Τα λάθη στα rapid tests οδηγούν και στον θάνατο! Η τραγωδία με τον 31χρονο Πατρινό

272

 

 

Προβληματισμό σε αρκετούς πολίτες προκαλούν τα όσα λέγονται για τα rapid test και το αν γίνονται σωστά, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν καταγραφές λανθασμένων διαγνώσεων. Η αναφορά που έκανε η φίλη της οικογένειας του 31χρονου Βασίλη που έχασε την ζωή του από κορονοϊό, φέρνει και πάλι το ζήτημα στο προσκήνιο.

 

Η φίλη της οικογένειας του άτυχου πατέρα είπε στο flamis.gr, ότι το περασμένο καλοκαίρι ο 31χρονος είχε κάνει το rapid test που του ήταν θετικό, ενώ το pcr (ο μοριακός έλεγχος ήταν αρνητικός). Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο 31χρονος να πιστέψει ότι έχει νοσήσει και να μείνει ανεμβολίαστος.

 

Τόσο στο πανελλήνιο, όσο και στον ιατρικό σύλλογο της Πάτρας, έχουν γίνει αρκετές αναφορές για τον τρόπο διαδικασίας που γίνεται το rapid test, ο οποίος σε πολλά από τα κέντρα και τις δομές δεν είναι σωστός και έτσι αφήνονται περιθώρια για λάθος διαγνώσεις.

 

Το rapid test για να έχει ασφαλή αποτελέσματα θα πρέπει να γίνεται με τον σωστό τρόπο. Έχουμε αρκετές αναφορές που λένε ότι σε πολλές από τις δομές στα rapid test, o τρόπος της λήψης των δειγμάτων δεν είναι ο ενδεδειγμένος που θέτουν οι αντίστοιχες προδιαγραφές τονίζει η κ. Μαστοράκου.

 

Τι λάθος γίνεται; Η μπατονέτα θα πρέπει να μπαίνει βαθιά μέσα στη μύτη σε σημείο δακρύων. Τις περισσότερες φορές, σύμφωνα με πολλούς που κάνουν αρκετά συχνά αυτά τα τεστ, αυτό δεν γίνεται. Είτε για να μην ενοχληθεί ο εξεταζόμενος, είτε για είναι πιο σύντομη η διαδικασία. Επιπλέον, αρκετοί για να μην ενοχληθούν από τη μπατονέτα, ζητούν από το εξεταστικό κέντρο, τη δομή ή το φαρμακείο που τους εξετάζει το δείγμα να παρθεί από το σάλιο τους. Το σάλιο όμως έχει αποδειχθεί ότι δεν βγάζει σωστά αποτελέσματα και είναι λάθος η λήψη του.