Γράφει ο Κωνσταντίνος Κεφάλας – Υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα Πατριωτική Δύναμη Αλλαγής (ΠΑΤΡΙΔΑ)
Ο Τέως Βασιλεύς Κωνσταντίνος με τον θάνατό του πέρασε στην ιστορία. Αυτή τον έχει κρίνει για τα λάθη και τις επιλογές του και θα εξακολουθήσει να το κάνει, όσο περνούν τα χρόνια, όσο προχωρά η έρευνα και νέα στοιχεία και ντοκουμέντα έρχονται ή θα έρθουν στο φως.
Το Πολιτειακό ζήτημα έχει κριθεί οριστικά, από το δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου του 1974. Ο λαός, κατά πλειοψηφία «μίλησε» και η απάντησή του έγινε σεβαστή και εφαρμόστηκε. Η Δημοκρατία μας έκτοτε είναι ισχυρή και δεν απειλείται.
Ο Κωνσταντίνος, τα χρόνια που ακολούθησαν κράτησε μια διακριτική στάση και ουδέποτε στις επίσημες τοποθετήσεις και παρεμβάσεις του δεν άφησε την παραμικρή αμφιβολία για τις προθέσεις του. Αγάπησε την Ελλάδα και αυτό φρόντισε να το περάσει και στα παιδιά του. Ως επισκέπτης στις δεκαετίες που ακολούθησαν, αλλά και ως μόνιμος κάτοικος της χώρας τα τελευταία χρόνια, ο τέως Βασιλιάς είχε μια συγκεκριμένη στάση και θέση.
Ο θάνατός του άνοιξε ένα (ανούσιο, άτοπο και αχρείαστο) πολιτικό ζήτημα, την ώρα μάλιστα που η χώρα και ο πολιτικός της κόσμος δεν χρειαζόταν ακόμα μία αφορμή για να «βγάλει τα μάτια του». Το κάνει για όλα τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την Ελλάδα και τους πολίτες της.
Η απόφαση της κυβέρνησης για το τελετουργικό δεν ήταν εξαρχής εύκολη. Και δεν ήταν εύκολη γιατί η ίδια κάνει τη (πολιτική) ζωή της δύσκολη, αφού σε πολλά θέματα εμφανίζει φοβικά σύνδρομα και τα κάνει «θάλασσα» στη διαχείριση. Δεν είναι σκοπός του παρόντος σημειώματος να τα απαριθμήσει. Είναι πάντως πολλά.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, για ένα άνθρωπο που πέρα από το ότι διετέλεσε νόμιμος Αρχηγός του Κράτους και των Ενόπλων Δυνάμεων, ήταν χρυσός Ολυμπιονίκης και με τη στάση του μετά το 1974 δεν προκάλεσε το παραμικρό θέμα, η απόφαση να ταφεί ως «ιδιώτης» είναι άστοχη και εξόχως προβληματική. Η χώρα που έχει αποφασίσει στο παρελθόν να πραγματοποιήσει τελετές με «τιμές αρχηγού κράτους», μεσίστιες σημαίες και αργίες, για ανθρώπους που κατά την διάρκεια του βίου τους έστρεψαν τα όπλα κατά της νομίμου κυβερνήσεως και του Έθνους, το να λαμβάνει αυτή την απόφαση για τον Κωνσταντίνο, είναι το – λιγότερο – προβληματική.
Ήδη, υπό το βάρος των αντιδράσεων αλλά του κινδύνου να εκτεθεί η χώρα στους υψηλούς προσκεκλημένους και στα μέλη των βασιλικών Οίκων που θα βρεθούν τη Δευτέρα στην Αθήνα, έχουν αρχίσει να …τροποποιούν την ίδια τους την αρχική απόφαση. Γι αυτό και αποφασίστηκε να παραστεί (και) ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμένος. Για την αισχρή εικόνα εγκατάλειψης του Τατοϊου, δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα. Ντροπή.