«Τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για την αριστερά»

Την ανάγκη της πειθαρχίας στα μέτρα περιορισμού της περαιτέρω εξάπλωσης της πανδημίας επισημαίνει ο Βουλευτής Α΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος και χαρακτηρίζει «βαθιά ειρωνικό το ότι αυτοί ακριβώς που κραύγαζαν να κλείσουν οι εκκλησίες στο πρώτο κύμα, στη συνέχεια κραύγαζαν με τον ίδιο τυφλό φανατισμό να επιτραπούν οι δικές τους οιονεί θρησκευτικές τελετές -οι διαδηλώσεις και οι πορείες». Ο κ. Μπογδάνος εκφράζει την εμπιστοσύνη του στα μέτρα που έχουν ληφθεί, στην επιστημονική ομάδα και στο ηρωικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και προσθέτει «ευχαριστώ καθημερινά τον Θεό που η πανδημία μας βρήκε με τη σημερινή κι όχι με την προηγούμενη καταστροφική κυβέρνηση». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης υπογραμμίζει ότι εξαντλείται κάθε δυνατότητα για να κρατηθεί στη ζωή η αγορά, η μικρομεσαία επιχείρηση, ο ελεύθερος επαγγελματίας με ορίζοντα μια οικονομία εύρωστη και ισχυρή, για τη δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας για μια Ελλάδα διεθνώς ανταγωνιστική, παραγωγική και ευημερούσα.

Πριν από λίγες ημέρες η Αθήνα βρέθηκε σε κατάσταση πολιορκίας και η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για όργιο αστυνομικής βίας και καθεστωτικές πρακτικές. Τι απαντάτε;

Η Αθήνα βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας εδώ και μήνες, και ο πολιορκητής είναι ο κορωνοϊός. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι και να πειθαρχήσουμε απαρεγκλίτως στα μέτρα περιορισμού της περαιτέρω εξάπλωσης της πανδημίας. Είναι βαθιά ειρωνικό μάλιστα το ότι αυτοί ακριβώς που κραύγαζαν να κλείσουν οι εκκλησίες στο πρώτο κύμα της πανδημίας, στη συνέχεια κραύγαζαν με τον ίδιο τυφλό φανατισμό να επιτραπούν οι δικές τους οιονεί θρησκευτικές τελετές – οι διαδηλώσεις και οι πορείες. Αυτές οι αντιφάσεις, αυτά τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά δεν είναι βεβαίως κάτι πρωτόγνωρο για την αριστερά. Όπως επίσης δεν είναι πρωτόγνωρη και η διαστρέβλωση της πραγματικότητας από εκείνους που μιλούν τάχα για όργια αστυνομικής βίας, την ώρα που απολύτως νομίμως οι αστυνομικές αρχές θα μπορούσαν και με τη βούλα του Συμβουλίου της Επικρατείας να έχουν συλλάβει όλους εκείνους που έσπευσαν να παραβιάσουν το απαγορευτικό. Σ’ αυτούς λοιπόν που χρησιμοποιούν φωτογραφίες από τη Σκανδιναβία ως δήθεν ελληνικές, σ’ αυτούς που επιλέγουν προσεκτικά τα καρέ ώστε ο επιτιθέμενος κατά του στελέχους της ΕΛΑΣ τραμπούκος να φαίνεται αμυνόμενος, δεν έχω τίποτε να απαντήσω πλην του ότι δεν πείθουν κανέναν.

Είστε ικανοποιημένος από τη διαχείριση της εφιαλτικής πανδημίας;

Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην επιστημονική ομάδα και στο ηρωικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σύγκριση με τη πολύ μεγάλη πλειονότητα των χώρων αναφοράς. Έχω λοιπόν απόλυτη εμπιστοσύνη τόσο ως προς τα μέτρα που έχουν ληφθεί, όσο και ως προς τη διαδικασία με την οποία η φαρέτρα μας διαρκώς ενισχύεται. Και, αλίμονο, ευχαριστώ καθημερινά τον Θεό που η πανδημία μας βρήκε με τη σημερινή και όχι με την προηγούμενη καταστροφική κυβέρνηση.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης. Ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση για την επανεκκίνηση της Οικονομίας;

