Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες: Πληροφορίες για ισπανικό βέτο στο κείμενο συμπερασμάτων – Βγήκε από την αίθουσα εκνευρισμένος ο Σάντσεθ

«Πυρετός» διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, με τη δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο συμπερασμάτων που είχε γίνει γνωστό χθες, Πέμπτη, έχει αλλάξει και έχει κυκλοφορήσει σήμερα μια νέα έκδοση του κειμένου, η οποία προσπαθεί να λάβει υπόψη όλες τις επιμέρους τροποποιήσεις και παρεμβάσεις που έχουν γίνει.

Ενδεικτική της έντασης ήταν η στιγμή που ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, αποχώρησε οργισμένος από την αίθουσα, για να «καθαρίσει», όπως είπε, το μυαλό του. «Πολύ ωραία! Πάω να πάρω λίγο αέρα και να καθαρίσει το μυαλό μου και αν έχετε κάτι καινούριο να μου πείτε, πείτε το» είπε απευθυνόμενος στους υπόλοιπους ηγέτες ο κ. Σάντσεθ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από περίπου μία ώρα διανεμήθηκε ένα νέο κείμενο συμφωνίας για την ενεργειακή κρίση, το οποίο δεν έχει ικανοποιήσει πολλές χώρες της ΕΕ.

Η ισπανική κυβέρνηση ζητά μια προσωρινή παρέμβαση στην αγορά και τον καθορισμό ορίου στην τιμή της ενέργειας, κάτι που βρίσκει αντίθεση από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως τη Γερμανία και την Ολλανδία, οι οποίες προειδοποιούν ότι ο περιορισμός στην τιμή του φυσικού αερίου στη χονδρική αγορά και η αποζημίωση των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας για τη διαφορά θα σήμαινε στρέβλωση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το Cadena SER και την El País, η ένταση ήταν τέτοια, o Σάντσεθ σηκώθηκε και έφυγε αναστατωμένος, επειδή διέρρεαν συνομιλίες από τη συνάντηση και επειδή ο ίδιος κατηγορήθηκε ότι απείλησε να ασκήσει βέτο στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, όπως είπε ο δημοσιογράφος του France24, Ντέιβ Κίτινγκ. Μάλιστα, ο Σάντσεθ, σύμφωνα με την El País, διάβασε το εν λόγω μήνυμα από τον ίδιο τον δημοσιογράφο, για να εξηγήσει στους υπόλοιπους ηγέτες τον θυμό του.

Μισή ώρα αργότερα, όλοι επέστρεψαν στις θέσεις τους για να συνεχίσουν τη συνάντηση, από την οποία θα μπορούσε να βγει μια αποδεκτή πρόταση τόσο για την Ισπανία όσο και για την Πορτογαλία, αφού η Κομισιόν θα συμφωνούσε να «αξιολογήσει» τη λήψη «προσωρινών επειγόντων μέτρων για την ηλεκτρική ενέργεια».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του France 24, να διασφαλίσει ότι τα μέτρα αυτά χρησιμεύουν στη «μείωση των τιμών της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για τις εταιρείες και τους καταναλωτές» και ότι «δεν επηρεάζουν τις εμπορικές συνθήκες».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέλαβε από την πλευρά του την πρόταση για την ανάγκη επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και αντιμετώπισης της μετακύλισης των τιμών του αερίου στην αγορά ηλεκτρισμού και στους καταναλωτές.