Τα υψηλού συμβολισμού αποκαλυπτήρια αγάλματος του Παλαιολόγου από τον Άδωνι

Της Ελένης Κριτσιδήμα

Την ώρα που άλλοι, κατ´εξοχήν αρμόδιοι, αποσιωπούν την επέτειο της Άλωσης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, αποδεικνύει πως αντιλαμβάνεται στο ακέραιο ότι η πολιτική είναι σε μεγάλο βαθμό διαχείριση συμβόλων, εκπροσωπώντας ηχηρά την Ελληνική Κυβέρνηση στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Αγία Τριάδα Πειραιώς

«Αισθάνομαι τεράστια συγκίνηση, που κατά της διάρκεια της θητείας μου, μου δόθηκε η ευκαιρία ως εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως να αποτίσω φόρο Τιμής στον τελευταίο Αυτοκράτορα Κων/νο Παλαιολόγο. Υπόδειγμα Ανδρείας, Ευθύνης και Θυσίας που κράτησε με το παράδειγμά του όρθιο το Γένος μας», είπε στο συγκεντρωμένο πλήθος, αλλά και έγραψε στο twitter ο κος Γεωργιάδης, που τέλεσε τα αποκαλυπτήρια μαζί με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πειραιώς, κ.κ. Σεραφείμ.

Η σημερινή παρουσία και ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης αποτελεί μήνυμα καθ´εαυτήν. Αν κάποιοι ίσως ξεχνούν, άλλοι είναι εδώ για να τιμούν, να υπενθυμίζουν, να συμπληρώνουν το αφήγημα της εθνικής μνήμης. Στα μέχρι πρότινος «φάλτσα», άλλωστε, του επίσημου φορέα εορτασμού της διακοσιοστής επετείου της Επανάστασης, άσκησαν το τελευταίο διάστημα εποικοδομητική, όσο και αυστηρή κριτική οι βουλευτές Α’ Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος και Θάνος Πλεύρης.

Για την ιστορία, το άγαλμα του τελευταίου Αυτοκράτορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, είναι ευγνώμων δωρεά του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και του προέδρου του, Βασίλη Κορκίδη, στο πλαίσιο, ακριβώς, του εορτασμού των 200 ετών της Εθνικής Παλιγγενεσίας.