Οι παρεμβάσεις μας καλύπτουν νοικοκυριά, εργαζόμενους, ανέργους, επιχειρήσεις, κυρίως πολύ μικρές, μικρές και μικρομεσαίες, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, δανειολήπτες, μισθωτούς και ιδιοκτήτες ακινήτων. Η παράταση και αναστολή υποχρεώσεων προς την φορολογική διοίκηση, η δυνατότητα ένταξης σε ειδικό ευεργετικό καθεστώς ρυθμίσεων με χρόνο αποπληρωμής μετά τον Απρίλιο του 2021 και καταβολής μειωμένων μισθωμάτων κατά 40%, η επιστρεπτέα προκαταβολή που δίνει ρευστότητα, οι αποζημιώσεις που είναι ακατάσχετες, ανεκχώρητες και αφορολόγητες, η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, η αναστολή δανείων και κατά 75 ημέρες οι πληρωμές επιταγών, που λήγουν έως 31 Δεκεμβρίου 2020, όλα αυτά σίγουρα βοηθούν. Και μην ξεχνάμε ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοινώνει διαρκώς και άλλα μέτρα, πιστός στο δόγμα «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί».

Σας ασκούν δριμύτατη κριτική πως με τις πρακτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση και βασίζονται στο πόρισμα Πισσαρίδη οδηγείται σε συρρίκνωση η αγορά προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Ποιο είναι το σχόλιο σας;

Η κυβέρνηση αποδεδειγμένα εξαντλεί κάθε δυνατότητα για να κρατηθεί στη ζωή η αγορά, η μικρομεσαία επιχείρηση, ο ελεύθερος επαγγελματίας, τόσο μέσα στην κρίση της πανδημίας, όσο και μετά από αυτήν. Διαρκώς, σχεδόν σε καθημερινή βάση επικαιροποιούνται τα μέτρα στήριξης. Βραχυπρόθεσμος στόχος είναι λοιπόν η επιβίωση της αγοράς, και μεσοπρόθεσμος να διασφαλίσουμε με τον αποτελεσματικότερο τρόπο τις προϋποθέσεις ώστε με την παρέλευση της πανδημίας να ξαναπιάσουμε το νήμα που ξεκίνησε με την εκλογή της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, για μια οικονομία εύρωστη και ισχυρή, για τη δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, για μια Ελλάδα διεθνώς ανταγωνιστική, παραγωγική και ευημερούσα. Ναι λοιπόν, επιδιώκουμε ενεργά τις νέες, μεγάλες επενδύσεις που αποτελούσαν ανάθεμα για την προηγούμενη ιδεοληπτική κυβέρνηση, ταυτόχρονα όμως στηρίζουμε κάθε επιχειρηματική κίνηση, μικρή ή μεγάλη που έρχεται να καλύψει υπαρκτές ανάγκες και επιθυμίες των καταναλωτών. Απέναντι σε όσους βλέπουν την οικονομία ως παίγνιο μηδενικού αθροίσματος, όπου ό,τι κερδίζει ο ένας το χάνει αναγκαστικά ο άλλος, εμείς πιστεύουμε ότι σε μια ακμάζουσα οικονομία κερδίζουν όλοι.

Οι προκλήσεις της Τουρκίας είναι διαρκείς και η κυβέρνηση παρακολουθεί το ORUC REIS να παραβιάζει τα χωρικά μας ύδατα. Αυτή η τακτική μπορεί να οδηγήσει στη φινλανδοποίηση του Αιγαίου;

Χρειάζεται όλοι μας να είμαστε προσεκτικοί στις διατυπώσεις μας. Ουδέποτε η σημερινή κυβέρνηση επέτρεψε την παραβίαση των χωρικών μας υδάτων, ούτε πρόκειται να το κάνει. Τα τουρκικά πλοία κινούνται σε διεθνή ύδατα, εντός της ΑΟΖ που βάσει του διεθνούς δικαίου πρόκειται να ανακηρύξουμε. Με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, η κυβέρνηση υπερασπίζεται τα εθνικά δίκαια και συμφέροντα, συμπηγνύοντας συμμαχίες, ενισχύοντας την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, και δημιουργώντας τα αναγκαία θετικά προηγούμενα και τετελεσμένα πάνω στα οποία στηρίζουμε τα επόμενα βήματά μας. Όσοι προσβλέπουν σε φινλανδοποίηση του Αιγαίου, θα απογοητευθούν οικτρά.

/Συνέντευξη στην στην Σοφία Λιάκου για την Κυριακάτικη Kontranews