Τα 5 μέτρα της κυβέρνησης κατά της λειψυδρίας – Τι αποφασίστηκε στις συσκέψεις στο Μαξίμου

180

Προβληµατισµό και ανησυχία έχουν προκαλέσει στην κυβέρνηση και στο Μέγαρο Μαξίµου τα φαινόµενα έλλειψης νερού, τα οποία έχουν αρχίσει να κάνουν ολοένα και πιο έντονα την εµφάνισή τους σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Δ. Καπούνης στο γερμανικό ZDF: «Εκπέμπουμε SOS, η Νάξος δεν έχει νερό, να σταθεί δίπλα μας η Πολιτεία!»

Την περασµένη ∆ευτέρα το πρωί, αµέσως µετά την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Παρίσι και τους Ολυµπιακούς Αγώνες, έγινε εκτάκτως µια σύσκεψη στο Μαξίµου για τα ζητήµατα της λειψυδρίας, µε τη συµµετοχή και των υπουργών Θεόδωρου Σκυλακάκη και Χρήστου Στυλιανίδη, και τέθηκαν επί τάπητος όλα τα προβλήµατα και οι πιθανές λύσεις, τόσο στον άµεσο ορίζοντα όσο και µακροπρόθεσµα, κυρίως όσον αφορά στα νησιά.

Στη συνάντηση που είχε στη συνέχεια µε την Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, ο πρωθυπουργός το χαρακτήρισε ως «ένα πρόβληµα το οποίο ενδεχοµένως να αποκτά δοµικά χαρακτηριστικά λόγω της κλιµατικής κρίσης». Πρόσθεσε, δε, απευθυνόµενος στην Κατερίνα Σακκελαροπούλου: «Πιστεύω ότι θα µπορέσουµε να αντιµετωπίσουµε έκτακτες καταστάσεις που προέκυψαν φέτος το καλοκαίρι. Οµως, να είστε βέβαιη ότι θα χρειαστούν πιο δοµικές παρεµβάσεις, διαρθρωτικού χαρακτήρα, στα ζητήµατα τα οποία αφορούν τη διαχείριση του νερού, και για την ύδρευση και για την άρδευση, και σύντοµα η κυβέρνηση θα κάνει επιπρόσθετες εξαγγελίες γύρω από τα κρίσιµα αυτά ζητήµατα».

∆ύο ηµέρες αργότερα, την Τετάρτη, έγινε µια νέα σύσκεψη, µε τη συµµετοχή του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρου Σκυλακάκη, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, και του υπουργού Εσωτερικών, Θεόδωρου Λιβάνιου, µε αντικείµενο κυρίως την κοινή διαχείριση του πόσιµου και του αρδευτικού νερού, µεθόδους εξοικονόµησης νερού και τρόπους µείωσης της σπατάλης του.

Τα πέντε μέτρα της κυβέρνησης για τη λειψυδρία

Στις δύο αυτές συσκέψεις, σύµφωνα µε πληροφορίες, αποφασίστηκε µια δέσµη µέτρων, που θα ανακοινωθούν σύντοµα, µόλις διευθετηθούν όλες οι λεπτοµέρειες.

Τα πέντε βασικά µέτρα που συζητήθηκαν στις συσκέψεις αυτές, σύµφωνα µε πληροφορίες, είναι τα εξής:

