Tesla: Διέρρευσε άθελα της δεδομένα χρηστών;

230

Ηλεκτρονικές μονάδες ελέγχου, γεμάτες με δεδομένα χρηστών, έβγαλε άθελα της η Tesla προς πώληση στο διαδίκτυο. Το λάθος της το αντιλήφθηκε αργά και πλέον αναμένουμε τις κινήσεις των καταναλωτών.

Στην εποχή της πληροφορίας, τα πάντα αλλάζουν. Κάποτε, όταν κάτι χάλαγε σε ένα αυτοκίνητο, το συνεργείο το αντικαθιστούσε και το χρησιμοποιημένο ανταλλακτικό πήγαινε συνήθως για απόσυρση. Στην περίπτωση της Tesla, έχοντας στα χέρια της μία σειρά από ηλεκτρονικές μονάδες ελέγχου, αποφάσισε αντί να τις καταστρέψει, να τις βγάλει προς πώληση, ως μεταχειρισμένες. Χωρίς ωστόσο να φροντίσει να διαγράψει τα δεδομένα των προηγούμενων χρηστών από μέσα…

Η αρχή έγινε πριν από κάποιο διάστημα, όπου η εταιρία προσέφερε τη δυνατότητα αναβάθμισης λογισμικού σε κάποια παλαιότερα μοντέλα της. Όσοι είχαν αγοράσει Tesla Model S και Model X, κατασκευασμένα μέχρι το Μάρτιο του 2018, είχαν τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν το όχημά τους με το Full Self Driving πακέτο. Αυτό όμως προϋπέθετε την αντικατάσταση της μονάδας ελέγχου MCUv1 με τη νεότερη, MCUv2. Οι συγκεκριμένες εργασίες γίνονταν αποκλειστικά σε εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της εταιρίας. Από ότι φαίνεται, όμως, κάποιοι επέλεξαν να μην καταστρέψουν τις παλιές μονάδες αλλά να τις πουλήσουν ως μεταχειρισμένες, για να βγάλουν επιπλέον κέρδος.

Μια αντιστοιχία είναι να πουλάει κανείς τον παλαιό του υπολογιστή, χωρίς όμως να κάνει πρώτα format, αφήνοντας μέσα όλα τα δεδομένα! Σύντομα βρέθηκε κόσμος να έχει πρόσβαση σε δεδομένα άλλων χρηστών. Αρχεία τηλεφωνικών κλήσεων, μηνυμάτων, αποθηκευμένες διευθύνσεις και διάφοροι κωδικοί πρόσβασης, όλα έκθετα σε μάτια τρίτων. Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος επιτήδειος εκμεταλλεύτηκε τις εν λόγω πληροφορίες, προς όφελός του. είμαστε όμως σίγουροι ότι όσοι εκτέθηκαν από την απροσεξία της εταιρίας θα γυρίσουν εναντίον της με μερικές πολύ σοβαρές αγωγές, διεκδικώντας εκατομμύρια και θίγοντας το κύρος της, ως κατασκευαστή.

Πηγή: caranddriver.gr