτευσης, Ρομάν Προτασέβιτς».

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο Προτασέβιτς συνελήφθη μαζί με την φίλη του, ενώ έκανε λόγο για κρατική τρομοκρατία εναντίον μιας «ευρωπαϊκης κοινότητας». Επίσης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στο αεροπλάνο επέβαιναν 18 εθνικότητες και στο ότι χρειάζονται «ξεκάθαρες πράξεις».

Σχετικά με τα πιθανά μέτρα, ο κ. Ναουσέντα αναφέρθηκε στο ότι θα μπορούσε 1) “να απαγορευτεί ή να κλείσει”ο εναέριος χώρος της ΕΕ για τις αερογραμμές της Λευκορωσίας 2)να αναγνωριστεί ο εναέριος χώρος της Λευκορωσίας ως “μη ασφαλής” για τις πολιτικές πτήσεις και 3) να επεκταθούν οι κυρώσεις.

Για το θέμα συζήτησε και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε συνάντηση που είχα.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Λιθουανός Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την ξεκάθαρη δήλωσή του για το απαράδεκτο περιστατικό της αναγκαστικής προσγείωσης του αεροσκάφους της Ryanair στο αεροδρόμιο του Μινσκ, ενώ συμφώνησαν ότι για την πρωτοφανή και καταδικαστέα αυτή ενέργεια πρέπει να υπάρξει ισχυρή ευρωπαϊκή αντίδραση.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται σε όλα τα επίπεδα με τις ευρωπαϊκές αρχές προκειμένου να εξεταστεί αν τα πρόσωπα που δεν συνέχισαν για το Βίλνιους εμπλέκονται στην υπόθεση.