  1. Έκτακτα έργα ύδρευσης στις περιοχές που παρουσιάζουν τα µεγαλύτερα προβλήµατα λειψυδρίας, µε έκτακτους πόρους.
  2. Νέες µονάδες αφαλατώσεων, τις οποίες «τρέχει» το υπουργείο Ναυτιλίας, έτσι ώστε να επιλυθεί το συντοµότερο δυνατό, αλλά και µε τρόπο µόνιµο, το πρόβληµα σε πολλά νησιά.
  3. Μεταρρύθµιση στις ∆ηµοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης (∆ΕΥΑ), µε νοµοσχέδιο το οποίο, σύµφωνα µε πληροφορίες, έχει συζητηθεί εκτενώς από το υπουργείο Περιβάλλοντος µε την ΚΕ∆Ε και έχει βρεθεί η «χρυσή τοµή», µετά τις αντιδράσεις των δήµων. Οι ∆ΕΥΑ θα συγχωνευθούν και θα µείνει πιθανότητα µία ανά νοµό (και όχι ανά περιφέρεια, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο), ενώ η ΕΥ∆ΑΠ θα αποκτήσει πιο ενισχυµένο ρόλο, παρέχοντας υποστήριξη και τεχνογνωσία σε αρκετές περιοχές, και ιδίως σε πολλά νησιά. «∆εν µπορούν να φέρουν εις πέρας τα έργα που χρειάζονται νησιωτικοί δήµοι που διαθέτουν έναν µόνο µηχανικό», σηµειώνει αρµόδιος κυβερνητικός παράγοντας.
  4. Να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες στελέχωσης και λειτουργίας του Ο∆ΥΘ (Οργανισµός ∆ιαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας), µε το µοντέλο αυτό να επεκτείνεται και στις άλλες περιοχές όπου η άρδευση είναι η κύρια χρήση.
  5. Πιλοτική εφαρµογή στη Ρόδο ενός προγράµµατος της εταιρείας TUI, σε συνεργασία και µε την Περιφέρεια, για την εξοικονόµηση ύδατος σε τουριστικές εγκαταστάσεις. Παράλληλα, ειδικά για την άρδευση για την αγροτική παραγωγή, όπου διαχρονικά γίνεται κακοδιαχείριση του νερού, συζητήθηκαν, µεταξύ άλλων, η χαρτογράφηση όλων των αρδευτικών γεωτρήσεων και συστηµάτων άρδευσης, η σταδιακή µείωση των ιδιωτικών αρδευτικών γεωτρήσεων, ο έλεγχος διαρροών και η ελαχιστοποίηση απωλειών στα δίκτυα άρδευσης.

«Τα αποθέµατα των υδάτων τελειώνουν, φθάσαµε στο απροχώρητο»

Καµπανάκι κινδύνου κρούει η επιστηµονική κοινότητα εξαιτίας του συναγερµού για λειψυδρία που έχει παρατηρηθεί σε πολλές περιοχές ανά την επικράτεια, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε τη λήψη µέτρων. Από την πλευρά του, το ΥΠΕΝ έχει διασφαλίσει κονδύλι 200 εκατ. ευρώ από το Ταµείο Απανθρακοποίησης µε φόντο τη λειψυδρία, το «πρασίνισµα» των νησιών και την ενέργεια. Και όλα αυτά την ώρα που η Γενική Γραµµατεία Πολιτικής Προστασίας έχει θέσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 14 δήµους. Ανάµεσά τους βρίσκονται πέντε δήµοι της Κρήτης, η Σέριφος, η Σίφνος, η Λέρος, ο Πόρος, οι Σπέτσες, ο ∆ήµος Σάµης στην Κεφαλλονιά και περιοχές στην Κόρινθο, την Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη. Παράλληλα, προβλήµατα έχουν παρατηρηθεί στην Κέρκυρα, µε τον δήµαρχο να ζητάει να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δηµοτικές ενότητες Λευκιµµαίων και Κορισσίων. Η έλλειψη νερού είναι έντονη και στη Νάξο. Οι δύο ταµιευτήρες του νησιού περιέχουν 220.000 κυβικά µέτρα (7,7 εκατοµµύρια κυβικά πόδια) χρήσιµου νερού, το 1/3 της περσινής στάθµης και το ισοδύναµο µερικών δεκάδων ολυµπιακών πισινών.

Οι Αρχές έχουν εξασφαλίσει τρεις φορητές µονάδες αφαλάτωσης που θα επεξεργάζονται το θαλασσινό νερό, για να το κάνουν ασφαλές για πόση και, όπως δήλωσε στο Reuters ο δήµαρχος ∆ηµήτρης Λιανός, θα πρέπει να καλύψουν το έλλειµµα για τα σπίτια, τα ξενοδοχεία και τις πισίνες. Μάλιστα, οι αγρότες δεν θα λάβουν καθόλου από το επεξεργασµένο νερό και θα πρέπει να βασίζονται για το πότισµα των καλλιεργειών τους σε πηγάδια, που έχουν µολυνθεί από τους υδροφόρους ορίζοντες µε θαλασσινό νερό.

Προβλήµατα υπάρχουν και στην Κάρπαθο, όπου οι Αρχές επέβαλαν περιορισµούς στην πλήρωση των πισινών, ενώ στη Θάσο αναζητούν µονάδα αφαλάτωσης για να κάνουν το θαλασσινό νερό πόσιµο. Την ίδια ώρα, η κατάσταση δυσχεραίνεται από τις παρατεταµένες υψηλές θερµοκρασίες, σε συνδυασµό µε τις µειωµένες βροχοπτώσεις σε αρκετές περιοχές. Και όλα αυτά τη στιγµή που η τουριστική περίοδος οδεύει προς την κορύφωσή της.

