Συρίγος: Η βία στα ΑΕΙ δεν αντιμετωπίζεται με αστυνομία, αλλά με δημοσιότητα

551

Ακόμα και η ναυαρχίδα του αριστερόστροφου φιλελευθερισμού, Καθημερινή, επιτίθεται στον Άγγελο Συρίγο, για τις αδιανόητες δηλώσεις του σε εκδήλωση για την πανεπιστημιακή βία.

«Η βία στα ΑΕΙ δεν αντιμετωπίζεται με αστυνομία, αλλά με δημοσιότητα», εκστόμισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός που είναι επιφορτισμένος με την ασφάλεια των φοιτητών.

Σοκάρει όχι μόνο το ότι η δήλωση αυτή ακούγεται σαν λευκή πετσέτα της κυβέρνησης, που αποδέχεται εφεξής αμαχητί την αριστερή ασυδοσία στα ΑΕΙ, αλλά ότι ο άνθρωπος που την έκανε έχει ο ίδιος δεχθεί επίθεση από τους τραμπούκους, τη δράση των οποίων τώρα υποβαθμίζει.

Μάλιστα, ο κ. Συρίγος φαίνεται να ακολουθεί διαμετρικά αντίθετη γραμμή και από την ίδια την υπουργό Παιδείας, που ορθότατα προ ημερών κάλεσε την εισαγγελία να ασχοληθεί με περιστατικά βίας σε ΑΕΙ της Κρήτης. Προφανώς, η κα Κεραμέως καταλαβαίνει πως το κράτος δικαίου δεν περιφρουρείται από καμία δημοσιότητα, αλλά από τους θεσμούς του.

Χαρακτηριστική είναι και η επίθεση στον υφυπουργό από μίαν εφημερίδα που τον έχει στο παρελθόν προβάλει θετικά και υποστηρίζει ανοιχτά, την Καθημερινή.

Όταν ακόμα και οι διαχρονικοί υποστηρικτές των βίαιων δικαιωματιστών διαμαρτύρονται και εγκαλούν, τότε μάλλον η απόκλιση των θέσεων του υφυπουργού από τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης είναι πιο μεγάλη από το στοιχειωδώς ανεκτό.

Πράγματα, η ΝΔ δεν εξελέγη λέγοντας «θα τους δώσουμε δημοσιότητα», αλλά υποσχόμενη «θα τους σταματήσουμε». Πώς το ένα έφτασε να σημαίνει το άλλο, είναι μυστήριο που ερμηνεύεται ίσως μόνο από τις «υποχρεώσεις» του αξιώματος.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο της Καθημερινής:

«Κατασταλτική δημοσιότητα

Πρώτα ήρθε ο ξυλοδαρμός φοιτητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Ο αρμόδιος υφυπουργός, καθηγητής Αγγελος Συρίγος, δεν το αξιολόγησε ως ίσης σημασίας με την αυθαίρετη τοιχοποιία στο Πολυτεχνείο. «Δεν ήταν κάτι. Βρήκαν κάποιον τον οποίο αντιπαθούσαν…», είχε πει χαλαρά. Προχθές, σε μια εκδήλωση για την πολιτική βία, μίλησε πάλι σαν παρατηρητής, φωτίζοντας γαστρονομικές πτυχές του φαινομένου: «Γιατί κανένας πρωθυπουργός δεν έχει βγει με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης να φάνε σε ταβέρνα;». Αναγνώρισε επίσης ότι η πανεπιστημιακή βία «έχει παγιωθεί στη συνείδησή μας» και δεν αντιμετωπίζεται με την αστυνομία. Αντιμετωπίζεται «μόνο με τη δημοσιότητα». Δεν είναι παράξενο ότι ένας τηλεφωτογενής πολιτευτής εκτιμά τόσο πολύ τη δημοσιότητα. Ούτε είναι έκπληξη ότι ένας υπουργός που προΐσταται του χώρου στον οποίο σταδιοδρομούσε επαγγελματικά «έχει παγιώσει στη συνείδησή του» τις παθογένειες του χώρου. Είναι και ο ίδιος μέρος του χαρτοφυλακίου του. Συντεχνιακώς ενσωματωμένος».