Σύσκεψη σήμερα στο Μαξίμου για τον επισιτιστικό εφοδιασμό

Μαξίμου

Σύσκεψη στο Μαξίμου σήμερα το πρωί με αντικείμενο τον επισιτιστικό εφοδιασμό της χώρας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η ακρίβεια και το κόστος της ενέργειας είναι μια κρίση διαρκείας που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και χωρίς να αναμένεται σύντομα μια ευρωπαϊκή λύση.

Η Σύνοδος Κορυφής της περασμένης εβδομάδας έδειξε ότι Γερμανία και Ολλανδία έχουν πολύ μεγάλα εθνικά συμφέροντα για να δώσουν το πράσινο φως για παρεμβάσεις στην αγορά φυσικού αερίου. Η ΕΕ κάνει μικρά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή και οι συγκεκριμένες χώρες βάζουν προσκόμματα στις προτάσεις που εξετάζει η Κομισιόν για την κοινή αγορά αερίου από την Ευρώπη και την θέσπιση πλαφόν στις τιμές χονδρικής. Κυβερνητικό στέλεχος εκτιμούσε ότι υπάρχει η δυνατότητα να καμφθούν αυτές οι αντιδράσεις, ωστόσο θα χρειαστεί χρόνος. Χρόνο, όμως, δεν διαθέτει η κυβέρνηση που πρέπει να βρει τρόπους να δράσει άμεσα για την συγκράτηση των τιμών.

Θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες η στήριξη

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές και τονίζουν ότι η στήριξη θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Τα περιθώρια του προϋπολογισμού είναι συγκεκριμένα και ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα διακινδυνεύσει την πορεία της χώρας για να κάνει παροχές που δεν μπορούν να στηρίξουν η οικονομία και οι πόροι του κράτους.

Ωστόσο, με έμφαση στους ευάλωτους, θα υπάρξουν παρεμβάσεις προκειμένου να απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων. Όπως το περιέγραψε κυβερνητική πηγή «κρατάμε εφεδρείες γιατί κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει η κρίση. Μας κατηγορούσαν όταν ακολουθήσαμε την ίδια τακτική στην πανδημία, αλλά οι εξελίξεις μας δικαίωσαν». Προς το παρόν τρέχουν οι διαδικασίες για να φτάσουν άμεσα στους πολίτες οι παροχές του 1,1 δισ  ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και ταυτόχρονα στρέφονται στην καταπολέμηση της αισχροκέρδειας. Η εντολή που έχει δοθεί προς τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι να κάνουν σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά, ώστε η κρίση να μην αποτελέσει ευκαιρία για επιτήδειους να κερδοσκοπήσουν εις βάρος των καταναλωτών.

Σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου έχει προγραμματιστεί σύσκεψη για τον επισιτιστικό ανεφοδιασμό και την ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα της χώρας. Θα εξεταστούν η επάρκεια στην προμήθεια σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων, οι εναλλακτικές αγορές προϊόντων και η ενίσχυση των αγροτών. Στη σύσκεψη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, είχε επαφές με όλους τους φορείς της αγοράς και θα παρουσιάσει στον πρωθυπουργό τα στοιχεία και όλα τα εναλλακτικά σενάρια, με βάση την διάρκεια του πολέμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα δεν αναμένεται να έχει κανένα πρόβλημα στην κάλυψη των αναγκών της. Φορτία με σιτηρά εξακολουθούν να έρχονται απρόσκοπτα από βαλκανικές χώρες και τον Καναδά, ενώ υπάρχουν εκτάσεις στην χώρα που με νέα σπορά μπορεί να καλύψει το όποιο πρόβλημα και την επόμενη χρονιά. Ακόμα και με το ηλιέλαιο όπου τα σούπερ μάρκετ δίνουν μέχρι πέντε λίτρα στον πελάτη, το πρόβλημα χαρακτηρίζεται πρόσκαιρο, που δεν έχει να κάνει με την προμήθεια του. Στην Ελλάδα υπάρχουν μεγάλες καλλιέργειες ηλίανθου, απλά μέχρι τώρα το μεγαλύτερο μέρος κατευθυνόταν στην βιομάζα, αλλά πλέον η αγορά θα στρέψει την χρήση του για ηλιέλαιο. Μάλιστα, με ευρωπαϊκή απόφαση οι αγρότες μπορούν να σπείρουν και σε εκτάσεις που βρίσκονται σε αγρανάπαυση χωρίς να χάσουν τις επιδοτήσεις.