Σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας: Τέσσερις χιλιάδες πρόσφυγες έχουν κατασκηνώσει στα σύνορα

Εκατοντάδες μετανάστες κατασκήνωσαν για να περάσουν την νύχτα στο ύπαιθρο υπό χαμηλές θερμοκρασίες και παραμένουν σήμερα κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία, ενώ ο Πολωνός πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα σύνορα και αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι μπορεί να αυξηθεί η ένταση τις ερχόμενες ημέρες.

Η Πολωνία κατηγορεί την Λευκορωσία ότι προσπαθεί να προκαλέσει μια μεγάλη αντιπαράθεση ενθαρρύνοντας μετανάστες να διασχίσουν τα σύνορα και να περάσουν στο πολωνικό έδαφος και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βίντεο από την περιοχή δείχνουν εκατοντάδες μετανάστες να προχωρούν προς τα πολωνικά σύνορα κοντά στο χωριό Κουζνίτσα και κάποιους να προσπαθούν να ρίξουν φράχτη χρησιμοποιώντας φτυάρια και διάφορα άλλα εργαλεία.

Εικόνες που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την πολωνική αστυνομία δείχνουν σκηνές μεταναστών και φωτιές που έχουν ανάψει αυτοί στην Λευκορωσική πλευρά του συρματοπλέγματος.

Σύμφωνα με την συνοριοφρουρά της Πολωνίας, την οποία επικαλείται το Reuters, περίπου 800 άνθρωποι έχουν κατασκηνώσει στην Λευκορωσική πλευρά του φράχτη από ομάδα έως και 4.000 μεταναστών που βρίσκονται εκεί και στα γύρω δάση.

Εκπρόσωπος των ειδικών υπηρεσιών της Πολωνίας δήλωσε παράλληλα ότι υπολογισμοί δείχνουν ότι έως και 12.000 μετανάστες μπορεί να βρίσκονται στη Λευκορωσία.

Πολωνός αξιωματούχος σημείωσε ότι η ένταση μπορεί να αυξηθεί τις ερχόμενες μέρες και ότι μπορεί να γίνει αποδεκτή επιπλέον διεθνής βοήθεια, αν συμβεί αυτό.