«Πρέπει να βρούμε λύση»

Η εφημερίδα «Παραπολιτικά» συνοµίλησε µε τους δηµάρχους Σερίφου και Πόρου. «Η λειψυδρία είναι ένα πρόβληµα που έχει προκύψει και είναι συνέπεια έλλειψης βροχοπτώσεων την τελευταία πενταετία. Τα αποθέµατα των αποθηκευµένων υδάτων τελειώνουν και πρέπει να βρούµε µία λύση µε αφαλάτωση, προκειµένου να αντεπεξέλθουµε. Η διαδικασία προχωρά και θεωρούµε ότι στο επόµενο δεκαήµερο θα έχουµε δώσει λύση», τονίζει ο δήµαρχος Σερίφου, Κωνσταντίνος Ρεβίνθης. «Πριν από κάποια χρόνια είχα κάνει µια πρόταση για τη δηµιουργία µονάδας αφαλάτωσης 2.000 κυβικών την ηµέρα, που θα υπερκάλυπτε το νησί ακόµα και στο peak. Τότε δεν εισακούστηκα και το έργο δεν υλοποιήθηκε. Σήµερα αναγκαζόµαστε να µπούµε µε το ζόρι σε αυτήν τη διαδικασία για να δώσουµε λύση, διότι φτάσαµε στο απροχώρητο. Η µονάδα που θα δηµιουργηθεί θα παράγει ηµερησίως 600 κυβικά και ελπίζουµε ότι θα έχουµε τη δυνατότητα να καλύψουµε τις περισσότερες ανάγκες, αν όχι όλες. Επειδή µέχρι τώρα κάνουµε άψογη διαχείριση -και όποιος θέλει ας το διαψεύσει-, υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις όπου ως επί το πλείστον περιφερειακοί οικισµοί έχουν µείνει από νερό για ελάχιστες ώρες. Το θέµα µας είναι ότι ο Αύγουστος έχει την περισσότερη ανάγκη νερού και τα αποθέµατά µας είναι λιγοστά. Αρα, θα πρέπει να κάνουµε την τέλεια διαχείριση και να ενισχύσουµε την παραγωγή που κάνουµε ηµερησίως, διαφορετικά θα έχουµε θέµατα υδροδότησης», καταλήγει ο κ. Ρεβίνθης.

Aπό πλευράς του, ο δήµαρχος Πόρου, Γιώργος Κουτουζής, υποστηρίζει ότι «σε συνέχεια της παρατεταµένης ανοµβρίας, του καύσωνα, αλλά και της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου, ο δήµος µας το προηγούµενο διάστηµα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας. Ο Πόρος, όπως και η Σέριφος, η Σίφνος, η Λέρος, οι Σπέτσες, αλλά και σηµεία στην ηπειρωτική Ελλάδα, αντιµετωπίζουν σοβαρά προβλήµατα υδροδότησης, σε σηµείο να προχωρούν σε προγραµµατισµένες διακοπές ύδρευσης». «Εµείς δεν αναγκαστήκαµε να φτάσουµε σε αυτό το σηµείο, καθώς δράσαµε προληπτικά εγκαίρως και, ταυτόχρονα µε τις διαδικασίες εγκατάστασης επιπρόσθετης αφαλάτωσης, µπήκαµε στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να είµαστε έτοιµοι να αντιµετωπίσουµε τις τεράστιες ανάγκες της τουριστικής περιόδου, οι οποίες είναι δυσανάλογα µεγάλες σε σχέση µε τα αποθέµατα πόσιµου ύδατος που έχουµε στην επικράτειά µας», συµπληρώνει. «Επιπλέον, βρισκόµαστε σε συνεργασία µε τα συναρµόδια υπουργεία και λάβαµε πολλή στήριξη στον τοµέα αυτόν. Ωστόσο, φαίνεται ότι είναι επιτακτική η ανάγκη της ολιστικής αντιµετώπισης του προβλήµατος σε εθνικό επίπεδο, καθώς η κλιµατική αλλαγή και οι επιπτώσεις της είναι υπαρκτές και πλέον µόνιµες. Πράγµα που σηµαίνει ότι το νούµερο 14 µπορεί να γίνει σύντοµα πολλαπλάσιο», καταλήγει ο κ. Κουτουζής.

Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»