Συρία: Ανακαλύφθηκε τεράστιο ψηφιδωτό με σκηνές από τον Τρωικό Πόλεμο

Ενα μεγάλο άθικτο ψηφιδωτό που χρονολογείται στη ρωμαϊκή εποχή αποκαλύφθηκε στην Συρία την Τετάρτη (12/10) και περιγράφεται ως η σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη από τότε που ξεκίνησε η εμφύλια σύγκρουση στη χώρα πριν από 11 χρόνια.

Το μωσαϊκό παρουσιάστηκε στους δημοσιογράφους στην κεντρική πόλη Ραστάν κοντά στη Χομς, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας.

Το ψηφιδωτό, έκτασης 120 τετραγωνικών μέτρων (περίπου 1300 τετραγωνικά πόδια), βρέθηκε σε ένα παλιό κτίριο, στο οποίο η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Συρίας πραγματοποιούσε ανασκαφή. Λιβανέζοι και Σύριοι επιχειρηματίες από το Μουσείο Nabu της γειτονικής χώρας αγόρασαν το ακίνητο, το οποίο χρονολογείται στον 4ο αιώνα, και το δώρισαν στο συριακό κράτος. Κάθε πάνελ ήταν γεμάτο με τετράγωνες, μικρές πολύχρωμες πέτρες με μέγεθος περίπου μισής ίντσας σε κάθε πλευρά.

Ο Δρ Χιούμαν Σαάντ (Dr. Humam Saad), αναπληρωτής διευθυντής ανασκαφών και αρχαιολογικών ερευνών της διεύθυνσης, δήλωσε ότι μεταξύ των σκηνών που παρουσιάζει το ψηφιδωτό είναι μια σπάνια απεικόνιση των αρχαίων πολεμιστών Αμαζόνων.

«Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι μια σπάνια ανακάλυψη, παγκόσμιας εμβέλειας», δήλωσε ο Δρ Σαάντ στο «Associated Press», προσθέτοντας ότι οι εικόνες είναι «πλούσιες σε λεπτομέρειες» και περιλαμβάνουν σκηνές από τον Τρωικό Πόλεμο μεταξύ Ελλήνων και Τρώων.